Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΓνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream

Ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, σε άρθρο του, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για το σαμποτάζ του Nord Stream και υπέδειξε ως συνεργό τη Νορβηγία.

Όπως όλοι θυμόμαστε, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε ότι είχαν σημειωθεί εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, που ξεκινούν από τη Ρωσία και φτάνουν στη Γερμανία. Ουκρανοί και δυτικοί πολιτικοί αναφέρθηκαν άμεσα σε «ρωσικό σαμποτάζ». Αυτό τον ισχυρισμό επανέλαβαν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, χωρίς ίχνος αποδεικτικών στοιχείων, ως μέρος μιας ανελέητης πολεμικής προπαγάνδας. Τώρα, με μια αποκάλυψη «βόμβα», ο διάσημος Αμερικάνος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς δείχνει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι διεξήγαγε μία τρομοκρατική ενέργεια με στόχο να «αποσταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και να προκαλέσει πανικό πριν από το χειμώνα». Ωστόσο, καθώς περνούσαν οι μέρες και οι εβδομάδες, άρχισαν να εμφανίζονται «τρύπες» σε αυτό το σενάριο.

Οργανώθηκε μία έρευνα από τη Σουηδία και τη Δανία, που ελέγχουν την υποθαλάσσια οικονομική ζώνη στην οποία ανατινάχτηκαν οι σωλήνες. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επιτράπηκε στη Ρωσία να συμμετάσχει, παρά το γεγονός ότι ήταν ο βασικός ιδιοκτήτης των αγωγών. Ωστόσο, μετά από μήνες, καμία από αυτές τις «έρευνες» δεν μπόρεσε να ενοχοποιήσει τη Ρωσία.

«Πολεμική ενέργεια»

Σε ένα άρθρο 5.000 λέξεων με τίτλο «Πώς η Αμερική απενεργοποίησε τον αγωγό Nord Stream», ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς επικαλούμενος μια ανώνυμη πηγή που είχε «άμεση γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού», κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για το σαμποτάζ του Nord Stream και υπέδειξε ως συνεργό τη Νορβηγία.

Ο Χερς ισχυρίζεται ότι η απόφαση σαμποταρίσματος των αγωγών ήρθε μετά από «περισσότερους από εννέα μήνες άκρως μυστικών συζητήσεων των κορυφών της εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου».

Ήταν εμφανές ότι «μία ενέργεια που θα μπορούσε να αποδοθεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παραβίαζε τις υποσχέσεις της τελευταίας για ελαχιστοποίηση της άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία». Ως εκ τούτου, «η μυστικότητα ήταν απαραίτητη».

«Αυτό δεν είναι παιχνίδι για παιδιά», λέει η πηγή του Χερς. «Είναι πολεμική ενέργεια». Πράγματι, ορισμένοι στη CIA ήταν κάθετα αντίθετοι, λέγοντας: «Μην το κάνετε αυτό. Είναι ανόητο και θα είναι πολιτικός εφιάλτης αν αποκαλυφθεί». Οι ΗΠΑ αναζήτησαν συνεργό στη Νορβηγία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας και νυν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ, ο οποίος πήρε την κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ με την υποστήριξη των ΗΠΑ. «Είναι το γάντι που ταιριάζει στο χέρι των Αμερικανών», ανέφερε η πηγή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τα δικά της συμφέροντα ως προμηθεύτριας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Baltic Pipe, έκαναν τη Νορβηγία έναν τέλειο εταίρο για αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια.

Η πηγή του Χερς ισχυρίστηκε ότι το νορβηγικό ναυτικό εντόπισε ένα κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσει εκρηκτικά C4, λίγα μίλια μακριά από το νησί Μπόρνχολμ της Δανίας. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πρότειναν η επιχείρηση να συμπέσει με μια ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, που διεξάχθηκε από τον Αμερικανικό Έκτο Στόλο Baltic Operations 22 (BALTOPS 22) τον Ιούνιο.

Η αλήθεια: το πρώτο θύμα του πολέμου

Αφού ο Χερς ζήτησε μία απάντηση, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον έσπευσε να απορρίψει τους ισχυρισμούς της πηγής του ως «απόλυτα ψευδείς». Μετά τη δημοσίευση της ιστορίας του Χερς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Η ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην προφανή δολιοφθορά αυτών των αγωγών είναι παράλογη. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα έργο της ρωσικής παραπληροφόρησης και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια».

Αυτή την προσέγγιση την έχουμε δει πολλές φορές: αν κάποιος αντιτίθεται στην επίσημη γραμμή, τον λοιδορούμε ως φιλορώσο προπαγανδιστή! Οι ισχυρισμοί του Χερς έχουν ληφθεί αρκετά σοβαρά υπόψιν, ώστε μια σειρά από μεγάλες δυτικές εφημερίδες να δημοσιοποιήσουν την ιστορία.

Όπως έχουμε πει επανειλημμένα: βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων μεταξύ του ΝΑΤΟ από τη μια πλευρά (με επικεφαλής τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό) και της Ρωσίας από την άλλη, που διεξάγεται σε ουκρανικό έδαφος.

Ο πόλεμος έφτασε στην πρώτη του επέτειο και συνεχίζει να κλιμακώνεται, χωρίς να υπάρχουν σημάδια άμεσης παύσης του. Όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων εξακολουθούν να στέλνονται από τη Δύση. Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μια καθημερινή κόλαση θανάτου και καταστροφής. Μέσα σε αυτή την απόλυτη βαρβαρότητα, οι ισχυρισμοί του Χερς πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Φυσικά δεν περιμένουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η χορωδία της προπαγάνδας για τα «εγκλήματα πολέμου» (πραγματικά ή φανταστικά) που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία θα ξαναρχίσει, ενώ μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση και ένα έγκλημα πολέμου που ενορχηστρώθηκε από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό απλά δεν θεωρείται άξιο σοβαρής διερεύνησης και σχολιασμού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του ενδο-ιμπεριαλιστικού πολέμου, είδαμε την πλειοψηφία της λεγόμενης «Αριστεράς» στη Δύση να ευθυγραμμίζεται με την άρχουσα τάξη της χώρας της, απορρίπτοντας όλες τις φωνές που εναντιώνονται στην δυτική προπαγάνδα ως «ρωσική προπαγάνδα». Εμείς οι μαρξιστές συνεχίζουμε να βλέπουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως είναι στην πραγματικότητα και αγωνιζόμαστε για την ανεξάρτητη πάλη της εργατικής τάξης ενάντια σε όλους τους καπιταλιστές πολεμοκάπηλους, και πάνω από όλα, ενάντια στις δικές μας άρχουσες τάξεις που παρασύρουν εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν αιματηρό εφιάλτη.

Περίληψη άρθρου του Τζο Ατάρντ από την ιστοσελίδα marxist.com

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα