Αστυνομική τρομοκρατία, καταστολή, Κυψέλη, Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Το βράδυ της Παρασκευής 08/05, δυνάμεις των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ επιτέθηκαν απρόκλητα και με ιδιαίτερη σκληρότητα σε περίπου 200 νέους και νέες που βρίσκονταν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε μία συντονισμένη επίθεση στον κόσμο που καθόταν στα παγκάκια και τα πεζούλια της πλατείας, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας αδιακρίτως. Η επιχείρηση συνεχίστηκε στα γύρω στενά, όπου η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, ξυλοκόπησε και συνέλαβε τόσο όσους έφευγαν από την πλατεία, όσο και περαστικούς που έτυχε να περνούν από κει. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει η επιχείρηση, τα φώτα της πλατείας έσβησαν, ώστε να προκληθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγχυση και πανικός στους παρευρισκόμενους. Το όργιο της αστυνομικής τρομοκρατίας περιγράφεται γλαφυρά από την καταγγελία κατοίκου της Κυψέλης, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από την αστυνομία μπροστά στην είσοδο του σπιτιού του: «άρχισαν να με βαράνε με γκλοπ, να με κλωτσάνε στο κεφάλι και στο πρόσωπο και να με χτυπάνε με μπουνιές. Δεν κατάλαβα πόσο κράτησε όλο αυτό. Νομίζω μεταξύ 30 δευτερολέπτων και ενός λεπτού. Στη συνέχεια μου φόρεσαν tire-up στα χεριά πισθάγκωνα, με σήκωσαν κρατώντας τα δεμένα χέρια μου ψηλά με αποτέλεσμα σχεδόν να σέρνομαι κάτω και με τράβηξαν αιμόφυρτο προς την οδό Κυψέλης. Εκεί αντίκρισα περίπου 25 άτομα που ήταν δεμένα και πεταμένα στο πάτωμα, τα περισσότερα νέοι άνθρωποι της ηλικίας μου ή και μικρότερης…αρκετοί ήταν χτυπημένοι εμφανώς. Οι αστυνομικοί της “Δράσης” συνεχίζοντας να ρίχνουν σε όλους σποραδικά χτυπήματα, ούρλιαζαν και μας απειλούσαν».

Τα ΜΜΕ μίλησαν για πληροφορίες που διέρρευσε η ΓΑΔΑ, πως οι αστυνομικοί δέχθηκαν ανώνυμο τηλεφώνημα για περιστατικά βίας στην πλατεία και συγκεκριμένα πως κάποιος είχε μαχαιρωθεί. Αυτό όμως αποτελεί τρανταχτό ψέμα, καθώς η αστυνομία δεν έκανε καμία προσπάθεια διερεύνησης αυτής της πληροφορίας, αλλά προχώρησε στην αιφνιδιαστική επίθεση στους παρευρισκόμενους. Τρανταχτό ψέμα αποτελεί επίσης το επιχείρημα των φερέφωνων της κυβέρνησης στα ΜΜΕ πως η αστυνομική επιχείρηση έγινε για την προστασία της δημόσιας υγείας. Καμία υγειονομική σύσταση δεν έγινε στους παρευρισκόμενους πριν την απρόκλητη και βίαιη καταστολή.

Αυτή, όπως και η ανάλογη αστυνομική επίθεση στην Αγία Παρασκευή πριν από λίγες ημέρες, ήταν στην ουσία της μια επίθεση τρομοκράτησης της νεολαίας, η οποία αναπόφευκτα θα κινητοποιηθεί το επόμενο διάστημα ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θέλει υποκριτικά να δείξει ότι «τιμωρεί» όσους δεν τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιχειρώντας να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες και να προετοιμαστεί επικοινωνιακά για την – πολύ πιθανή – περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας μετά την απόφαση χαλάρωσης των μέτρων της καραντίνας. Θέλει να ρίξει το φταίξιμο στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία όπως φυσικά έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις διαρκείς δηλώσεις της – και τα αντίστοιχα ψεύτικα ρεπορτάζ των ΜΜΕ – για «απείθαρχους» που συγκεντρώνονταν σε πλατείες και παραλίες παρά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η αστυνομική τρομοκρατία πρέπει βρει αποφασιστική απάντηση από το εργατικό κίνημα και τη νεολαία. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κυψέλη το Σάββατο 09/05, η οποία συσπείρωσε πολλές εκατοντάδες νέους, φανέρωσε την υγιή αγωνιστική διάθεση της νεολαίας ενάντια στο σάπιο αστικό καθεστώς και την αστυνομική του βία. Αλλά επίσης, επισκιάστηκε με έναν ιδιαίτερα θλιβερό τρόπο από την πολιτική ανοησία σεχταριστών, κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι επιχείρησαν να ηγηθούν αυτής της διάθεσης με τις χρεοκοπημένες μεθόδους και ιδέες τους.

Σε συνθήκες θανατηφόρας πανδημίας η τακτική των μαζικών καλεσμάτων χωρίς οργάνωση, σοβαρό συντονισμό και συγκεκριμένες μεθόδους αποτροπής μιας πιθανής διασποράς της COVID-19 στις τάξεις των μετεχόντων είναι απαράδεκτη. Το εργατικό κίνημα έδωσε παραδείγματα σοβαρά οργανωμένων μορφών δράσης με τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Η πρωτοπόρα νεολαία πρέπει να μείνει μακριά από κάθε μορφή δράσης που υποτιμά το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας, απορρίπτοντας τις δράσεις που προωθούνται από τους πολιτικά ανόητους σεχταριστές συνωμοσιολόγους, οι οποίοι αποδίδουν τον θανατηφόρο ιό σε «συνωμοσίες της εξουσίας». Το εγκληματικό έργο της κυβέρνησης που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για μια έξαρση της πανδημίας προωθώντας το «άνοιγμα της οικονομίας» για να σώσει τα κέρδη των αφεντικών, εξυπηρετείται από αυτές τις ιδέες και τις μεθόδους. Η άρχουσα τάξη και η κυβέρνησή της, τις αξιοποιεί για να δυσφημεί τον αγώνα των νέων και να μασκαρεύει την κρατική καταστολή με το προσωπείο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

  • Όχι στην κρατική τρομοκρατία!

  • Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της Κυψέλης!

  • Συντονισμένος αγώνας των μαζικών εργατικών οργανώσεων, των φοιτητών και των μαθητών ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία.

  • Καλά οργανωμένες μορφές δράσης, με μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού.


Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό