Η μαρξιστική θεωρία είναι το καλύτερο αντίδοτο για το δηλητήριο του σκεπτικισμού και του πεσιμισμού. Η Κομμουνιστική Τάση κλιμακώνει την εκδοτική της προσπάθεια. Ανέκδοτα μέχρι σήμερα στα ελληνικά, έργα του Λέον Τρότσκι, μεταξύ των οποίων και το αριστούργημα «Στάλιν» στην πιο ολοκληρωμένη και γνήσια μορφή του, η επανέκδοση τους αριστουργήματος των Τεντ Γκραντ και Άλαν Γουντς «Διαλεκτική σε αντεπίθεση» και η ογκώδης «Ιστορία του Μπολσεβικισμού» (επίσης του Άλαν Γουντς) στα άμεσα εκδοτικά μας πλάνα.
Μεγάλη «επένδυση» στη μαρξιστική θεωρία από την Κομμουνιστική Τάση με βιβλία – εκδοτικούς «σταθμούς» : ανέκδοτα έργα του Τρότσκι, «Διαλεκτική σε αντεπίθεση» και «Ιστορία του Μπολσεβικισμού»
Η Κομμουνιστική Τάση εδώ και αρκετούς μήνες έχει κλιμακώσει την εκδοτική της δραστηριότητα. Αυτό αποτελεί μια συνειδητή μας πολιτική επιλογή. Σε μια περίοδο μαζικής πολιτικής απογοήτευσης και σύγχυσης όπως η σημερινή, μόνο η μαρξιστική θεωρία μπορεί να «θωρακίσει» και να οξύνει τη μαχητικότητα των πρωτοπόρων αγωνιστών του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, να τους δώσει τα αναγκαία εργαλεία για να κατανοήσουν τη σημερινή φάση της ταξικής πάλης και τις πολιτικές προοπτικές, ώστε να μπορέσουν να μείνουν μακριά από το δηλητήριο του πεσιμισμού και του σκεπτικισμού και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις επαναστατικές εξελίξεις που αναπόφευκτα βρίσκονται μπροστά μας.
Η αρχή αυτής της νέας εντατικής εκδοτικής δουλειάς που διεξάγεται με την τυπική επωνυμία «εκδόσεις Μαρξιστική Φωνή» (από το όνομα του θεωρητικού μας περιοδικού και παλιότερα της εφημερίδας μας) έχει γίνει από τα τέλη του περασμένου χρόνου, όπου επανεκδώσαμε τρία σημαντικά πολιτικά κείμενα σε μορφή μπροσούρας με έγχρωμο εξώφυλλο.
Πρώτο εκδόθηκε το κείμενο με τίτλο «Εισαγωγή στις θεμελιώδεις ιδέες του Μαρξισμού». Γράφτηκε από τους Βρετανούς μαρξιστές Ρομπ Σιούελ και Άλαν Γουντς το 1984 με τον τίτλο «What is Marxism?», ενώ είχε εκδοθεί στα ελληνικά σε περιορισμένα αντίτυπα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αποτελεί μια συνοπτική παράθεση, αλλά και ανάλυση, των θεμελιωδών ιδεών του μαρξισμού στα βασικά πεδία της φιλοσοφίας, της Ιστορίας και της οικονομίας.
Το κείμενο που εκδώσαμε αμέσως μετά, έχει τίτλο «Πως η γραφειοκρατία παραχάραξε τον Οκτώβρη». Γράφτηκε το 1987 από τον Νοτιοαφρικάνο μαρξιστή Τζών Κόλινς και είχε εκδοθεί στα ελληνικά σε περιορισμένα αντίτυπα το 1989. Συνιστά μια πολύ επιτυχημένη σύνοψη των αιτιών που οδήγησαν στον γραφειοκρατικό εκφυλισμό της Σοβιετικής Ένωσης και των βασικών γεγονότων που τον σηματοδότησαν.
Το τρίτο κείμενο ήταν αυτό με τίτλο «Μαρξιστές και Μαζικές Οργανώσεις» των Άλαν Γουντς και Τεντ Γκραντ. Γράφτηκε το 1993 και αναλύει τη σχέση της ιστορικής ανάπτυξης του μαρξιστικού κινήματος με τις μαζικές συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις της εργατικής τάξης.
Με την έλευση του 2016 εκδώσαμε, πάντοτε στην ίδια μορφή μπροσούρας με έγχρωμο εξώφυλλο, τη «Σύνοψη της Ιστορίας των Διεθνών». Είναι η γραπτή εισήγηση που εκφώνησε ο μαρξιστής Ρότζερ Σίλβερμαν στο ιδρυτικό συνέδριο της «Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή» (CWI) τον Απρίλιο του 1974. Συνιστά μια περιληπτική αλλά εξαιρετικά εύστοχη απόπειρα να περιγραφεί η πορεία των διεθνών πολιτικών εργατικών οργανώσεων, από την εποχή της «Λίγκας των Κομμουνιστών» μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 1970.
Αμέσως μετά, εκδώσαμε τις «Αρχές του Κομμουνισμού», το κατηχητικής μορφής προσχέδιο του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», που γράφτηκε από τον Φρίντριχ Ένγκελς το 1847. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε εδώ ότι στην έκδοσή μας διορθώνεται ένα σοβαρό λάθος (;) που υπάρχει στις έως σήμερα δημοσιευμένες ελληνικές μεταφράσεις σε μια συγκεκριμένη ερωταπόκριση, όπου αποκρύπτεται το γεγονός ότι ο Ένγκελς αντιμετωπίζει τη σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμηση σαν ένα διεθνές καθήκον.
Η πιο πρόσφατη έκδοση της Κομμουνιστικής Τάσης πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι και είναι ένα 140σέλιδο κείμενο – ανάλυση με τίτλο « Ο ελληνικός καπιταλισμός, τα μαθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές προοπτικές». Γράφτηκε από τον σ. Σταμάτη Καραγιαννόπουλο στα μέσα της περασμένης Άνοιξης ως προσχέδιο του κειμένου της Κεντρικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Τάσης για την πανελλαδική της συνδιάσκεψη (Αθήνα, Κυριακή 5 Ιουνίου 2016) και τελικά αποτέλεσε την πολιτική της απόφαση σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές στην Ελλάδα.
Ακόμα σημαντικότερα όμως, είναι τα εκδοτικά μας σχέδια για το υπόλοιπο αυτού του χρόνου, αλλά και για το 2017. Τα πολιτικά κείμενα και έργα που θα εκδώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου σε μορφή μπροσούρας με έγχρωμο εξώφυλλο θα είναι κατά σειρά τα εξής: «Το πολιτικό πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Τάσης», «Σοσιαλιστικό πρόγραμμα για τα Πανεπιστήμια» «Σύνοψη της Ιστορίας του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος» (επανέκδοση κειμένου του 1985), «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» (Καρλ Μαρξ – Φρίντριχ Ένγκελς), «Κράτος και επανάσταση» (Β.Ι. Λένιν), «Ουτοπιστικός και επιστημονικός Σοσιαλισμός» (Φρ. Ένγκελς), «Το αλφάβητο του Κομμουνισμού» (Ν. Μπουχάριν), «Δυο δοκίμια για την επικαιρότητα του Μαρξισμού» (Λέον Τρότσκι, θα περιλαμβάνει τα κείμενα «Ενενήντα χρόνια Μανιφέστο» και «Ο Μαρξισμός και η Εποχή μας»), «Η καταστροφή που μας απειλεί και πως να την αντιμετωπίσουμε» (Β.Ι. Λένιν), «Τα μαθήματα του Οκτώβρη» ( Άλαν Γουντς), «Η ζωή και το έργο του Τρότσκι» (Άλαν Γουντς), «Τεντ Γκραντ : η ζωή και το έργο του» (Συλλογή κειμένων).
Τέσσερα νέα βιβλία – εκδοτικοί «σταθμοί»
Στα άμεσα εκδοτικά σχέδια της Κομμουνιστικής Τάσης όμως, αναμφίβολα δεσπόζουν οι εκδόσεις τεσσάρων πολύ σημαντικών βιβλίων που θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2017.
Στις 19 Σεπτεμβρίου πηγαίνει στο τυπογραφείο το ανέκδοτο μέχρι σήμερα στα ελληνικά έργο του Λέον Τρότσκι με τίτλο «Η Τρίτη περίοδος των λαθών της Κομιντέρν». Πρόκειται για μια συλλογή πέντε κειμένων που γράφτηκαν από τον Δεκέμβριο του 1929 έως τον Φεβρουάριο του 1930 και σε αυτά ο Τρότσκι αναλύει από μια συνεπή μαρξιστική σκοπιά τα λάθη και τις αντιφάσεις της σεχταριστικής πολιτικής της λεγόμενης «πολιτικής της 3ης περιόδου», που ακολούθησε για μια 5ετία περίπου η Κομμουνιστική Διεθνής υπό την καθοδήγηση του Στάλιν, με καταστροφικά αποτελέσματα για τα Κομμουνιστικά Κόμματα.
Θα ακολουθήσει η βελτιωμένη επανέκδοση του έργου των Άλαν Γουντς και Τεντ Γκραντ «Διαλεκτική σε αντεπίθεση» (τίτλος πρωτότυπου «Reason in Revolt»). Το βιβλίο αυτό που γράφτηκε το 1994, πρωτοεκδόθηκε στα ελληνικά το 1997 και έγινε περιζήτητο στις τάξεις των πιο διψασμένων για τη μαρξιστική θεωρία αριστερών αγωνιστών. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση των επιτευγμάτων της επιστήμης από τη σκοπιά της φιλοσοφίας του διαλεκτικού υλισμού, που αποδεικνύει ότι οι σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτής της μεθόδου σκέψης και αντίληψης του υλικού κόσμου.
Με την είσοδο στη νέα χρονιά και με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη μεγάλη ρωσική επανάστασην του 1917, θα λάβουν σειρά για έκδοση άλλα δυο σημαντικά έργα. Το βιβλίο του Άλαν Γουντς με τίτλο «Μπολσεβικισμός : ο δρόμος για την επανάσταση» θα εκδοθεί στα μέσα της χρονιάς. Γράφτηκε το 1998 και αποτελεί μια συγκλονιστική εξιστόρηση της πορείας του Μπολσεβικισμού από τις καταβολές του μέχρι και την επανάσταση του 1917, με εξαιρετικά σημαντικές ιστορικές πληροφορίες και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας από τις δεκάδες σταλινικές απόπειρες παραχάραξης και τους μύθους που αυτές δημιούργησαν. Το βιβλίο ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της μετάφρασης.
Στα τέλη της επόμενης χρονιάς φιλοδοξούμε να έχουμε έτοιμη την ελληνική έκδοση του ανολοκλήρωτου – λόγω της δολοφονίας του συγγραφέα του – αριστουργήματος του Λέον Τρότσκι με τίτλο «Στάλιν», μεταφρασμένου από τη νέα έκδοσή που πραγματοποίησε στα αγγλικά η Διεθνής Μαρξιστική Τάση (IMT) και ο εκδοτικός της οίκος «Well Red Books». Αυτή είναι η πιο πλήρης έκδοση του έργου, χωρίς τα αποσπάσματα που μπήκαν αυθαίρετα από τον διαβόητο παραχαράκτη – «μεταφραστή» Τσαρλς Μάλαμουθ, αλλά και για πρώτη φορά με τις εκατοντάδες σελίδες χειρογράφων του Τρότσκι που αυτός παρέλειψε αυθαίρετα στην αρχική άθλια έκδοση, έχοντας μάλιστα προκαλέσει την οργή της χήρας του δολοφονημένου επαναστάτη, Ναταλίας Σέντοβα. To έργο αυτό, που προλογίζεται από τον εγγονό του Τρότσκι και διευθυντή του «Μουσείου Τρότσκι» στο Μεξικό Εστεμπάν Βολκώφ, συνιστά μια μεγάλη συνεισφορά του Λέον Τρότσκι στη μαρξιστική θεωρία και την ιστορική αλήθεια, την οποία έκανε πλέον προσιτή σε εκατομμύρια αγωνιστές σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Μαρξιστική Τάση, με επικεφαλής τον εμπνευστή της έκδοσης Ρομπ Σιούελ, που συγκέντρωσε όλο το ανέκδοτο υλικό και βέβαια, τον Άλαν Γουντς που το επεξεργάστηκε και το συμπλήρωσε.
Τα κείμενα και τα βιβλία που έχουμε ήδη εκδώσει – συμπεριλαμβανομένων φυσικά των βιβλίων «Λένιν και Τρότσκι : τι πραγματικά υποστήριζαν» (Τεντ Γκραντ και Άλαν Γουντς, Μαρξιστική Φωνή 2008) και «Κείμενα για τον Σταλινισμό 1927-1940» (Λέον Τρότσκι, Μαρξιστική Φωνή 2009) – μπορείτε να τα προμηθευτείτε αμέσως, επικοινωνώντας στα τηλέφωνά και το e-mail μας.
Σας καλούμε να στηρίξετε οικονομικά την εντατική και σημαντική αυτή συνολική εκδοτική μας προσπάθεια, ανταποκρινόμενοι θετικά στην οικονομική εξόρμηση που έχουμε ήδη ξεκινήσει. «Επενδύστε» μαζί μας στις ιδέες που θα αλλάξουν ριζικά τον κόσμο μας, στις ιδέες του επαναστατικού μαρξισμού!
Σ.Κ