Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΑλληλεγγύη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Αλληλεγγύη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Δήλωση αλληλεγγύης της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης προς το ΚΚ Βενεζουέλας, απέναντι στην επίθεση που δέχεται από το PSUV και την κυβέρνηση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια εκστρατεία επιθέσεων, συκοφαντιών και προβοκατόρικων ενεργειών για τον σφετερισμό της δημοκρατικά εκλεγμένης ηγεσίας του κόμματος. Πίσω από αυτές τις επιθέσεις βρίσκεται το PSUV και η κυβέρνηση. Η ακόλουθη δήλωση αλληλεγγύης εγκρίθηκε ομόφωνα από την ηγεσία της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης σε συνεδρίαση της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής της αυτή την εβδομάδα. Τα τμήματα και οι ομάδες που εκπροσωπούνται (από 30 χώρες) παρατίθενται στο τέλος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια εκστρατεία επιθέσεων, συκοφαντιών και προβοκατόρικων ενεργειών για τον σφετερισμό της δημοκρατικά εκλεγμένης ηγεσίας του κόμματος. Πίσω από αυτές τις επιθέσεις βρίσκεται το PSUV και η κυβέρνηση. Η ακόλουθη δήλωση αλληλεγγύης εγκρίθηκε ομόφωνα από την ηγεσία της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης σε συνεδρίαση της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής της αυτή την εβδομάδα. Οι οργανώσεις και οι ομάδες που εκπροσωπούνται (από 30 χώρες) παρατίθενται στο τέλος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV) δέχεται επίθεση από το κυβερνών PSUV και τον κρατικό μηχανισμό της Βενεζουέλας. Στόχος αυτής της εκστρατείας είναι να αφαιρεθεί η νομική κατοχύρωση, το δικαίωμα χρήσης των συμβόλων και η εκλογική καταγραφή του Κόμματος από τη νόμιμη ηγεσία του, η οποία εξελέγη δημοκρατικά στο 16ο Συνέδριό του το 2022.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο, έχει σχηματιστεί μια ομάδα πρακτόρων που αυτοαποκαλούνται «Πατριωτικό PCV», που αποτελείται κυρίως από μέλη του PSUV και πρώην μέλη του PCV που εκδιώχθηκαν από το κόμμα τα προηγούμενα χρόνια. Στις 10 Ιουλίου, τα άτομα αυτά υπέβαλαν νομική καταγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο απαιτώντας το διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου του PCV που θα αποτελείται από άτομα φιλικά προς το κυβερνών κόμμα.

Αυτή η ίδια μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, εναντίον άλλων αριστερών κομμάτων που αποτελούν μέρος της Επαναστατικής Λαϊκής Εναλλακτικής (APR), όπως τα PPT, Tupamaros και άλλα.

Ως μέρος αυτής της εκστρατείας, έχουν εκτοξευθεί παράλογες συκοφαντίες κατά του PCV, όπως το ότι είναι πλέον μέρος της φιλοϊμπεριαλιστικής Δεξιάς και ότι λαμβάνει χρηματοδότηση από τον Λευκό Οίκο ή από διεφθαρμένα άτομα όπως ο πρώην υπουργός Πετρελαίου Ραφαέλ Ραμίρεζ, που τώρα βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πτέρυγα του PSUV.

Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του PCV απέναντι στους κινδύνους αυτής της αντιδημοκρατικής επίθεσης κατά της οργάνωσής τους, καθώς και την από μέρους μας απόλυτη καταδίκη της εκστρατείας συκοφαντιών που ξεκίνησε ώστε να δικαιολογηθεί αυτή η επίθεση.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχουμε με τους συντρόφους του PCV, αυτή η επίθεση είναι μια απαράδεκτη και αδικαιολόγητη παρέμβαση από την πλευρά του κράτους στις εσωτερικές υποθέσεις οργανώσεων της εργατικής τάξης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία τους να οργανώνονται, να αποφασίζουν για τις δικές τους εσωτερικές υποθέσεις και να δρουν πολιτικά ελεύθερα.

26/07/2023

Der Funke (Αυστρία)

Vonk/Révolution (Βέλγιο)

Socialist Appeal (Βρετανία)

Esquerda Marxista (Βραζιλία)

Fightback/La Riposte Socialiste (Καναδά)

CMI – Octubre (Χιλή)

Colombia Marxista (Κολομβία)

Revolution (Δανία)

Bloque Popular Juvenil (Ελ Σαλβαδόρ)

Révolution (Γαλλία)

Der Funke (Γερμανία)

Κομμουνιστική Τάση (Ελλάδα)

Executive Committee of the Indonesian section of the IMT (Ινδονησία)

Sinistra classe rivoluzione (Ιταλία)

Revolutie (Ολλανδία)

Campaign for a Workers Alternative (Νιγηρία)

Marxy (Αραβόφωνες χώρες)

La Izquierda Socialista (Μεξικό)

Colectivo Marxista (Πορτογαλία)

Lal Salam (Πακιστάν)

Czerwony Front (Πολωνία)

Organization of Communist-Internationalists (Ρωσία)

Lucha de Clases (Ισπανία)

Revolution (Σουηδία)

Der Funke/L’étincelle (Ελβετία)

The Spark 火花 (Ταιβάν)

Socialist Revolution (ΗΠΑ)

Revolution (Νότια Αφρική)

Marxista Revolusionariu (Ανατολικό Τιμόρ)

Lucha de Clases (Βενεζουέλα)

Crvena Kritika (Γιουγκοσλαβία)

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα