Το βράδυ της Παρασκευής 27 Γενάρη, περίπου 15 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σε ένα ενθουσιώδες αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Καράκας, για να ακούσουν τον Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες.
Το μαζικό συλλαλητήριο ξεκίνησε με τον Ύμνο της Διεθνούς, το παγκόσμιο τραγούδι της προλεταριακής επανάστασης. Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη ηλεκτρισμένη και όταν ο Τσάβες ανέβηκε στο βάθρο, το κοινό του πρόσφερε χιλιάδες τριαντάφυλλα και θερμά χειροκροτήματα φωνάζοντας συνθήματα και ανεμίζοντας σημαίες. Έτσι ο Τσάβες άρχισε την ομιλία του με μια ιστορική αναδρομή στην πάλη ενάντια στην ισπανική κατοχή της Λατινικής Αμερικής, η οποία καθοδηγήθηκε από τον Σιμόν Μπολιβαρ και τον Φρανσίσκο ντε Μιράντα. Εξήγησε πως ο Μιράντα, γεννημένος στο Καράκας, συμμετείχε στις τρεις πιο σημαντικές επαναστάσεις της εποχής του: στην Αμερικάνικη, τη Γαλλική και την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής. Η ιδέα των επαναστατών ήταν η πάλη για την ενότητα ολόκληρης της Αμερικανικής Ηπείρου.
Ο Τσάβες μίλησε και για την αποκατάσταση των Ίνκας και ανέφερε το ρητό του Τουπάκ Κατάρι, ο οποίος πολέμησε ενάντια στους Ισπανούς: «Σήμερα θα πεθάνω, αύριο θα επιστρέψω με εκατομμύρια ανθρώπους». Επίσης τόνισε τους δεσμούς αίματος με τον αδελφό λαό, τους Αφρικανούς και αναφέρθηκε στο αυξανόμενο κύμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Σημείωσε την αύξηση των αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων στη Λατινική Αμερική και την νέα συνεργασία που δημιουργείται ανάμεσα στις αριστερές κυβερνήσεις στην Βολιβία, την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Συνέχισε περιγράφοντας τα επαναστατικά κινήματα του 20ου αιώνα και τα ηρωικά σύμβολα των καιρών μας, κυρίως του Τσε Γκεβάρα και του Φιντέλ Κάστρο. «Τώρα έχουμε εισέλθει στον 21ο αιώνα. Τώρα θα αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας. Σε αυτόν τον αιώνα. Θα την αλλάξουμε. Πιστεύω κάθε μέρα που περνά πως αυτό είναι δυνατό».
Μετά εκτόξευσε βαριές κατηγορίες εναντίον του Μπους, του «κ. Κινδύνου» όπως τον αποκαλεί, ο οποίος μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά διαπράττει βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο και απαγάγει ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο Τσάβες περιέγραψε τον Μπους, ως το μεγαλύτερο τρομοκράτη του κόσμου, του οποίου η αυτοκρατορία είναι «η πιο δολοφονική, ανήθικη και διεστραμμένη που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας εδώ και 100 αιώνες».
«Ο λαός των ΗΠΑ έχει αποκτήσει μια νέα συνείδηση», δήλωσε ο Τσάβες αναφερόμενος στον αγώνα της Σίντι Σεχάν κατά του πολέμου στο Ιράκ. Σε αντιδιαστολή με τον Μπους την ονόμασες «Κυρία Ελπίδα». Ο Τσάβες επιτέθηκε στον Μπους για την εγκατάλειψη των φτωχών και των αστέγων κατά τη διάρκεια και μετά την τραγωδία του «Κατρίνα». Σε αυτή τη βάση χαρακτήρισε θύματα της Κυβέρνησης Μπους τους απλούς πολίτες των ΗΠΑ: «Είμαστε με το λαό των ΗΠΑ! Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό».
Πίσω στον Μαρξ!
Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Κάρολο Μαρξ, λέγοντας πως ο κόσμος (και οι ιδιαίτερα οι ΗΠΑ) πρέπει και μπορεί μόνο να σωθεί, μέσα από τις δράση των λαών. Πρέπει να ενώσουμε τους λαούς της Καραϊβικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, Αφρικής και της Ευρώπης. Ακόμα συνέχισε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι στο ξεκίνημα του 2006, στην αρχή του 21ου αιώνα. Η αφύπνιση της νεολαίας πρέπει να συνδυαστεί με μια νικηφόρα επίθεση ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Οι προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να με διαφθείρουν ήταν πολλές, αλλά δεν κατάφεραν να με κάνουν να πουλήσω τον ηρωικό λαό της Βενεζουέλας. Η αυτοκρατορία που ξοδεύει δισεκατομμύρια σε αμυντικές και στρατιωτικές δαπάνες δεν είναι ανίκητη! Έχασε στον πόλεμο στο Ιράκ και αυτή τη στιγμή υφίσταται ήττα. Φανταστείτε πόσα λεφτά κατασπαταλώνται, τη στιγμή στις πολεμικές δαπάνες, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την εξάλειψη της φτώχιας. Μόνο στις ΗΠΑ το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 εκ. δολάρια. Ο λαός των ΗΠΑ πρέπει να αγωνιστεί για την ελευθερία του!»
Έπειτα επανέλαβε την ρήση του Κάρολου Μαρξ «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Η ίδια ιδέα, είπε, ενέπνευσε τη Ρόζα, τον Τσε και το Φιντέλ: «Δεν έχουμε πολύ καιρό και δεν έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε σε όρους αιώνων. Σε αυτόν τον αιώνα θα λυθεί το ζήτημα. Ή τώρα ή ποτέ. Ο καιρός που έχουμε είναι λίγος».
«Πιστεύω πως η φράση του Κ. Μαρξ είναι πιο επίκαιρη τώρα από ποτέ. Το ερώτημα είναι: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα για την ανθρωπότητα, για το περιβάλλον, για τον πλανήτη ολόκληρο. Ο καπιταλισμός έχει καταστρέψει τον πλανήτη. Πρέπει να διεκδικήσουμε το αίτημα του πραγματικού σοσιαλισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλουμε ένα σοσιαλισμό που να μην αντιγράψει τα σοβαρά λάθη των μοντέλων του 20ου αιώνα» τόνισε, κάνοντας μια καθαρή αναφορά στο σταλινισμό. «Θέλουμε ένα νέο σοσιαλισμό». Ο Τσάβες τελείωσε το λόγο του ξανά με το σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» και το γνωστό “Venceremos!” («Θα νικήσουμε»).
Σίγουρα αυτός ήταν ένας θαρραλέος και ιστορικός λόγος, που εστιάστηκε στην ανάγκη κατατρόπωσης του καπιταλισμού. Είναι ένα ακόμα δείγμα της σοσιαλιστικής κατεύθυνσης που έχει πάρει η μπολιβαριανή επανάσταση και ο Τσάβες προσωπικά.
Η ομιλία αναμεταδόθηκε μέσω του «Τελεσούρ» σε όλες τις χώρες της Λ. Αμερικής και σίγουρα τροφοδότησε με επαναστατικό ενθουσιασμό τις μάζες που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο μακριά από τη μιζέρια του καπιταλισμού.