Διαβάστε ένα άρθρο με τα συμπεράσματά μας από την πρόσφατη ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 19-22 Δεκέμβρη σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το εργατικό κίνημα και τη νεολαία. Βρισκόμαστε στον κυκλώνα μιας καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει ιδιαίτερα τη νέα γενιά, με την ανεργία στους νέους να φτάνει το 60%. Την ίδια στιγμή, η στροφή του εργατικού κινήματος και της νεολαίας στ’ αριστερά έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ προ των πυλών της κυβερνητικής εξουσίας. Σε μία τέτοια περίοδο, η συγκρότηση μιας μαχητικής οργάνωσης Νεολαίας που θα συσπειρώσει την πρωτοπορία των νέων είναι μια επιτακτική ανάγκη. Δυστυχώς όμως, με την ευθύνη των ηγεσιών της Νεολαίας Συνασπισμού και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκρότηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε δραματικά. Η Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ οργανώθηκε 1 χρόνο μετά την αντίστοιχη Συνδιάσκεψη του κόμματος που καλούσε για «άμεση συγκρότηση Νεολαίας».
Και ενώ οι διαδικασίες συγκρότησης της Νεολαίας καθυστέρησαν, η Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ οργανώθηκε με ένα βιαστικό και πρόχειρο τρόπο, αφαιρώντας χρόνο από την τόσο αναγκαία πολιτική συζήτηση για το πρόγραμμα και τη στρατηγική της υπό ίδρυση Νεολαίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη Νοέμβρη δεν ήταν ακόμη γνωστό αν θα γίνει Συνδιάσκεψη και πότε. Όταν τελικά ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες, δημοσιοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και τα κείμενα της συνδιάσκεψης χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το πώς τα μέλη θα μπορούσαν να καταθέσουν κείμενο ή τροπολογίες στην προ-συνδιασκεψιακή συζήτηση.
Γραφειοκρατικοί διαξιφισμοί αντί για πολιτική συζήτηση
Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος, η συζήτηση στην Συνδιάσκεψη και στον προ-συνδιασκεψιακό διάλογο δεν περιστράφηκε γύρω από τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της περιόδου που διανύουμε, αλλά γύρω από οργανωτικά ζητήματα. Τα οργανωτικά ζητήματα βέβαια, έχουν τη σημασία τους και πολλές φορές μπορεί να αντανακλούν πολιτικές διαφωνίες για το χτίσιμο της οργάνωσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, οι διαφωνίες δεν αφορούσαν ζητήματα αρχών, αλλά την υπεράσπιση μεθόδων για την εκλογή περισσότερων συνέδρων από τις δυο μεγαλύτερες τάσεις της Νεολαίας ΣΥΝ. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι οι σύντροφοι που ίδρυσαν την τάση «Αριστερή Κίνηση», ήταν οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των «λιστών» στην Συνδιάσκεψη, ενώ όταν τελικά αποφασίστηκε να κατατεθούν λίστες, τότε δημοσίευσαν κείμενο, ίδρυσαν τάση και κατέθεσαν λίστα;
Στον προ-συνδιασκεψιακό διάλογο, η συζήτηση που κυριάρχησε ήταν, όχι για τα κείμενα και τις πολιτικές θέσεις, αλλά για τον εκλογικό κανονισμό και για το αν θα επιτρέπονταν διορισμοί «αριστίδην» μελών των συνιστωσών στο Κεντρικό Συμβούλιο (ΚΣ) της Νεολαίας. Οι συζητήσεις για τα κείμενα ήταν σύντομες, ενώ η συζήτηση «άναψε» πραγματικά για το ποιος εκλογικός κανονισμός θα επικρατούσε.
Η αντιπαράθεση για τα «οργανωτικά» κορυφώθηκε στη Συνδιάσκεψη, όπου η πολιτική συζήτηση πάνω στα κείμενα ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τον τόνο και στην συνδιάσκεψη τον έδωσε η φραξιονιστική διαπάλη ανάμεσα σε δυο ομαδοποιήσεις της Νεολαίας Συνασπισμού για τον έλεγχο του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Η δημιουργία τάσεων και η πολεμική πάνω σε πολιτικά κείμενα και οργανωτικές μεθόδους είναι βέβαια θεμιτή και μπορεί να ανεβάσει το πολιτικό επίπεδο των μελών, όταν οι διαφωνίες είναι διατυπωμένες με σαφήνεια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες ανάμεσα στις δυο ομάδες της ηγετικής πλειοψηφίας. Η πολεμική χωρίς την ύπαρξη σοβαρών διαφωνιών συνέβαλε στο να συγχύσει και να απογοητεύσει τα μέλη και τον περίγυρο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανεπαρκής αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας
Η Αριστερή Πλατφόρμα (ΑΠ) κατέθεσε εναλλακτικό κείμενο, κάτι που ήταν ένα θετικό βήμα σε σχέση με την τακτική κατάθεσης τροπολογιών που είχε ακολουθήσει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο αυτό όμως ήταν ανεπαρκές στο πιο σπουδαίο ζήτημα, το πολιτικό πρόγραμμα.
Επίσης, η ηγεσία της ΑΠ δεν έμεινε έξω από την γραφειοκρατική αντιπαράθεση, καθώς υπερασπίστηκε με θέρμη τους «αριστίδην» διορισμούς των συνιστωσών στο ΚΣ της Νεολαίας. Η υπεράσπιση των «αριστίδην» διορισμών, είναι εξ ορισμού αντιδημοκρατική αντίληψη. Σαφέστατα, η διαφορετική άποψη πρέπει να μπορεί να εκφράζεται και να εκπροσωπείται στα όργανα, όχι όμως και να διορίζεται. Η κακή αυτή παράδοση που αναπτύχθηκε την προηγούμενη περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ δυσαρεστεί χιλιάδες απλούς αγωνιστές της βάσης, που βλέπουν τις ποσοστώσεις και τους διορισμούς σαν ένα κυνήγι θέσεων στα όργανα του κόμματος και της Νεολαίας.
Οι σύντροφοι των συνιστωσών του «Κόκκινου Δικτύου» που επικαλούνται την ανάγκη για πιο ριζοσπαστικές θέσεις και πρόγραμμα, έχουν την δυνατότητα να εκπροσωπηθούν αναλογικά στα όργανα σαν μειοψηφία, μέσω της κατάθεσης διαφορετικών «λιστών» υποψηφίων, στη βάση ενός εναλλακτικού κειμένου, όπως ακριβώς έκανε και η Κομμουνιστική Τάση (ΚΤ).
Μια τέτοια στάση βέβαια, θα προϋπέθετε την κατάθεση εναλλακτικού κειμένου και μία σοβαρή μαρξιστική κριτική στα άλλα κείμενα. Οι σύντροφοι αυτοί όμως, αντί για την υπεράσπιση ενός κειμένου που θα προβάλει την αναγκαιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε σοσιαλιστική και επαναστατική κατεύθυνση – όπως ήταν το κείμενο που κατέθεσε η «ΚΤ» – προτίμησαν να στηρίξουν ένα θολό αριστερο-ρεφορμιστικό κείμενο από κοινού με το «Αριστερό Ρεύμα» της Νεολαία ΣΥΝ, όπως ακριβώς έκαναν και στο συνέδριο του κόμματος.
Επιτυχημένη η παρουσία της ΚΤ παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια
Το εναλλακτικό κείμενο της «ΚΤ» παραδόθηκε στην οργανωτική επιτροπή μια βδομάδα μετά την δημοσιοποίηση του κειμένου του «συντονιστικού» της Ν. ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενό μας όμως, δεν τυπώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα κείμενα, αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης πάνω στα κείμενα στις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ)! Επίσης, το εναλλακτικό κείμενο της ΚΤ δεν στάλθηκε στις Οργανώσεις Μελών της επαρχίας. Αυτή η κατάσταση νόθευσε την πολιτική συζήτηση και απέκλεισε «ντε φάκτο» το κείμενο της ΚΤ από την προ-συνδιασκεψιακή συζήτηση. Η προσπάθεια αποκλεισμού της ΚΤ όμως δεν τελείωσε εκεί. Στην ΟΜ Μυτιλήνης, η Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης, με την απόφασή της να δώσει τη δυνατότητα σε δυο μέλη να ψηφίσουν τηλεφωνικά (!!!) από την Αθήνα – παρά τη σχετική, ρητή απαγόρευση από τον Κανονισμό – απέκλεισε ένα σύνεδρο της Κομμουνιστικής Τάσης. Ο αποκλεισμός αυτός ουσιαστικά στέρησε από την Τάση μας ένα ακόμα μέλος στο ΚΣ.
Οι σύντροφοι της ΚΤ παρουσιάσαμε το εναλλακτικό μας κείμενο σε μια σειρά ΟΜ και στην Συνδιάσκεψη, προσπαθώντας να επαναφέρουμε τη συζήτηση στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Τονίσαμε ότι το κύριο καθήκον της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι να συσπειρώσει τους πρωτοπόρους νέους και να παλέψει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει το σοσιαλδημοκρατικό δρόμο της διαχείρισης του συστήματος και να παλέψει για μια επαναστατική κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα εφαρμόσει ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Υπερασπιζόμενη αυτές τις θέσεις η «ΚΤ» κατάφερε να εκλέξει ένα μέλος της στο ΚΣ συγκεντρώνοντας το 2,26% των ψήφων. Με εφαλτήριο αυτή την επιτυχία, η ΚΤ θα παλέψει την επόμενη περίοδο για τη μαζικοποίηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά για να γίνουν οι ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού, πλειοψηφικές μέσα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ηλίας Κυρούσης