Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΓια την απεργία πείνας του Ντίνου Γιαγτζόγλου

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Για την απεργία πείνας του Ντίνου Γιαγτζόγλου

Σύντομο άρθρο για την υπόθεση της απεργίας πείνας του αναρχικού αγωνιστή Ντίνου Γιαγτζόγλου.

Ο αναρχικός Ντίνος Γιαγτζόγλου, διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη μεταγωγή του στις φυλακές Λάρισας, ξεκίνησε στις 25 Φλεβάρη απεργία δίψας (είχε ήδη ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 21/02), με το στοιχειώδες αίτημα να μεταφερθεί πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Γιαγτζόγλου είχε συλληφθεί στις 28 Οκτώβρη, κατηγορούμενος ως ο αποστολέας του παγιδευμένου φακέλου που εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου τον περασμένο Μάιο. Μετά την προανακριτική διαδικασία, κρίθηκε προφυλακιστέος με βάση τον «τρομονόμο» του άρθρου 187Α και μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας αντί για τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, όπως συνηθίζεται.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, αυτή η «εξορία» έχει ως σκοπό να του ασκηθεί ψυχολογική πίεση, απομακρύνοντάς τον από τα οικεία του πρόσωπα και δυσκολεύοντας τα επισκεπτήρια συγγενικών προσώπων και αλληλέγγυων συντρόφων του λόγω της μεγάλης απόστασης και του επιπρόσθετου οικονομικού κόστους μετακίνησης. Επιπλέον, η απόφαση αυτή έχει πρακτικές προεκτάσεις και βάζει εμπόδια στην προετοιμασία του για την επικείμενη δίκη του, καθώς ελαττώνεται η συχνότητα επισκέψεων των δικηγόρων του και δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση στη δικογραφία του στις φυλακές, λόγω απουσίας αντίστοιχων τεχνολογικών υποδομών.

Τα αστικά ΜΜΕ όμως, αποσιώπησαν αυτά τα στοιχειώδη ζητήματα, έχοντας τον ήδη «καταδικάσει» λόγω των ιδεολογικών του πεποιθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιαγτζόγλου ουδέποτε αποδέχτηκε τις κατηγορίες που του προσάπτουν σχετικά με την αποστολή παγιδευμένου φακέλου. Από την αρχή της απεργίας πείνας του Γιαγτζόγλου έγιναν πολλές κινήσεις συμπαράστασης, με αποκορύφωμα την εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού. Όμως, ορισμένες αναρχικές ομάδες, στο όνομα της συμπαράστασης στον Γιαγτζόγλου, ξεκίνησαν μια σειρά επιθέσεων σε διάφορα σημεία της Αθήνας, βάζοντας γκαζάκια σε υποκαταστήματα τραπεζών και σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων. Επίσης, αναφέρθηκε επίθεση με χειροβομβίδα στο ΑΤ Καισαριανής. Αυτές οι επιθέσεις έδωσαν «πάτημα» στο αστικά ΜΜΕ και στη ΝΔ, ώστε να ξεκινήσουν τη συνηθισμένη άθλια προπαγάνδα τους. Μεγαλοποιώντας τα γεγονότα, παρουσίαζαν μια ψευδή εικόνα, με ολόκληρη τη χώρα να βρίσκεται σε «καθεστώς ανομίας» και υπό συνεχή απειλή, ασκώντας έτσι πίεση στην κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στο αίτημα του Γιαγτζόγλου.

Τελικά η κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος της υπόθεσης καθώς η υγεία του Γιαγτζόγλου έφτανε σε κρίσιμο στάδιο (στις 28/02 είχε λιποθυμικό επεισόδιο και εισήχθη επειγόντως στο νοσοκομείο Λάρισας), ικανοποίησε το αίτημά του με «πλάγιο» τρόπο: εντάσσοντας τη μεταγωγή του στα πλαίσια μιας τμηματικής αναδιοργάνωσης των φυλακών Κορυδαλλού. Έτσι, αποφασίστηκε η μεταγωγή του μέχρι τις 10 Απρίλη στις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με άλλους υπόδικους που βρίσκονται σε φυλακές εκτός Αθηνών.

Σίγουρα αυτό αποτελεί μια μικρή νίκη για τον απεργό πείνας και το κίνημα συμπαράστασης σε αυτόν. Ως κομμουνιστές στεκόμαστε ηθικά αλληλέγγυοι στους αναρχικούς φυλακισμένους για τρομοκρατία, παρόλο που διαφωνούμε με τις μεθόδους αγώνα τους – όχι για ηθικούς λόγους, αλλά γιατί είναι αναποτελεσματικές και αδιέξοδες. Επιθέσεις, όπως αυτές που σημειώθηκαν στο όνομα της αλληλεγγύης στον Γιαγτζόγλου, από απομονωμένες μικρές ομάδες σε εκπροσώπους, οργανισμούς και σύμβολα του καπιταλιστικού κράτους και της αστικής τάξης, ακόμα και σε μικρά μαγαζιά σε εμπορικούς δρόμους, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ταξική πάλη. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν αφορμή στις αστικές κυβερνήσεις να περνούν νέους νόμους, οι οποίοι δεν στοχεύουν ενάντια στον εκάστοτε Γιαγτζόγλου, αλλά ενάντια στο εργατικό κίνημα και ταυτόχρονα, να «νομιμοποιούν» στη συνείδηση μέρους των πλατιών λαϊκών μαζών τόσο αυτού του τύπου τις νομοθεσίες όσο και την «κακομεταχείριση» των κρατουμένων.

Η περίπτωση του Γιαγτζόγλου υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά την ανάγκη το εργατικό κίνημα και όλες οι πολιτικές τάσεις στην Αριστερά να παλεύουν αποφασιστικά για την κατάργηση όλων των τρομονόμων και για τον πλήρη σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα των αναρχικών κρατουμένων που κατηγορούνται για τρομοκρατία.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα