Στις 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα. Για πρώτη φορά, ένα κόμμα εκτός δικομματισμού που κυριαρχεί στη Σρι Λάνκα από την ανεξαρτησία το 1948 ανέλαβε την προεδρία. Όλες οι παλιές πολιτικές κλίκες, τα κόμματα και τα πολιτικά «τζάκια», όλοι οι παλιοί απατεώνες και οι βδέλλες που απομυζούσαν τη Σρι Λάνκα για 76 χρόνια απορρίφθηκαν από τις λαϊκές μάζες κατηγορηματικά. Έτσι το 2019, ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα πήρε το 51% των ψήφων. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ανιψιός του, Ναμάλ Ρατζαπάξα πήρε ένα ταπεινωτικό 2,5%.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, στον οποίο είχε αυτομολήσει ολόκληρη η εκλογική μηχανή των Ρατζαπάξα, που είχε κάθε είδους στήριξη από το καθεστώς, ήταν το φιλελεύθερο αγαπημένο παιδί της άρχουσας τάξης και θα μπορούσε να αξιοποιήσει την «επιτυχία» του στις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ. Αλλά τα πήγε μόλις λίγο καλύτερα από τον Ρατζαπάξα και πήρε μόλις 17%. Ο Σατζίθ Πρεμαντάσα, γιός του Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα που ήταν πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας και κατέπνιξε τις εξεγέρσεις της μειονότητας των Ταμίλ και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (JVP), έλαβε 32,76%. Οτιδήποτε σχετιζόταν με το κατεστημένο, με τις παλιές ελίτ, με τις λίγες οικογένειες – «τζάκια» που κυριαρχούν στο νησί εδώ και δεκαετίες και το έχουν καταληστεύσει, ηττήθηκε εκλογικά.
Πριν από μια γενιά, το κόμμα Τζανάθα Βιμούκθι Περαμούνα (JVP, Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) αποκαλούσε τον εαυτό του «μαρξιστικό-λενινιστικό» κόμμα.Μέλη του σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, αφού οδήγησαν όχι μία, αλλά δύο αποτυχημένες «εξεγέρσεις των νέων» ενάντια στο κράτος. Στις 21 Σεπτεμβρίου λοιπόν, το κόμμα αυτό αύξησε τα ποσοστά του από το 3,6% στο 42%, κερδίζοντας την προεδρία για τον υποψήφιο Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκε (AKD)!
Οι αστικές εκλογές προσφέρουν μονάχα ένα στιγμιότυπο του σκηνικού μέσα από το οποίο περνά η συνείδηση. «Σκάβοντας» βαθύτερα, αυτά τα αποτελέσματα δίνουν μια περίπλοκη εικόνα. Η νίκη του AKD ήταν αξιοσημείωτη, αλλά ο Ντισαναγιάκε, το JVP και η εκλογική συμμαχία του κόμματος, η Εθνική Λαϊκή Εξουσία (NPP), έχουν κάνει πολλά για να αποστασιοποιηθούν από το «κομμουνιστικό» μέρος του παρελθόντος του κόμματος! Έχουν καταστήσει σαφές τώρα ότι είναι ένα «αξιοσέβαστο» κόμμα του κέντρου. Αλλά δεν υπήρξε καμία απόρριψη ή συγγνώμη για τη μακρά ιστορία του σινχαλέζικου βουδιστικού σοβινισμού του κόμματος
Βουλευτικές εκλογές και προοπτικές
Στις 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το πραγματικό πρόβλημα για το JVP/NPP θα αρχίσει όταν κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές και αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Κάτι τέτοιο θα του έδινε τη δυνατότητα να θεσμοθετεί προοδευτικά φιλολαϊκά μέτρα αφαιρώντας κάθε δικαιολογία από τη μη τήρηση των υποσχέσεών του. Αυτή η νίκη θα ενθάρρυνε τις μάζες μετά από δύο δύσκολα χρόνια. Οι μάζες θα ασκήσουν πίεση στη νέα κυβέρνηση να προσφέρει κάτι πέρα από συμβολικά μέτρα, όπως η σύλληψη των πιο διεφθαρμένων προσωπικοτήτων του πρώην καθεστώτος.
Η ηγεσία του JVP δεν έχει καμία πρόθεση να κυνηγήσει τον πλούτο των ξένων καπιταλιστών και της εγχώριας ελίτ που έχουν πραγματικά στραγγίσει το έθνος. Εν τω μεταξύ, θα υπάρξει τεράστια πίεση για επαναδιαπραγμάτευση της αναδιάρθρωσης του χρέους με το ΔΝΤ προκειμένου να αρθούν οι πιο επαχθείς συνθήκες λιτότητας.
Η εκλογή του AKD είναι καρπός της επανάστασης της Σρι Λάνκα του 2022. Υπό τους Ρατζαπάξα και τον Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, η άρχουσα τάξη προσπάθησε να κυβερνήσει μέσω ωμής καταστολής. Τώρα, μέσω του JVP/NPP, θα αναγκαστούν να αλλάξουν τακτική και να κυβερνήσουν μέσα από γλυκές υποσχέσεις και ψευδαισθήσεις.
Μόνο η αποκήρυξη του χρέους και η απαλλοτρίωση της ντόπιας ολιγαρχίας και του ξένου κεφαλαίου μπορούν να προσφέρουν διέξοδο από τον εφιάλτη στον οποίο έχει βυθιστεί ο λαός. Ένα τέτοιο μονοπάτι, που θα μπορούσε να ακολουθήσει μόνο ένα επαναστατικό κόμμα των πρωτοπόρων εργατών και της νεολαίας, θα άνοιγε το δρόμο για τη σοσιαλιστική επανάσταση σε όλη την Ινδική υπο-ήπειρο, που επί του παρόντος είναι ένα καζάνι επαναστατικής οργής που βράζει.
Μπεν Κάρι
Μετάφραση από την ιστοσελίδα marxist.com: Κωνσταντίνος Αυγέρος