Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού από μια ομάδα 10 ατόμων που έφεραν μαχαίρια, ρόπαλα και κροτίδες τα ξημερώματα της Τρίτης έφερε στο φως τη δράση φασιστικών ομάδων που δρουν στη Θεσσαλονίκη και τη σύνδεσή τους με συνδέσμους οργανωμένων φιλάθλων. Αποκαλύφθηκε πως οι δολοφόνοι του Άλκη ήταν οργανωμένοι σε ένα νεοναζιστικό «τάγμα εφόδου» – το οποίο υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ – που συμμετείχε σε βίαιες συμπλοκές με οργανωμένους οπαδούς του Άρη, αλλά και σε επιθέσεις εναντίον μελών της ΚΝΕ (Οκτώβριος του 2021 στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης), αριστερών φοιτητών έξω από ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης (Σεπτέμβριος του 2021), μαθητών που συμμετείχαν σε μαθητικές καταλήψεις στον Εύοσμο (πριν από λίγες ημέρες), κ.λπ. Επιπλέον οι ίδιοι φασίστες χουλιγκάνοι συμμετείχαν σε επίθεση εναντίον άλλων οργανωμένων οπαδών της «Θύρας 4» (του μεγαλύτερου συνδέσμου οπαδών του ΠΑΟΚ) στα κεντρικά της γραφεία.
Τα ΜΜΕ τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία παρουσίασαν το γεγονός ως «συμπλοκή μεταξύ οργανωμένων οπαδών» και πως το κίνητρο της δολοφονίας ήταν «οπαδικό», καθώς ο Άλκης και οι δύο φίλοι του που τραυματίστηκαν σοβαρά είναι υποστηρικτές του Άρη ενώ οι δολοφόνοι του ΠΑΟΚ. Η παρουσίαση των γεγονότων από τα ΜΜΕ μοιάζει με την περίπτωση της δολοφονίας του Π. Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, όταν τα ΜΜΕ ανέφεραν, αρχικά, ότι τα κίνητρα ήταν «οπαδικά». Αυτό όμως που αποδείχθηκε από τη στυγερή δολοφονία του Άλκη είναι ότι οι χουλιγκάνικες ομάδες αποτελούνται από φασίστες, οι οποίοι αναπτύσσουν δράση ενάντια σε μετανάστες, αριστερούς και αντιφασίστες.
Φυσικά, το κράτος και η αστυνομία δεν έχουν κάνει τίποτα για να τερματίσουν τη δράση αυτών των ομάδων, όπως φάνηκε και στις επιθέσεις του περασμένου φθινοπώρου στην Σταυρούπολη και πιο πρόσφατα στον Εύοσμο. Το αποτέλεσμα αυτή τη φορά ήταν να χάσει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος.
Το μόνο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στις φασιστικές δολοφονικές επιθέσεις και προκλήσεις είναι η μαζική δράση του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Η συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην πλατεία Ευόσμου, στις 17:00, από αρκετές ΕΛΜΕ και σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.