Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε πανηγυρικό κλίμα την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ μεικτά. Ο νέος καθαρός κατώτατος μισθός πήγε στα 743 ευρώ, σημειώνοντας 6% αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
Τυπικά, αυτή η αύξηση ξεπερνάει ελαφρώς το επίπεδο του πληθωρισμού (3,1% τον Μάρτιο). Στην πραγματικότητα όμως, οι αυξήσεις στη στέγαση, στα τρόφιμα, και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης ήταν πολύ μεγαλύτερες. Τα ενοίκια, για παράδειγμα, σημείωσαν αύξηση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και τα τελευταία 5 χρόνια αυξήθηκαν σχεδόν 50%. Το κόστος στέγασης, σε σχέση με το εισόδημα, έφτασε πλέον να είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε (Eurostat 2023). Οι τιμές στα τρόφιμα μέσα σε τρία χρόνια μέχρι το 2024 σημείωσαν αύξηση 28,50% σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΛΚΑ.
Αν λάβουμε υπόψη αυτά τα στοιχεία, τότε έχουμε μείωση του πραγματικού εισοδήματος των χαμηλόμισθων τον τελευταίο χρόνο, παρά την ονομαστική αύξηση μισθού. Είναι επίσης εξοργιστικό το γεγονός ότι αυτή η πενιχρή αύξηση ξεπερνά το αφορολόγητο όριο, με αποτέλεσμα, από τα 50 ευρώ της μηνιαίας αύξησης, τα 16 να πηγαίνουν σε φόρους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βέβαια δεν θα λάβει καμία αύξηση. Ο μέσος μισθός παραμένει ακόμα κατά 9% χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2011. Αν σε αυτή τη μείωση προσθέσουμε και τον πληθωρισμό που αυξήθηκε συνολικά 18% από τότε, γίνεται φανερό πως ο πραγματικός μέσος μισθός είναι ακόμη χαμηλότερος. Εξαιτίας της διαρκούς συμπίεσης των μισθών, προς όφελος της κερδοφορίας των καπιταλιστών, η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα κατρακύλησε στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε.
Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες καπιταλιστές σημειώνουν το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους τομείς εκείνους που «ματώνουν» τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ αποκόμισαν 158 εκ. ευρώ κέρδη το 2023, σημειώνοντας αύξηση της κερδοφορίας κατά 34,2% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Η ΔΕΗ σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 106,8% το 2024. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα για τους άλλους παρόχους ενέργειας.
Η κυβέρνηση βέβαια δεν ήταν τόσο φειδωλή στις παροχές στους ενστόλους, ανακοινώνοντας αυξήσεις μισθών από 13% έως και 20% για τις ένοπλες δυνάμεις και υποσχόμενη αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας. Η άρχουσα τάξη πρέπει να «επενδύσει» στους μηχανισμούς καταστολής για να προετοιμαστεί για τους ταξικούς αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας.
Στα ψίχουλα που έδωσε προκλητικά η κυβέρνηση, το εργατικό κίνημα πρέπει να απαντήσει απαιτώντας δραστική αύξηση του κατώτατου μισθού στο ύψος που θα καθορίσουν οι μαζικές οργανώσεις των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίζεται μια αξιοπρεπής διαβίωση. Επιπλέον, θα πρέπει να μπει στην κορυφή των διεκδικήσεων η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) – δηλαδή, η αυτόματη αύξηση όλων των μισθών αναλογικά με τις αυξήσεις των τιμών. Τέλος θα πρέπει να επιβάλει τον εργατικό έλεγχο και το άνοιγμα των βιβλίων των επιχειρήσεων, για την αποκάλυψη της αισχροκέρδειας και του παρασιτισμού των καπιταλιστών. Κάθε επιχείρηση που αποκαλύπτεται ότι αισχροκερδεί θα πρέπει να απαλλοτριώνεται με εργατικό έλεγχο και διαχείριση.
Ηλίας Κυρούσης