Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΑυτοπυρπόληση του Άαρον Μπούσνελ: πράξη που εκφράζει την οργή εκατομμυρίων ανθρώπων

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Αυτοπυρπόληση του Άαρον Μπούσνελ: πράξη που εκφράζει την οργή εκατομμυρίων ανθρώπων

Η αυτοπυρπόληση του Άαρον Μπούσνελ αναδεικνύει την οργή για τη γενοκτονία στη Γάζα και την αναγκαιότητα της ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Στις 25 Φεβρουαρίου ο Άαρον Μπούσνελ, ενεργό μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνενοχή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στον πόλεμο στη Γάζα. Η είδηση της γενναίας πράξης αυτοθυσίας αυτού του ανθρώπου έχει αντηχήσει δυναμικά στις καρδιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών.

Όλοι και όλες τους νιώθουν την ίδια βαθιά απόγνωση αντικρίζοντας τις σκηνές της γενοκτονίας που διαπράττεται στη Γάζα. Νιώθουν την ίδια ανημπόρια, βλέποντας τη συλλογική στρατιωτική δύναμη του δυτικού ιμπεριαλισμού να χρησιμοποιείται για να συντρίψει και να δολοφονήσει έναν μικρό, καταπιεσμένο λαό. Νιώθουν την ίδια οργή για τους αιμοδιψείς αστούς πολιτικούς εδώ στη Δύση που επέτρεψαν αυτή τη σφαγή.

Το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου, ο 25χρονος μηχανικός κυβερνοασφάλειας και πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, επικοινώνησε με διάφορες εφημερίδες, δηλώνοντας την πρόθεσή του να θυσιάσει τη ζωή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας:

«Το όνομά μου είναι Άαρον Μπούσνελ, είμαι ενεργό μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα είμαι πλέον συνένοχος σε γενοκτονία. Πρόκειται να προχωρήσω σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας, αλλά, σε σύγκριση με αυτό που έχουν βιώσει οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη στα χέρια των αποικιστών τους, δεν είναι καθόλου ακραίο. Αυτό έχει αποφασίσει η άρχουσα τάξη μας ότι θα είναι φυσιολογικό».

Αντιμέτωπος με τη βαθιά υποκρισία των ιμπεριαλιστών, που κηρύττουν τη «δημοκρατία» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» ενώ εξοπλίζουν το δολοφονικό καθεστώς του Νετανιάχου στο μέγιστο βαθμό, ο Μπούσνελ, ο οποίος ήταν αναρχικός, είδε την ευθύνη ακριβώς εκεί που βρίσκεται: στην άρχουσα τάξη.

Το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Μπούσνελ, καθώς πλησίαζε τις πύλες της ισραηλινής πρεσβείας, είναι σοκαριστικό. Αρχικά το είδαν στο Twitch μόνο μερικές δεκάδες θεατές, αλλά τις μετέπειτα μεταφορτώσεις τις έχουν δει εκατομμύρια. Ακόμη και όταν οι φλόγες τύλιξαν το σώμα του, ο Μπούσνελ φωνάζει «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!». Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια.

Δίπλα σε αυτή τη σκηνή ενός νεαρού άνδρα που στην ακμή της ζωής του εγκαταλείπει τα πάντα για να στρέψει την προσοχή στα δεινά του παλαιστινιακού λαού, το βίντεο απαθανάτισε επίσης το θέαμα ενός είτε αστυνομικού με πολιτικά ρούχα είτε μέλους της ασφάλειας της πρεσβείας να σημαδεύει με το όπλο του τον ετοιμοθάνατο, απαιτώντας «να πέσει στο έδαφος».

Αμέσως, οι αρχές και τα ΜΜΕ προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά, χρησιμοποιώντας την τυπική Οργουελιανή «Νέα Ομιλία», στην οποία μας έχουν συνηθίσει από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος κατά της Γάζας.

Το ABC News αναφέρθηκε σε μια «φερόμενη “πολιτική διαμαρτυρία”» (τα εισαγωγικά στην φράση είναι δικά τους). Άλλοι σημείωσαν ότι «κανένα μέλος του προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας δεν τραυματίστηκε» και ότι κλήθηκε ομάδα εξουδετέρωσης βομβών για να ελέγξει ένα «ύποπτο όχημα» στην περιοχή – υπονοούμενα ότι με κάποιο τρόπο απειλούνταν η ασφάλεια της πρεσβείας και του προσωπικού της.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, δημοσίευσε μια αναφορά που μιλούσε για έναν άνδρα σε «ψυχική δυσφορία» που περπατούσε έξω από την πρεσβεία πριν από την αυτοπυρπόληση του Μπούσνελ. Η Μυστική Υπηρεσία ανέφερε ότι είχε λάβει αναφορές για κάποιον «που αντιμετώπιζε μια πιθανή επείγουσα κρίση ψυχικής υγείας». Πολλά ΜΜΕ ακολούθησαν πιστά αυτήν την αφήγηση, σε μια βρώμικη προσπάθεια να υποτιμήσουν τη διαμαρτυρία του Μπούσνελ, λέγοντας ότι ήταν πράξη ενός ανθρώπου που δεν ήταν ψυχικά υγιής.

Αυτές οι ενέργειες δεν ήταν αποτέλεσμα ψυχικής ασθένειας, αλλά βαθιάς αγανάκτησης και θυμού, του ίδιου συναισθήματος από το οποίο φλέγονται οι καρδιές εκατομμυρίων εργαζομένων και νέων. Έχουμε αηδιάσει με τη μαζική δολοφονία και τα ψέματα που προέρχονται από τα καπιταλιστικά μέσα ενημέρωσης και τους αστούς πολιτικούς, στις ΗΠΑ και παντού, που επιχειρούν να αμαυρώσουν τη φήμη όσων στέκονται υπέρ της Παλαιστίνης, την ίδια ώρα που δικαιολογούν τη σφαγή του Ισραήλ.

Αλλά το μήνυμα του Μπούσνελ προς τον κόσμο δεν ήταν απλώς ένα μήνυμα θυμού. Έδειξε επίσης την επιτακτική ανάγκη να κάνουμε κάτι μπροστά σε όλη αυτή την αδικία. Όπως έγραψε στην τελευταία του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Σε πολλούς από εμάς αρέσει να αναρωτιόμαστε: “Τι θα έκανα αν ζούσα κατά τη διάρκεια της δουλείας; Ή του Τζιμ Κρόου; Ή του απαρτχάιντ; Τι θα έκανα αν η χώρα μου διέπραττε γενοκτονία;” Η απάντηση είναι ότι το κάνεις ήδη. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή».

Αντιμέτωποι με τη φρίκη του ιμπεριαλισμού, εκατομμύρια άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να δράσουν. Αλλά ως άτομα, φαινόμαστε ανίκανοι να σταματήσουμε την τεράστια δύναμη του ιμπεριαλιστικού οδοστρωτήρα.

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ένας πιο ισχυρό παράδειγμα ατομικής διαμαρτυρίας από αυτήν του Άαρον Μπούσνελ, ο οποίος δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια οργανωμένη έκφραση, για να συγκεντρώσει όλη αυτή την οργή σε μια ισχυρή, ανίκητη δύναμη: ένα επαναστατικό κόμμα που μπορεί να αμφισβητήσει και να ανατρέψει αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τη συμμορία των ιμπεριαλιστών εγκληματιών πολέμου, τον Μπάιντεν, τον Σούνακ, τον Μακρόν, τον Σολτς – όλους τους.

Ο αντίκτυπος του θανάτου του Μπούσνελ φαίνεται από την τεράστια έκρηξη συμπάθειας και υποστήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του. Τα μηνύματα αλληλεγγύης από χιλιάδες σχολιαστές αποκάλυψαν πόσο βαθιά αίσθηση έχουν κάνει οι πράξεις του:

«Έχω νιώσει όπως νιώθεις, κανείς δεν φαίνεται να ακούει ή να νοιάζεται αρκετά για να σταματήσει αυτή τη γενοκτονία».

«Ντροπή σου, Τζο Μπάιντεν . Ντροπή σου, Μπλίνκεν. Είστε δολοφόνοι!».

«Η ανάφλεξη του καλού σου σώματος θα είναι η αρχή μιας ηφαιστειακής επανάστασης που θα σταματήσει την αδικία και θα υποστηρίξει τους καταπιεσμένους».

Αυτή είναι η διάθεση εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι κραυγές του Μπούσνελ για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» θα αντηχούν πολύ μετά τον θάνατό του. Αυτό που χρειάζεται, ακριβώς όπως επισημαίνει το παραπάνω σχόλιο, είναι μια «ηφαιστειακή επανάσταση», που θα διοχετεύσει τη δίκαιη οργή των εκατομμυρίων που αντιτίθενται στην αδιάκοπη καταπίεση που επιφέρει ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η διαμαρτυρία του Μπούσνελ είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά ιστορία αυτοπυρπολήσεων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καταπίεση. Παρόμοιες διαμαρτυρίες είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, τόσο από Αμερικανούς όσο και από Βιετναμέζους διαδηλωτές.

Πιο πρόσφατα, η αυτοπυρπόληση του Τυνήσιου πλανόδιου πωλητή Μοχάμεντ Μπουαζίζι το 2010 – ενάντια στη σκληρή φτώχεια και την ταπείνωση που επέβαλλε στον ίδιο, όπως και σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, το καθεστώς – λειτούργησε ως η σπίθα που πυροδότησε το επαναστατικό κίνημα το οποίο ξέσπασε στην Τυνησία, εγκαινιάζοντας την Αραβική Άνοιξη και την πτώση των δικτατόρων.

Σήμερα, η καταστροφή της Γάζας ριζοσπαστικοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους στη Μέση Ανατολή. Τα καθεστώτα σε όλη την περιοχή κρέμονται από μια κλωστή. Το ενδεχόμενο μιας νέας Αραβικής Άνοιξης είναι στην αντζέντα, τρομοκρατώντας τους ιμπεριαλιστές.

Παρόμοιες επαναστατικές εξελίξεις είναι στην ημερήσια διάταξη σε όλο τον κόσμο. Το ζήτημα της Γάζας έχει γίνει βασικός παράγοντας για τη ριζοσπαστικοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ίδια διάθεση δημιουργείται παντού. Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση και ένα ξεκάθαρο επαναστατικό πρόγραμμα για την απαλλοτρίωση των καπιταλιστών και την πραγματοποίηση μιας κομμουνιστικής επανάστασης. Μόνο αυτό μπορεί να μετατρέψει την οργή και την απόγνωση σε επαναστατική ελπίδα και σε μια δύναμη που θα αλλάξει την κοινωνία.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Ιντιφάντα μέχρι τη νίκη! Επανάσταση μέχρι τη νίκη!

Όλιβερ Μπράδερτον

Μετάφραση από την ιστοσελίδα marxist.com: Κατερίνα Καλαμπόγια – Ευαγγελινού

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα