Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΓαλλία: κρατική δολοφονία προκαλεί εξέγερση

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Γαλλία: κρατική δολοφονία προκαλεί εξέγερση

Ανακοίνωση της Révolution, γαλλικού τμήματος της IMT, για τα γεγονότα που συγκλονίζουν τη Γαλλία μετά την αστυνομική δολοφονία του 17χρονου Ναέλ.

Η παρακάτω ανακοίνωση δημοσιεύτηκε από τη Révolution στις 29 Ιουνίου. Έκτοκτε οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και οξυνθεί, η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τεθωρακισμένα οχήματα και 45.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας, σε πολλές πόλεις επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια, και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν νεκροί διαδηλωτές.

Η δολοφονία του 17χρονου Γαλλο-Αλγερινού Ναέλ Μ από έναν αστυνομικό στη Ναντέρ, το πρωί της Τρίτης, έχει πυροδοτήσει ένα ισχυρό κύμα αγανάκτησης και οργής σε όλη τη Γαλλία. Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία συγκλονίζουν το Παρίσι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αναπτυχθεί 2.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Οι διαμαρτυρίες επεκτείνονται πλέον και πέρα από την πρωτεύουσα.

Το βίντεο του περιστατικού δείχνει ξεκάθαρα τι συνέβη: ο αστυνομικός δολοφόνησε συνειδητά τον νεαρό, ενώ εκείνος δεν απειλούσε κανέναν. Πυροβολήθηκε στο στήθος και οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή. Τέτοια γεγονότα δεν είναι ασυνήθιστα: μόνο περυσι, υπήρξαν 13 τέτοιες αστυνομικές δολοφονίες μετά από τυπικούς ελέγχους κυκλοφορίας.

Χωρίς να γνωρίζει ότι είχε μαγνητοσκοπηθεί, ο αστυνομικός προσπάθησε να ισχυριστεί ότι ο Ναέλ απειλούσε να τον σκοτώσει. Αυτή είναι μια πάγια τακτική των αστυνομικών που διαπράττουν τέτοια «ατυχήματα»: λένε ψέματα, έχοντας εμπιστοσύνη στη μετέπειτα συγκάλυψη από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές.

Αλλά το βίντεο δεν λέει ψέματα. Είναι μια άμεση εικόνα των πράξεων του κράτους, ένα κομμάτι ωμής αλήθειας που γελοιοποιεί τα επιχειρήματα, όπως το «τεκμήριο της αθωότητας», τα οποία προβάλλουν οι αντιδραστικοί δημοσιογράφοι τις τελευταίες ημέρες.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι, χωρίς αυτό το βίντεο, οι ισχυρισμοί του αστυνομικού πιθανότατα δεν θα είχαν αμφισβητηθεί – και ότι εξαιτίας της απουσίας τέτοιων βίντεο, πολλές δολοφονίες που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς σε παρόμοιες συνθήκες έχουν θαφτεί κάτω από ένα σωρό ψεμάτων και ένοχης σιωπής.

Φοβούμενη επανάληψη της εξέγερσης του 2005 – που ξέσπασε μετά το θάνατο δύο νεαρών που υπέστησαν ηλεκτροπληξία μέχρι θανάτου σε μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καταδιωκόμενοι από αστυνομικούς – η κυβέρνηση είπε ότι ήταν «σοκαρισμένη» από το βίντεο, υποσχέθηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και έκανε έκκληση για «ψυχραιμία».

Μάταια. Το βράδυ της Τρίτης, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων νέων και της αστυνομίας στη Ναντέρ και σε άλλα προάστια του Παρισιού. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, οι συγκρούσεις είχαν επεκταθεί σε πολλές ακόμα περιοχές, όχι μόνο στα προάστια του Παρισιού αλλά σε όλη τη χώρα.

Το σύστημα δολοφονεί

Είναι πιθανό τις επόμενες μέρε οι συγκρούσεις να επεκταθούν. Η δολοφονία του Ναέλ απέχει πολύ από το να είναι η αποκλειστική αιτία για την οργή των ανθρώπων. Αλλά λειτουργεί ως καταλύτης, ως σπίθα που πυροδότησε τα τεράστια αποθέματα εκρηκτικής ύλης που με τα χρόνια έχουν συσσωρευτεί από την ταπείνωση, τις διακρίσεις, το στιγματισμό, τον κρατικό ρατσισμό, την αστυνομική βία, την ανεργία και τη γενικευμένη φτώχεια.

Όπως και το 2005, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ της χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα καμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία. Θεωρούν ότι αυτό είναι μια ευκαιρία κινητοποίησης της κοινής γνώμης ενάντια στους εξεγερμένους νέους, οι οποίοι υφίστανται σκληρή αστυνομική καταστολή. Στους νέους που συνελήφθησαν πιθανότατα θα επιβληθούν σκληρές ποινές, για «παραδειγματισμό». Η Δεξιά και η Ακροδεξιά θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν πολιτικά κέρδη από την κατάσταση – υπεραμυνόμενη της «τάξης», της «ασφάλειας» και, φυσικά, της (αστικής) «Δημοκρατίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αριστερά και τα συνδικάτα δεν πρέπει να περιοριστούν στο ρόλο των παρατηρητών και των σχολιαστών. Πρέπει να δώσουμε στα γεγονότα ένα ξεκάθαρο ταξικό περιεχόμενο. Οι οργανώσεις του εργατικού κινήματος πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να κινητοποιήσουν όλους τους νέους και τους εργαζόμενους σε μια μαζική πάλη ενάντια στο αστικό κράτος, ενάντια στην κυβέρνηση και ενάντια στην αστυνομική και δικαστική καταστολή της νεολαίας.

Πρέπει να οργανωθούν μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στις εργατικές γειτονιές για να δοθεί σε αυτή την εξέγερση της νεολαίας η όσο τ δυνατό πιο οργανωμένη, συνειδητή και αποτελεσματική έκφραση. Αυτό θα επέτρεπε σε ολόκληρο τον πληθυσμό αυτών των γειτονιών –και όχι μόνο στη νεολαία– να συμμετάσχει στο κίνημα. Ταυτόχρονα, θα ακυρώνε την προπαγάνδα των αντιδραστικών πολιτικών, που πιάνονται από τη «βία» των εξεγειρόμενων και προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους.

Πρέπει να εξηγηθεί αναλυτικά η άμεση σύνδεση της αστυνομικής παρενόχλησης και καταστολής των νέων στις φτωχές γειτονιές και των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση και η αστυνομία είναι δύο όψεις του ίδιου προβλήματος, του ίδιου συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης, της ίδιας κυριαρχίας μιας τάξης πλούσιων παρασίτων πάνω στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Αυτή η καπιταλιστική τάξη είναι που σπέρνει τη δυστυχία, την ανεργία και το χάος. Είναι η ίδια τάξη που ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό, την αστυνομία και τους δικαστικούς θεσμούς. Είναι επίσης αυτή η τάξη που κατέχει και ελέγχει τα μεγάλα ΜΜΕ, ένας από τους κεντρικούς σκοπούς των οποίων είναι να εκτοξεύουν συνεχώς ρατσιστική προπαγάνδα, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Είναι λοιπόν ενάντια σε αυτήν την τάξη και το σύστημά της – το καπιταλιστικό σύστημα – που το εργατικό κίνημα πρέπει να προσπαθήσει να κατευθύνει την οργή που εκρήγνυται, για άλλη μια φορά, ανάμεσα στους πιο καταπιεσμένους νέους της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν το εργατικό κίνημα μιλήσει επαναστατική γλώσσα σε αυτούς τους νέους, θα ανταποκριθούν με ενθουσιασμό και ενεργητικότητα.

Révolution – γαλλικό τμήμα της IMT

Μετάφραση από την ιστοσελίδα marxist.com: Πάτροκλος Ψάλτης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα