Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταAegean: Απολύσεις και ετοιμασία για κρατικοποίηση των ζημιών

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Aegean: Απολύσεις και ετοιμασία για κρατικοποίηση των ζημιών

Το μέγα σκάνδαλο που ετοιμάζεται στην Aegean κατά προκλητική απαίτηση των μετόχων της.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει βάλει «φρένο» στις αερομεταφορές και έχει βυθίσει σε βαθιά κρίση τις αεροπορικές εταιρείες. Οι διοικήσεις αυτών των εταιρειών φρόντισαν, φυσικά, να περάσουν το λογαριασμό στους εργαζόμενους, με μαζικές απολύσεις και περικοπές μισθών. Παράλληλα ζητούν από τα κράτη, δηλαδή τους φορολογούμενους, να πληρώσουν τις απώλειες εσόδων τους, χωρίς οι ίδιοι να βάλουν ούτε ένα ευρώ από τα κολοσσιαία κέρδη που αποκόμισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρν Μπράνσον, που εκβίασε τη βρετανική κυβέρνηση να του δώσει 500 εκατομμύρια ευρώ, για να μην απολύσει μαζικά εργαζόμενους της εταιρείας Virgin Atlantic Airways. Ο Mπράνσον, με περιουσία που ανέρχεται στα 4 δισ. δολάρια, χρειαζόταν να δώσει από την περιουσία του μόλις 34 εκατομμύρια ευρώ, για να καλύψει την μισθοδοσία των εργαζομένων για την περίοδο της καραντίνας. Φυσικά, δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωριστεί ούτε αυτό το ευτελές τμήμα της περιουσίας του και προχωρά σε μειώσεις μισθών και μαζικές απολύσεις του 1/3 των εργαζομένων της εταιρείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ελληνικών συμφερόντων αεροπορική εταιρεία Αegean Airlines. Σε μία πρόσφατη «δακρύβρεχτη» ομιλία του, ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης μίλησε για την κατάσταση της εταιρείας, η οποία όπως είπε, «λειτουργεί, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να έχει κλείσει καθώς έχουμε το 0,05% των εσόδων μας ανά ημέρα». Στην ομιλία του δήλωσε κυνικά, ότι το κόστος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η εταιρεία θα προχωρήσει σε απολύσεις, καθώς όπως είπε, «δυστυχώς είναι μονόδρομος η μείωση του κόσμου που απασχολούμε». Ζήτησε επίσης, «τα σπασμένα» της εταιρείας να τα πληρώσει το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι, λέγοντας – κλαψουρίζοντας, πως «ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος, που να μπορέσει να μας βοηθήσει και εμάς, που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενοι».

Ο κ. Βασιλάκης ξέχασε να αναφερθεί βέβαια στο γεγονός, πως η εταιρεία του αποκόμισε το προηγούμενο διάστημα κολοσσιαία κέρδη, με τους μετόχους χαρακτηριστικά να βγάζουν την τελευταία πενταετία καθαρά κέρδη 307,4 εκατ. ευρώ (έχοντας αφαιρέσει φόρους, τόκους, αποσβέσεις), ενώ οι μισθοί του Διοικητικού Συμβουλίου ανέρχονταν στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Σε δελτίο τύπου, στις 17 Μαρτίου, η εταιρεία ανακοίνωσε σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, πως υπήρξε «αύξηση 10% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €1.308,8 εκ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε €269,4 εκατ., ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €516,9 εκ.»

Η εταιρεία έχει σήμερα ταμειακά διαθέσιμα περίπου 500 εκατ. Ευρώ, ενώ οι ζημιές για φέτος υπολογίζονται στα 138 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, μπορεί να λάβει δάνεια αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ από τις συστημικές τράπεζες. Μόνο από τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για χρόνια, χωρίς μειώσεις μισθών ή απολύσεις. Ωστόσο, ο στόχος είναι η διατήρηση των επιπέδων κερδοφορίας και έτσι, το κόστος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι.

Προετοιμασία για σκανδαλώδη κρατική επιδότηση

Σε πρόσφατο άρθρο, στη σελίδα sofokleousin.gr, περιγράφεται γλαφυρά η προετοιμασία μίας μεγάλης «αρπαχτής» από τους μεγαλομετόχους της Agean: «Η έμμεση “κρατικοποίηση” και η απόκτηση μεγάλου ποσοστού συμμετοχής από το Δημόσιο είναι αυτό που θέλουν να αποφύγουν παντί τρόπω οι μεγαλομέτοχοι της Aegean και η κυβέρνηση. Προσπαθούν λοιπόν με τη βοήθεια τραπεζιτών και χρηματοοικονομικών συμβούλων να διαμορφώσουν μιά φόρμουλα εισφοράς κρατικού χρήματος, που θα ελαχιστοποιεί την παρουσία του Δημοσίου στην εταιρεία, χωρίς όμως η διάσωση να έχει χαρακτηριστικά οικονομικού-επιχειρηματικού σκανδάλου…Επιδιώκεται ουσιαστικά μιά λύση λίγο καλύτερη για τους νυν ιδιοκτήτες από αυτή που υιοθετήθηκε για τη στήριξη-διάσωση άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ».

Μάλιστα, το άρθρο τονίζει ότι, οι μέτοχοι θέλουν να αποφύγουν τη «γερμανική λύση», αλλά προτιμούν η «στήριξη να δοθεί έναντι μετατρέψιμων ομολογιών τύπoυ CoCos, σαν αυτές που είχαν εκδώσει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στις ανακεφαλαιοποιήσεις». Με την φράση «γερμανική λύση», αναφέρονται στη σκανδαλώδη επιδότηση του γερμανικούς κράτους προς την Lufthansa, η οποία, ενώ η αξία της ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, έλαβε κρατική ενίσχυση 10 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα, αντί την κρατικοποίηση ολόκληρης της εταιρείας, την αγορά μόλις του 25,1 % των μετοχών από το κράτος. Αυτή θεωρείται προβληματική λύση για την κυβέρνηση και τους καπιταλιστές της Aegean, που θέλουν να χαριστεί κρατικό χρήμα στην Aegean, χωρίς το κράτος να πάρει κάποια μετοχή, όπως σκανδαλωδώς έγινε με τις συστημικές τράπεζες, μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008. Η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι τώρα τοποθετηθεί επίσημα πάνω στο ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης της Aegean, ωστόσο δεν έχει αρνηθεί ότι θα υπάρξει τέτοια στήριξη και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τα στελέχη της Aegean είναι η μορφή και το ύψος της κρατικής υποστήριξης.

Το εξελισσόμενο σκάνδαλο της Aegean δείχνει σε μία μικρογραφία, τι γίνεται παγκόσμια με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι καπιταλιστές απολύουν εργαζόμενους, προχωρούν σε περικοπές στους μισθούς και ζητάνε από το κράτος να καλύψει τις ζημιές τους. Με άλλα λόγια, τις ζημιές καλούνται να τις πληρώσουν οι φορολογούμενοι, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν τα κέρδη και τα δισεκατομμύρια που έχουν αποταμιεύσει σε φορολογικούς παραδείσους οι καπιταλιστές.

Οι αστικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που μέχρι τώρα δεν είχαν λεφτά για νοσοκομεία, παιδεία και συντάξεις, προσέτρεξαν χαρίζοντας τρισ. δολάρια στους καπιταλιστές. Στις αερομεταφορές, έχουμε ήδη μεγάλα πακέτα κρατικών ενισχύσεων: πέρα απο τη Lufthansa που προαναφέραμε, η American Airlines θα λάβει χρηματοδότηση 5,3 δισ. Ευρώ, η EasyJet έχει λάβει μέχρι τώρα ποσό ύψους 690 εκατ. ευρώ και η Aegean, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει και αυτή κρατική ενίσχυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά τα χρήματα – που προστίθενται στο δημόσιο χρέος – δεν χρειάζεται πολύ σκέψη, για να καταλάβει κανείς, ότι η αστική τάξη θα ζητήσει να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με αιματηρές περικοπές και λιτότητα, όπως έκανε μετά το 2008.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν, ώστε να μη γίνει καμία απόλυση και μείωση μισθών στην Aegean.

– Οι μισθοί να καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κέρδη των μετόχων!

– Ούτε ένα ευρώ κρατικού χρήματος, στις τσέπες των αρπακτικών των αεροπορικών εταιρειών!

– Άμεση κρατικοποίηση της εταιρείας με εργατικό έλεγχο και διοίκηση και απαλλαγή από τα ακριβοπληρωμένα στελέχη !

– Οργάνωση φθηνών αερομεταφορών με βάση τις ανάγκες του λαού, από έναν ενιαίο κρατικό φορέα με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διοίκηση!

Ηλίας Κυρούσης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα