Βασίλης Δημάκης, αλληλεγγύη, απεργία πείνας, απεργία δίψας, φυλακές Κορυδαλλού, ψήφισμα

Δημοσιεύουμε την παρακάτω έκκληση της Πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη», για τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, ο οποίος στις 16/04 από τις φυλακές Κορυδαλλού μετήχθη βίαια και κατέληξε στο πειθαρχείο των φυλακών Γρεβενών, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται απομονωμένος σε καραντίνα. Ο Δημάκης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 21/04/2020 και απεργία δίψας από 27/04/2020 με αίτημα την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου ήταν σε θέση να παρακολουθεί τις σπουδές του.

Η βίαιη μεταγωγή του Δημάκη, πραγματοποιήθηκε χωρίς αιτιολογία, μετά την συμμετοχή στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων για την αποσυμφόρηση των φυλακών που ξεκίνησαν στις 14 Απριλίου, ενώ λίγες μέρες πριν, είχε μιλήσει ως εκπρόσωπος των κρατουμένων, στη συνάντηση που είχε επιτροπή τους στις φυλακές με τη Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, στα τέλη Μαρτίου. Η μεταγωγή του είναι τυπικά αδικαιολόγητη και φαίνεται ότι είναι καθαρά εκδικητική και για λόγους παραδειγματισμού. Η ζωή του Βασίλη Δημάκη βρίσκεται σε κίνδυνο και γι’ αυτό κάνουμε έκκληση για να υπογραφεί το ψήφισμα αλληλεγγύης και να στηριχθούν οι σχετικές δράσεις.

Επείγουσα έκκληση για έκδοση ψηφισμάτων, ανακοινώσεων και πραγματοποίηση δράσεων για αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται για δεύτερη φορά σε απεργία πείνας από την Τρίτη 21/04 έως την Κυριακή 26/4 και ξεκινά απεργία δίψας από την Δευτέρα 27/4. Για λόγους που δεν έχουν επίσημα εξηγηθεί, μετήχθη αιφνιδιαστικά από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών κατόπιν εισβολής αντρών των ΕΚΑΜ στο κελί του στις 16/4/2020. Κι αυτό παρά το ότι οι ανάγκες παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολής του, δικαίωμα που κέρδισε με νικηφόρα απεργία πείνας και δίψας το 2018, επιτάσσουν και εκ του νόμου επιτρέπουν την έκτιση της ποινής του σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Αθήνα.

Η μόνη εξήγηση για την μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη είναι η συμμετοχή του στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων από 14/4/2020, με αίτημα τη λήψη μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών σε συνθήκες πανδημίας. Ο Δημάκης θεωρήθηκε πρωτεργάτης και έτσι “πληρώνει” την δημόσια διατύπωση της άποψής του υπέρ της αποσυμφόρησης, αίτημα που αυτή τη στιγμή αγκαλιάζεται από πλήθος φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κλπ., αποτελεί δε κατεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Επιτρόπου των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, κοκ.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον κρατούμενο απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο ζωής, καθώς η υγεία του είναι ήδη καταπονημένη, και συντασσόμαστε με το αίτημά του να επαναμεταχθεί στον κοιτώνα του στις φυλακές Κορυδαλλού. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση πρέπει να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή διατάσσοντας την επαναμεταγωγή, ειδάλλως φέρουν ακέραια την ευθύνη για ο,τι συμβεί. Αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών.

Για αποστολή ψηφισμάτων και πληροφορίες στο: [email protected].

Κάντε like και share στη σελίδα στο facebook για αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη.

Για υπογραφές υπάρχει ψήφισμα στην πλατφόρμα avaaz.