ΝΕΠΑΛ : ΟΙ ΜΑΟΙΚΟΙ ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Αμέσως μετά την εκλογική νίκη των Μαοϊκών στο Νεπάλ ο πρόεδρός τους Πραχάντα και οι άλλοι Μαοϊκοί ηγέτες έδειξαν ότι δεν σκοπεύουν να γίνουν κινηθούν μαχητικά προς τον σοσιαλισμό. Ήδη ο πρόεδρος σε συζητήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους διαβεβαίωσε την πρόθεση του για ειρηνική μετάβαση σε «μια πολυκομματική δημοκρατία με οικονομική ανάπτυξη».
Οι μάζες του Νεπάλ θα περιμένουν σοβαρές αλλαγές από το νέο κοινοβούλιο. Οι Μαοϊκοί θα δεχτούν τρομακτικές πιέσεις, από την μια μεριά από την εργατική τάξη για την διανομή του πλούτου και από την άλλη από τους καπιταλιστές, οι οποίοι θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα αντισταθούν στο σοσιαλιστικό πρόγραμμα.
Η κατάσταση που επικρατούσε στο Νεπάλ ήταν ένα μοναρχικό καθεστώς με τον βασιλιά να έχει την απόλυτη εξουσία μέχρι τον Απρίλιο του 2006, όταν διαδηλώσεις τριών εβδομάδων τον ανάγκασαν να επαναφέρει το κοινοβούλιο. Η πραγματικότητα χτυπούσε «κατακέφαλα» τον βασιλιά, ο οποίος μη κατανοώντας τι συμβαίνει νόμιζε ότι μπορούσε να κυβερνά δικτατορικά όπως στο παρελθόν. Μια συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Μαοϊκούς τον Νοέμβριο του 2006 έφερε σε ισχύ ένα προσωρινό σύνταγμα.
Δημιουργήθηκε μια επιτροπή η οποία θα έφτιαχνε ένα νέο σύνταγμα, που οδήγησε στις πρόσφατες εκλογές Οι πιο σοβαροί αστοί ηγέτες αντιλήφθηκαν ότι με τόσο μαζική αριστερή στροφή δεν θα μπορούσαν να κυβερνούν με τον παλιό τρόπο και κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να σταθεροποιηθεί η κατάσταση είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς των Μαοϊκών ανταρτών. Έτσι έλπιζαν να τους χρησιμοποιήσουν για να αποτραπεί η ολική ανατροπή του συστήματος.
Μια πρόσφατη δήλωση του προέδρου της εμπορικής και βιομηχανικής Ομοσπονδίας του Νεπάλ (FNCCI) Καμάρ Τζοσί είναι ένδειξη της παραπάνω πρόθεσης. Δήλωσε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται οι Μαοϊκοί θα πρέπει να υιοθετήσει μια ελεύθερη οικονομική πολιτική. Τέτοιες «προτάσεις» θα περιμένουμε πολλές από τους καπιταλιστές. Δυστυχώς οι Μαοϊκοί ηγέτες φαίνεται να δίνουν περισσότερο προσοχή σε αυτές τις προτάσεις, παρά στις φωνές εκατομμυρίων εργατών και φτωχών που τους ψηφίσαν.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: αυτή η εκλογική νίκη ήταν απόδειξη της δύναμης των μαζών. Δείχνει την πρόθεση των μαζών να μετασχηματίσουν την κοινωνία. Το Νεπάλ έχει πληθυσμό περίπου 30 εκατομμύρια κάτοικους. Τα ¾ επιβιώνουν από την αγροτική καλλιέργεια. Το 1/3 ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχιας. Η ανεργία φτάνει το 42% και περισσότερο από το 50% του πληθυσμό είναι αγράμματο. Ο πληθωρισμός επίσημα είναι στο 9% αλλά στη πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Οι Μαοϊκοί δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν το οικονομικό κατρακύλισμα της οικονομίας αν συνάψουν συμμαχία με τα αστικά κόμματα και περνάνε πολύ χρόνο συζητώντας για το «μεταβατικό στάδιο». Οι μάζες δεν ψηφίσαν για συζητήσεις, αλλά για σοβαρή δράση ενάντια στην φτώχεια.
O Πραχάντα δήλωσε ότι οι Μαοϊκοί παλεύουν για μια οικονομία στην οποία οι καπιταλιστές μπορούν να βγάλουν κέρδος. Απέρριψε επίσης τη δικτατορία του προλεταριάτου. Στην ομιλία του προς τους επιχειρηματίες του Κατμαντού ο πρόεδρος των Μαοϊκών ανακοίνωσε ότι η εξουσία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί τυραννικά, αλλά για το καλό του λαού και της πατρίδας. Εδώ το «λαός και πατρίδα» σημαίνει ξεκάθαρα όλες τις τάξεις της κοινωνίας. Το πρόβλημα είναι ότι στον καπιταλισμό μπορείς να υπερασπιστείς είτε τα συμφέροντα των εργαζομένων, είτε των καπιταλιστών, δεν μπορείς να ικανοποιήσεις και τα δύο!
Ο Μαοϊκός πρόεδρος δήλωσε ότι θα υιοθετήσει ένα «νέο μεταβατικό οικονομικό σύστημα» για την οικονομική ανάπτυξη. Στο μανιφέστο τους για τη Συντακτική Συνέλευση, οι πρώην επαναστάτες οραματίζονται μία νέα «μεταβατική οικονομική πολιτική» με μέτρια ανάπτυξη για τα επόμενα 10 χρόνια, υψηλή σε 20 χρόνια και εκτίναξή της ανάπτυξης σε 40 χρόνια. Αυτός είναι ο κλασσικός τρόπος σκέψης των Μαοϊκών: πρώτα πρέπει να έχουμε μια οικονομική ανάπτυξη και μετά βλέπουμε για το σοσιαλισμό. Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι ο σοσιαλισμός εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από την υπερανάπτυξη κάτω από τον καπιταλισμό!
Όλα αυτά τίθενται με ένα πολύ αφηρημένο τρόπο. Η πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου , αυτή των ΗΠΑ, είναι ξεκάθαρα σε ύφεση. Η οικονομία των χωρών της ΕΕ επιβραδύνεται.. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και το Νεπάλ δεν μπορεί να κάνει και πολλά γι’ αυτό. Η καπιταλιστική ανάπτυξη στη Κίνα φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τους Μαοϊκούς στο Νεπάλ.
Ο «δεύτερος» στην ηγεσία Μαοϊκός δόκτωρ Μπαντού Ραμ Μπχαταράη διαβεβαίωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στη θεωρία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη στροφή μετά από μια δεκαετία πάλης και θυσιών. Το να πείσεις τους καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστές να συμβάλουν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μαζών είναι όντως ένα δύσκολο καθήκον. Οι Μαοϊκοί προσπαθούν να ικανοποιήσουν τόσο τις μάζες όσο και τους καπιταλιστές κι αυτό δεν θα είναι δυνατό.
Οι Μαοϊκοί πρέπει να καταλάβουν ότι το σημερινό στάδιο του καπιταλισμού (ιδιαίτερα στη φάση που η οικονομία βαδίζει σε μία τεράστια κρίση) δεν υπάρχει χώρος για μία σταθερή ανάπτυξη. Το πρόβλημα με τους Μαοϊκούς του Νεπάλ είναι ότι έχουν στενή εθνικιστική προοπτική. Δεν μπορούν να δουν την άνοδο των εργατικών αγώνων παγκόσμια. Δεν μπορούν να καταλάβουν τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Το μέλλον της περιοχής είναι μέλλον αυξανόμενης αστάθειας. Σε αυτές τις προοπτικές πρέπει να βασιστούν. Παρόλο που το Νεπάλ είναι πολύ μικρό για να χτίσει το σοσιαλισμό, μπορεί να γίνει η σπίθα που θα ανάψει την επαναστατική φλόγα στην περιοχή.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΟΥΣΑΚΗΣ – πηγή πληροφόρησης : www.marxist.com