Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔικαίωμα Στέγασης και Χαράτσι

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Δικαίωμα Στέγασης και Χαράτσι

Μια σοβαρή πρόκληση που αντιμετώπισε το λαϊκό κίνημα τον χρόνο που πέρασε ήταν η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) που επιβλήθηκε στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

Τότε οι λαϊκές συνελεύσεις δραστήρια και με την συμπαράσταση των κομμάτων της αριστεράς και άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων κάλεσαν τα λαϊκά στρώματα και ανέπτυξαν έναν αγώνα έξω από την ΔΕΗ (ενημέρωση, καταλήψεις) και ανέλαβαν και την επανασύνδεση του ρεύματος σε νοικοκυριά, όταν οι εργολάβοι της ΔΕΗ έκοβαν το ρεύμα.

Τα ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσια) που δεν πληρώθηκαν πέρυσι τώρα τον Ιανουάριο ήλθαν με σημειώματα της εφορίας χρεωμένα (πολλές φορές διπλοχρεώνοντας ήδη πληρωμένα) και απαιτούνται με το νέο, πέρα από κάθε λογική και συνταγματική νομιμότητα, νομικό πλαίσιο που το ενδιάμεσο διάστημα οι κυβερνήσεις Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και Τρικομματική Σαμαρά φρόντισαν να επιβάλουν για να αφαιμάξουν το λαό και να βάλουν στο χέρι κάθε υπόλειμμα μικροκαταθέσεων και στη συνέχεια τις κουτσουρεμένες συντάξεις και μισθούς. Και εμείς τι κάνουμε; Η αριστερά τι κάνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει;

Καλό είναι να εξετάσουμε τις ιδιομορφίες αυτού του φόρου πριν απαντήσουμε ή διατυπώσουμε μια πρόταση.

Επιβάλλεται στα ακίνητα (παρέρχομαι την αντισυνταγματικότητα της προσθήκης στον λογαριασμό του ρεύματος) και είναι μια συναλλαγή ανάμεσα σε κράτος και ιδιοκτήτη. Στα ενοικιαζόμενα ακίνητα όμως παρεμβαίνει ο ενοικιαστής που όταν έχει την δυνατότητα να πληρώσει το ενοίκιο παρακρατά το ΕΕΤΗΔΕ. Οι δόσεις που έκανε η κυβέρνηση και οι δόσεις που δέχεται πλέον η ΔΕΗ δίνουν την εικόνα υποχώρησης και κατανόησης του προβλήματος από την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Στην Ελλάδα η απόκτηση στέγης (ένα κεραμίδι για την οικογένεια) ήταν ο άμεσος στόχος κάθε εργαζόμενου τις δεκαετίες -60,-70,-80. Έτσι κτίστηκαν πυκνά τα αστικά κέντρα με το σύστημα της αντιπαροχής από μικροεργολάβους και η οριζόντια ιδιοκτησία στέγασε τα όνειρα των λαϊκών νοικοκυριών. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το σύστημα δεν δούλεψε έτσι. Όπως και στις ΗΠΑ η ανέγερση και η ιδιοκτησία των αστικών κατοικιών αναλήφθηκε από εταιρείες που στη συνέχεια ανέλαβαν και την εκμετάλλευση και διαχείριση. Ένας σχετικά μικρός αριθμός των κατοικιών σε αυτές τις χώρες, με αύξηση στις δεκαετίες -90,-2000 πέρασε στους ιδιώτες κυρίως για ιδιοκατοίκηση μέσω τραπεζικού δανεισμού. Σήμερα στην Ελλάδα ασκείται μέσω του ΕΕΤΗΔΕ αλλά και των άλλων φόρων στην κατοικία μια αφόρητη πίεση στους μικροϊδιοκτήτες με σκοπό αυτό που δεν πληρώνεται σαν μίσθωμα και έξοδα διαχείρισης στο κεφάλαιο να το συγκεντρώσει το κράτος και να το αναδιανείμει υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου με πρόσχημα την κρίση.

Μέσα σε αυτό το σχέδιο, που άλλες πλευρές του (δάνεια στεγαστικά, επιτόκια, κατασχέσεις και νομικό οπλοστάσιο τους) πρέπει να συνεκτιμηθούν αλλά υπερβαίνουν το θέμα μας, τα κυριότερα θύματα είναι οι ιδιοκατοικούντες μικροϊδιοκτήτες. Ένα σημαντικό μέρος τους αντιπαρατέθηκαν και δε πλήρωσαν πέρυσι τον άδικο φόρο, κυρίως επειδή δεν μπορούσαν, και τώρα καλούνται με μειωμένα κατά 40% εισοδήματα (άνεργοι, κλειστά μαγαζιά) να πληρώσουν δυο χαράτσια.

Και η φιλέσπλαχνη Τρικομματική κάνει δόσεις.

Τιμωρούνται οι μικροϊδιοκτήτες επειδή αποταμίευσαν μια ζωή και αγόρασαν ένα σπίτι, όταν ακριβώς το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας στηριζόταν στην κατασκευή και πώληση (μέσω δανεισμού) αυτών των σπιτιών. Για το δικαίωμα στέγασης του κάθε ανθρώπου και το κοινωνικό αγαθό της στέγης ούτε λόγος. Που νομίζουμε ότι είμαστε;

Είναι ανάγκη λοιπόν αυτά τα νοικοκυριά να ενισχυθούν ηθικά και υλικά. Οι λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές μας χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν και να ξεκινήσουν αγώνα ενημέρωσης και υποστήριξης των κατοίκων στις γειτονιές ώστε να μην περάσει η τρομοκράτηση από τα σημειώματα της εφορίας και να μην πληρώσουν και τις δόσεις στην ΔΕΗ για να τα βγάλουν όσο το δυνατό καλύτερα πέρα με επιτακτικές ανάγκες τους διατροφής, θέρμανσης, παιδιά, ένδυση… Στους ενοικιαστές πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει να συμμαχούν με την Κυβέρνηση και την ΔΕΗ επειδή η οικονομική αδυναμία για την επιβίωση των μικροϊδιοκτητών σαν ντόμινο θα φτάσει και σε αυτούς (σθεναρή απαίτηση ενοικίου, άρνηση μειώσεων ενοικίων). Πρέπει να κατανοήσουν όλοι την κατάσταση και δυστυχώς δεν είναι άλλη από το ότι έχουμε σαν χώρα 1.500.000 επίσημα άνεργους επομένως είμαστε όλοι εν δυνάμει άνεργοι.

Τα συνεργεία επανασύνδεσης πρέπει να συσταθούν πάλι και η νομική προστασία-συνδρομή για τις επανασυνδέσεις πρέπει να ζητηθεί από τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους και μεμονωμένους δικηγόρους συμπαραστάτες όπου οι σύλλογοι δεν ανταποκριθούν. Καταλήψεις συμβολικές ή και ημερήσιες σε ΔΕΗ και εφορίες πρέπει να οργανωθούν μεθοδικά. Να έχουν στόχο την ενημέρωση και ενίσχυση των συμπολιτών και όχι την παρεμπόδιση των πληρωμών από τους έχοντες. Οι αγώνες αυτοί μπορούν να συνδεθούν και με τα αιτήματα για φθηνό ρεύμα και κατάργηση των φόρων στους ασθενέστερους (ανέργους, οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας).

Όλα αυτά πιστεύω ότι θα τα κάνουμε. Δεν φτάνουν όμως. Είναι η ώρα που τα κόμματα της αριστεράς χρειάζεται να ξαναπούν δυνατά ή και να επαναδιατυπώσουν την αντίθεσή τους με το χαράτσι. Οι παλαιές εξαγγελίες είναι ωχρές μπροστά στην επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και την τρομοκράτηση τους.

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ που με την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να κρατήσει όρθιο το λαό. Ας επαναληφθεί λοιπόν δημόσια και δυνατά ότι θα καταργήσει αυτόν το φόρο και να διαμορφώσει και διατυπώσει άμεσα μια θέση για όσους μικροϊδιοκτήτες (νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα) δεν έχουν πληρώσει ή δεν θα πληρώσουν το χαράτσι. Ας αναγγελθεί καθαρά ότι θα διαγραφεί από την εφορία ότι σε σχέση με το χαράτσι έχει χρεωθεί και δεν έχει πληρωθεί από τα χαμηλά εισοδήματα (π.χ. άνεργοι, μικροσυνταξιούχοι, οικογένειες με εισόδημα ετήσιο 45.000€ ή ανάλογο κ.τ.λ.)

Μια τέτοια άποψη δεν είναι μια γενική θέση απειθαρχίας ή άρνησης πληρωμής υποχρεώσεων προς το κράτος. Ακόμη δεν την συνδέω με το ότι στο καπιταλιστικό κράτος της ελεύθερης οικονομίας φορολογούνται οι μη έχοντες και φοροαπαλλάσσονται οι κατέχοντες και επί πλέον φοροδιαφεύγουν.
Αυτή την πρότασή μου την καταθέτω για την υποστήριξη του λαϊκού δικαιώματος στέγασης με αξιοπρεπείς όρους.

ΜΠΑΛΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Συν. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Αγίας Σοφίας Πάτρας.

{fcomment}

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα