Όσοι ελπίζουν ότι η κρίση του ευρώ, της Ευρωζώνης και της ΕΕ έχει τελειώσει μάλλον θα απογοητευτούν την επόμενη περίοδο. Είναι ξεκάθαρο, κοιτάζοντας τις αναλύσεις των σοβαρών επιτελείων της άρχουσας τάξης, ότι ανησυχούν ότι το Brexit θα ακολουθήσουν κι άλλες αναταράξεις.
Ιταλικό Δημοψήφισμα
Στις 4 Δεκέμβρη έρχεται το ιταλικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος το οποίο σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά γεγονότων που να θέσουν το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης εν αμφιβόλω.
Με το δημοψήφισμα αυτό ο Ρεντσι επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο της κεντρικής κυβέρνησης και να περιορίσει το ρόλο της Γερουσίας για να μπορέσει να περάσει άνετα και χωρίς κωλυσιεργία, τις «μεταρρυθμίσεις» για την «ανασυγκρότηση» (…) της ιταλικής οικονομίας.
Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι να χάσει το δημοψήφισμα πράγμα που αν συμβεί θα παραιτηθεί, όπως έχει δηλώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα κάνει τη θέση της Ιταλίας στην ευρωζώνη να τρίζει και η αιτία δεν βρίσκεται στο δημοψήφισμα αυτό καθ’ εαυτό αλλά στην κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, και την πολιτική της λιτότητας που κυριαρχεί στην ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.
Αν ο Ρέντσι κρατήσει το λόγο του και παραιτηθεί τότε η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές τις οποίες το πιο πιθανό είναι να κερδίσουν τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, που όλα υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ. Το μεγαλύτερο είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, του Πέπε Γρίλλο. Το δεύτερο είναι το Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Και το τρίτο είναι η αποσχιστική ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά.
Έτσι στις 5 του Δεκέμβρη η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει με ένα άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης.
Ολλανδία
«Η νέα βόμβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χτυπά στην Ολλανδία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Wall Street Journal και αναφέρεται στο νόμο που ψηφίστηκε από την ολλανδική βουλή το 2015, βάσει του οποίου η κυβέρνηση της χώρας είναι υποχρεωμένη να διεξάγει δημοψήφισμα για οποιονδήποτε νόμο, εφόσον το ζητήσουν 300.000 πολίτες.
Οι Ολλανδοί πολιτικοί και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών γνωρίζουν ότι ο νέος αυτός νόμος για τα δημοψηφίσματα αποτελεί μία πιθανή βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ.
Οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Ολλανδία τον επόμενο Μάρτιο αποκτούν καθοριστική σημασία για το «ευρωπαϊκό όραμα» αναφέρει το δημοσίευμα. Ο κίνδυνος για την ΕΕ, προσθέτει, δεν προέρχεται από τον ακροδεξιό Γκέρτ Βίλντερς, ηγέτη του κόμματος της «Ελευθερίας» (…) που είναι κατά της ΕΕ και των μεταναστών…
«Ο κίνδυνος αντίθετα έρχεται από μια νέα γενιά Ολλανδών Ευρωσκεπτικιστών, που είναι λιγότερο διχαστικοί και ανήσυχοι για τη μετανάστευση, αλλά εστιάζουν περισσότερο σε ζητήματα κρατικής κυριαρχίας – και είναι πλήρως προσηλωμένοι στην καταστροφή της ΕΕ».
Ηγετικές μορφές τους είναι ο Τιερί Μπάουντετ και ο Γιαν Ρόος, που έχουν στενές σχέσεις με τους Βρετανούς Ευρωσκεπτικιστές. Τώρα, με το νέο νόμο για τα δημοψηφίσματα, ο Μπάουντετ θεωρεί ότι έχει τα μέσα για να μπλοκάρει κάθε μέτρο που πιθανόν θα επεδίωκε να λάβει η ΕΕ για την «εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» ή την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, από τη στιγμή που αυτή πρέπει να ψηφιστεί από την ολλανδική Βουλή!
Γαλλία
Η πιθανότητα για νίκη της Μαρίν Λε Πεν στην Γαλλία είναι κάτι που κάθε άλλο παρά απίθανο φαντάζει.
Μιλάμε για τις εκλογές που είναι να γίνουν το Μάη του 2017. Το βέβαιο είναι ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρω υποψήφια για την προεδρία. Αν η Λε Πεν γίνει Πρόεδρος έχει υποσχεθεί να κάνει δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαλλίας στην Ευρώπη.
Αν το δημοψήφισμα αυτό βγάλει Frexit, η ΕΕ θα πνεύσει τα λοίσθια. Και από κοντά και το ευρώ.
Όπως γράφει και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (δείτε euro2day.gr, 22-11-2016)
«Μια νίκη της άκρας δεξιάς στη Γαλλία θα έχει δραστικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική σκηνή. Η Λεπέν θα μπορούσε να οδηγήσει ως πρόεδρος στην κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ευρωπαϊκή οικονομία
Και βέβαια η οικονομία της Ευρωζώνης ασθμαίνει – αυτό εξάλλου είναι το πρόβλημα που βρίσκεται πίσω από όλη την αστάθεια που χαρακτηρίζει το όλο οικοδόμημα.
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης, τα οικονομικά μεγέθη είναι αδύναμα. Η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ έχει αρχίσει να επιβραδύνεται αντί να αυξάνει. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει στην πραγματικότητα αποτύχει.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, για να δημιουργηθεί 1 ευρώ αύξησης του ΑΕΠ, απαιτούνται 18,5 ευρώ προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης!! Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δαπάνησε για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 1,25 τρισεκ. ευρώ για να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ… 31 δις!
Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη για το πόσο άρρωστο είναι το καπιταλιστικό σύστημα.
Όλα δείχνουν ότι πλούτος υπάρχει για να βγούμε από τον βραχνά της κρίσης και της λιτότητας. Πλούτος υπάρχει για τους λαούς του Νότου και του Βορρά αρκεί να φύγει από τη μέση το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές, να κοινωνικοποιηθούν οι τράπεζες, να εφαρμοστεί δημοκρατία στην παραγωγή, εργατικός και κοινωνικός έλεγχος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια Ευρώπη ενωμένη και σοσιαλιστική.
Θεόδωρος Μαράκης