Εξαγγελίες ΝΔ για «ασφαλιστικό»: Δέσμευση για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση έδειξαν σε κάθε άνθρωπο της εργατικής τάξης γιατί δεν θα πρέπει τη σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διαδεχθεί μια κυβέρνηση της Ν.Δ.

ΝΔ ασφαλιστικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση στην πρόσφατη συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν σημαντικά βήματα προς την πλήρη διάλυση και την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, με μόνο κριτήριο τις ορέξεις των καπιταλιστών.

Το ασφαλιστικό σύστημα σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ θα στηρίζεται σε 3 πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας, όπως είπε, «είναι υποχρεωτικός και δημόσιος. Και θα συγκροτείται από την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη». Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι αμιγώς, κεφαλαιοποιητικός, και όχι αναδιανεμητικός και θα μπορεί να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός, θα παρέχεται από δημόσιο φορέα και ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός και βέβαια, θα είναι ιδιωτικός.

Πρακτικά λοιπόν έχουμε το άνοιγμα στην ιδιωτική ασφάλιση και ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν θα δεσμεύεται για το ύψος της σύνταξης και η σύνταξη θα εξαρτάται από την κεφαλαιακή κατάσταση του ταμείου. Τα ταμεία θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις που αν πηγαίνουν καλά θα δίνουν μεγάλες συντάξεις, ενώ θα μπορούν ακόμα και να χρεοκοπούν και να μη δίνουν καθόλου συντάξεις. Αν για παράδειγμα, η καταλήστευση των ταμείων που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαινε σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, τότε απλά τα ταμεία θα χρεοκοπούσαν και οι συνταξιούχοι θα έχαναν τη σύνταξη τους, καθώς το κράτος δεν θα εγγυόταν γι’ αυτή.

Σκοπεύει μήπως η ΝΔ να σταματήσει τη διαχρονική πολιτική της καταλήστευσης των ταμείων; Όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης «σταδιακά το σύστημα αυτό θα δημιουργεί πολύ σημαντικά εθνικά αποθεματικά, έναν μεγάλο εθνικό «κουμπαρά», ο οποίος θα επενδυθεί τελικά στην ίδια την οικονομία μας». Θα συνεχίσουν λοιπόν οι αστικές κυβερνήσεις να «βάζουν χέρι» στα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων για να επιδοτούν τους καπιταλιστές απλά με την αυξημένη πιθανότητα, έως βεβαιότητα, αν κρίνει κανείς την κατάσταση του ελληνικού καπιταλισμού, οι συνταξιούχοι να χάσουν τα χρήματα τους.

Στην προκλητική του ομιλία φρόντισε να απενοχοποιήσει τους Έλληνες καπιταλιστές για την ανασφάλιστη εργασία των νέων «που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία»! Ξέχασε βέβαια να συμπληρώσει, ότι οι νέοι, έφτασαν στην πεποίθηση ότι δεν θα πάρουν σύνταξη μετά από τις διαρκείς περικοπές που έκανε στις συντάξεις το κόμμα του και τις οποίες τώρα συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τα παραπάνω, η ομιλία του Μητσοτάκη περιλάμβανε και υποσχέσεις για γενναίες φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές, το περαιτέρω άνοιγμα του τομέα της Υγείας στο κεφάλαιο, αλλά και την εγκατάλειψη από το κράτος των πληγέντων από φυσικές καταστροφές έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα «αγορά» για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι πρέπει «να εξετάσουμε έναν τρόπο όπου κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα μπορούν να παρέχουν φθηνή ασφάλιση για τα ελληνικά νοικοκυριά για την περίπτωση σεισμού».

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι αυτή η ομιλία έδειξε χαρακτηριστικά σε κάθε άνθρωπο της εργατικής τάξης το γιατί η Ν.Δ δεν θα πρέπει να εκλεγεί στην κυβέρνηση.

Ηλίας Κυρούσης