Καταστολή εναντίον μαρξιστών αγωνιστών στο Μεξικό. Έκκληση αλληλεγγύης.

 

Στις 26 Αυγούστου, μετά το τέλος της διαδήλωσης για τους 43 φοιτητές της Αγιοτσινάπα, που εξαφανίστηκαν από το κράτος πριν 11 μήνες, η αστυνομία της πόλης του Μεξικού επιτέθηκε σε μια ομάδα ακτιβιστών στο δρόμο για το σπίτι τους, τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς. Μεταξύ αυτών ήταν και μητέρες φοιτητών της Αγιοτσινάπα, καθώς και ηγετικά μέλη της LIS(«La Izquierda Socialista», Διεθνής Μαρξιστική Τάση) και της CLEP (Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Πολυτεχνείου).

Χιλιάδες είχαν διαδηλώσει στην πλατεία Ζόκαλο για να σηματοδοτήσουν τους 11 μήνες από την εξαφάνιση των 43 φοιτητών της Παιδαγωγικής Σχολής στο Γκερέρο. Στο δρόμο για το σπίτι, μερικές δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να ανοίξουν τις πύλες του σταθμού του μετρό, όπως είναι το σύνηθες μετά από μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Σε αυτό το σημείο, μια ομάδα γρεναδιέρων αστυνομικών και φρουρών ασφαλείας του μετρό επιτέθηκαν στους ειρηνικούς διαδηλωτές. Μεταξύ αυτών ήταν συνδικαλιστές, κοινωνικοί ακτιβιστές, φοιτητές, καθώς και μια ομάδα μητέρων φοιτητών της Αγιοτσινάπα.
Αρκετοί άνθρωποι απήχθηκαν από την αστυνομία, μεταξύ των οποίων κάποιες από τις μητέρες, ηγετικά μέλη της CLEP και ο σύντροφος Ubaldo Meneses, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του MORENA και συντάκτης της La Izquierda Socialista (η οργάνωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης στο Μεξικό). Η αστυνομία, που είχε περικυκλώσει την ομάδα, επιχείρησε να τους συλλάβει, ορμώντας και αρπάζοντάς τους από τα χέρια των συντρόφων τους με μεγάλη βία, χρησιμοποιώντας τις ασπίδες και τα γκλομπ τους.

Η γρήγορη αντίδραση των παρευρισκομένων, οι οποίοι φοβούνταν ότι και οι ίδιοι θα εξαφανίζονταν, ανάγκασε την αστυνομία να τους απελευθερώσει στην πλατεία Ζόκαλο λίγο αργότερα, αφού όμως πρώτα τους ξυλοκόπησε.

Ο Ubaldo Meneses ήταν καλυμμένος με αίματα από τραυματισμούς στο κεφάλι και χρειάστηκε να δεχτεί ιατρική φροντίδα. Αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μπορούμε να αναφέρουμε ότι πήρε εξιτήριο λίγο αργότερα και, ότι αν και είναι μελανιασμένος και χρειάζεται ράμματα, κατά τ’ άλλα είναι καλά.

Σε δήλωσή του, μετά την απελευθέρωσή του, ο σύντροφος Mayren εξήγησε πως η καταστολή δεν θα επιτύχει το στόχο της να πτοήσει το κίνημα: «Όσο περισσότερο επιτίθενται, τόσο περισσότερο εξεγειρόμαστε».

Τα μέλη του CLEP που δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία είναι τα εξής:

· Karen Romero Sánchez. Vocacional 12 IPN, μέλος της CLEP, που μεταφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο.
· Sharon Mayren Padilla. ESIT IPN, μέλος της CLEP.
· Carlos Contreras. ESIME Zacatenco, IPN. μέλος της CLEP.
· Ivan Guerrero. Vocacional 1, IPN, μέλος της CLEP.
· Roberto Carlos Cruz. Vocacional 4, IPN. μέλος της CLEP.
· Ramón Díaz Lescas. ESCA Tepepan, IPN. μέλος της CLEP.

Αρκετοί από τους ακτιβιστές της CLEP που συλλήφθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία, είχαν εκλεγεί αντιπρόσωποι στην κεντρική απεργιακή επιτροπή κατά τη διάρκεια της τρίμηνης απεργίας στο IPN (Εθνικό Πολυτεχνικό Ινστιτούτο).

Μεταξύ αυτών που δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία ήταν επίσης μητέρες των φοιτητών της Αγιοτσινάπα, μέλη της ομάδας Guerrilla Comunicacional, της εκστρατεία ενάντια στην αύξηση των ναύλων Brigada Oriente 2 – Caña, και άλλοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι η καταστολή έπληξε ιδιαίτερα τα μέλη της LIS και της CLEP. Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, η CLEP είχε ηγηθεί μιας κινητοποίησης εκατοντάδων υποψήφιων φοιτητών του IPN που τους είχαν αρνηθεί την είσοδο στο πανεπιστήμιο, ενώ προετοίμασε και ένα κίνημα ενάντια στις περικοπές στον προϋπολογισμό του IPN.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η απόπειρα σύλληψης του Ubaldo Meneses δεν συνέβη τυχαία. Είναι ο γραμματέας της La Izquierda Socialista, οργάνωσης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απεργία του IPN στα τέλη του περασμένου έτους και ιδιαίτερα στη σύνδεσή της με το κίνημα της Αγιοτσινάπα. Ηγετικά στελέχη της LIS, συμπεριλαμβανομένου του Ubaldo, υποδείχτηκαν για την επίθεση από την αστική εφημερίδα La Razón στη διάρκεια της απεργίας του IPN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αστυνομία του Μεξικού, που πραγματοποίησε την επίθεση, ενεργούσε με εντολή της κυβέρνησης του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης, υπό την ηγεσία του Mancera.

Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της καταστολής του, άρρηκτα συνδεδεμένου με τα καρτέλ ναρκωτικών, καπιταλιστικού καθεστώτος στο Μεξικό.

Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση καταγγέλλει αυτήν την βάναυση καταστολή και καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να παραμένουν σε εγρήγορση και να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Τα μηνύματα μπορούν να σταλούν στην CLEP [email protected]), και τη LIS ([email protected]).

– Κάτω η καταπίεση!
– Τραυματισμός στον ένα είναι τραυματισμός σε όλους μας. Διεθνής αλληλεγγύη!

– Δικαιοσύνη στους 43 της Αγιοτσινάπα. Ζωντανούς τους πήραν, ζωντανούς τους θέλουμε πίσω! Το κράτος τους απήγαγε.