Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΓερμανία: οι μαθητές ενάντια στην επαναφορά της στρατιωτικής θητείας

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Γερμανία: οι μαθητές ενάντια στην επαναφορά της στρατιωτικής θητείας

Ανταπόκριση για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών στη Γερμανία.

Στις 5 Δεκεμβρίου είχαμε μαζικές διαδηλώσεις 55.000 μαθητών σε 90 πόλεις της Γερμανίας ενάντια στην επαναφορά της στρατιωτικής θητείας που θα μπει σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2026. Ο νέος νόμος είχε ψηφιστεί τον Μάιο από τα κυβερνητικά κόμματα CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές) και SPD, αλλά και από τους Πράσινους και το αριστερό κόμμα Die Linke που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι υπάρχει η απειλή της εισβολής της Ρωσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και πως η τελευταία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη. Φυσικά, η Ρωσία δεν έχει μιλήσει γι’ αυτή την προοπτική. Ωστόσο, ο γερμανικός καπιταλισμός προετοιμάζεται για το μέλλον της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 2035 η Γερμανία να διαθέτει 80.000 περισσότερους ενεργούς στρατιώτες και από 182.000 που είναι σήμερα να φτάσουν τους 260.000. Επιπλέον, στοχεύει να διαθέτει 200.000 εφέδρους. Από τον Ιανουάριο εκατοντάδες χιλιάδες νέοι θα συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη φυσική και ψυχική τους κατάσταση και τη διάθεσή τους να υπηρετήσουν στον γερμανικό στρατό. Από αυτά τα ερωτηματολόγια θα επιλέγονται οι καταλληλότεροι νέοι για στρατιωτική υπηρεσία. Αν δεν πιαστούν οι αναμενόμενοι στόχοι, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όλους τους νέους.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, με την υποστήριξη του συνδικάτου των εκπαιδευτικών (GEW) και της ομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων (ver.di), ήταν μαζικές και είχαν ριζοσπαστικά συνθήματα. Μερικά από αυτά ήταν «δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια», «ναι στην Εκπαίδευση, όχι στον επανεξοπλισμό» και «στείλτε τον Μερτς στο μέτωπο». Επίσης στις διαδηλώσεις συμμετείχαν οι πολιτικές οργανώσεις νεολαίας του SPD, των Πρασίνων και Die Linke.

Οι διαδηλώσεις των μαθητών στη Γερμανία ενάντια στον επανεξοπλισμό και την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας υπογράμμισαν τις πραγματικές διαθέσεις που υπάρχουν στην εργατική τάξη και ιδιαίτερα στη νεολαία ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων, στον ανταγωνισμό τους με τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναπόφευκτα θα δούμε και σε άλλες χώρες της ΕΕ που θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο μιλιταριστικό δρόμο με τη Γερμανία, όπως είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Κροατία.

Νίκος Σέντης –
Κόμπλεντζ, Γερμανία

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ανασκόπηση

Η παρούσα ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies, ώστε να παρέχει στο χρήστη την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Τα δεδομένα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση ενεργειών, όπως την αναγνώρισή σας, όταν επιστρέφετε στην ιστοσελίδα μας, και για να κατανοήσουμε ποια τμήματα της ιστοσελίδας μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Μπορείτε να προσαρμόσετε όλες τις ρυθμίσεις για τα cookies από τις καρτέλες στα αριστερά σας.