Στην επικαιρότητα έχει έρθει ξανά τις τελευταίες μέρες, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, η «επένδυση» στο Πάρκο του Ελληνικού, με αφορμή τις συζητήσεις στο κοινοβούλιο επί του θέματος, καθώς η «επένδυση» οδεύει πια στην τελική φάση της και στην έναρξη της υλοποίησής της. Η εν λόγω «επένδυση» αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο τόσο από πολιτική σκοπιά, όσο και από ταξική, αλλά και οικιστική.
Άλλο ένα πολύτιμο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο εκχωρείται προς εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο αντί πινακίου φακής, με συνολικό κόστος 600 εκ. €, που αναλογεί σε 96€ ανά τ.μ. Και φυσικά, δε μιλάμε για όποιο και όποιο οικόπεδο, αλλά για ένα παραθαλάσσιο «φιλέτο» 6.200 στρεμμάτων, από τους τελευταίους χώρους «πρασίνου» άξιους αναφοράς, που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η προκήρυξη του διαγωνισμού και η ανάθεση της σύμβασης έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, του Αντώνη Σαμαρά, με συγκυβερνόν κόμμα το ΠΑΣΟΚ, το 2014. Τα πιο σκανδαλώδη στοιχεία, από πολιτική σκοπιά στην υπόθεση είναι στο διαγωνισμό συμμετείχε μόνο μία εταιρία, στην οποία και ανατέθηκε και το έργο, η Lamda Development συμφερόντων Λάτση, ενώ στην τωρινή κυβέρνηση ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος της Lamda Development. Επιπλέον, το σχετικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει και διάταξη-σκάνδαλο που νομιμοποιεί την οικοδόμηση ξενοδοχειακής μονάδας στο παραλιακό μέτωπο του χώρου.
Ο σχεδιασμός της «επένδυσης» περιλαμβάνει την ανέγερση δύο τεράστιων, πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, πολυτελή εμπορικά καταστήματα, κλειστά θέατρα και κινηματογράφους, μεγάλες, ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις, κτήρια στάθμευσης κ.α. Όλα αυτά πρόκειται να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια «πάρκου» στο χώρο και να σχηματίσουν μια «μικρή πόλη μέσα στην πόλη». Μάλιστα όχι τόσο μεταφορικά όσο μπορεί να ακούγεται αυτή η φράση, καθώς πλέον προβλέπεται να υπάρξει και περίφραξη του χώρου! Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή έκανε μια εύστοχη παρομοίωση με το Ρίο ντε Τζανέιρο, «όπου πλούσιοι ντόπιοι ολιγάρχες ταμπουρώνονται πίσω από τα τεράστια τείχη, ελπίζοντας να κρατήσουν έξω τις ορδές των πεινασμένων της διπλανής φαβέλας».
Πώς βλέπει η κυβέρνηση της ΝΔ την «επένδυση» στο Ελληνικό; Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον χώρο το περασμένο καλοκαίρι στην τελετή έναρξης των εργασιών και οι δηλώσεις του εκεί απαντούν με γλαφυρό τρόπο σ’ αυτό το ερώτημα. Ο Κ. Μητσοτάκης, πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «σύγχρονο και οικολογικό έργο» και χαρακτήρισε την επένδυση «εμβληματική, που συμβολίζει τη νέα Ελλάδα». Μάλιστα, δε δίστασε να πει ότι ο χώρος «θα είναι προσβάσιμος για όλους». Αυτά τα λίγα λόγια δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την αντίληψη της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ περί ανάπτυξης, επενδύσεων και «πρόσβασης για όλους».
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα με τεράστια πλειοψηφία, με 264 βουλευτές και με τη θετική ψήφο εκτός της ΝΔ, τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τα προηγούμενα χρόνια, από τη θέση της κυβέρνησης, διευκόλυνε περαιτέρω την «επένδυση»-έκτρωμα, τώρα δια στόματος του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, μίλησε για «δωράκια» στους ιδιώτες. Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε παράλληλα να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «σοβαρές καθυστερήσεις» και ανικανότητα να διασφαλίσει την «ομαλή πορεία της επένδυσης». Το ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, περιοριζόμενος σε δευτερεύουσες διαφωνίες με το νομοσχέδιο και την κυβέρνηση, είναι σαφέστατο δείγμα του προχωρημένου αστικού εκφυλισμού της ηγεσίας του.
Αντί της «τσιμεντοποίησης» του πάρκου του Ελληνικού με πολυτελή ξενοδοχεία και υποδομές και μετατροπής του σε μια νησίδα για εύπορους μέσα στην πόλη, μια εργατική κυβέρνηση θα διατηρούσε τον δημόσιο και περιβαλλοντικό του χαρακτήρα και θα προχωρούσε στη δημιουργία υποδομών μαζικής, λαϊκής άθλησης. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε το καθήκον να τιμωρήσει παραδειγματικά με δήμευση περιουσίας εκείνους που υπέγραψαν την υφιστάμενη, σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης.
Νίκος Σέντης