Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήBitcoin: το κρυπτο-χάος του καπιταλισμού επιστρέφει

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Bitcoin: το κρυπτο-χάος του καπιταλισμού επιστρέφει

Τα κρυπτονομίσματα και οι πιθανές συνέπειες από το σκάσιμο της κερδοσκοπικής «φούσκας» τους στην παγκόσμια οικονομία.

Με την αβεβαιότητα και την αστάθεια να συγκλονίζουν την πραγματική οικονομία παγκοσμίως, οι επενδυτές στρέφονται για άλλη μια φορά στην κερδοσκοπία αναζητώντας «γρήγορο και έυκολο χρήμα». Στρέφονται για άλλη μια φορά στο Bitcoin και στα άλλα κρυπτονομίσματα. Το διαβόητο αυτό κρυπτονόμισμα έφτασε το υψηλό ρεκόρ των 72.000 δολαρίων τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας τριπλασιαστεί σε αξία σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο.

Άλλα κρυπτονομίσματα έχουν επίσης ωφεληθεί, όπως το αγαπημένο «Dogecoin» του Έλον Μασκ, με εκτιμώμενη αξία πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο, όπως και ο αέρας, αυτά τα λεγόμενα «ψηφιακά στοιχεία» δεν έχουν καμία αξία από μόνα τους. Όλες αυτές οι συναλλαγές είναι απλώς κερδοσκοπία.

Είναι εκπληκτικό αλλά είναι αληθινό το ότι μερικοί άνθρωποι γίνονται απίστευτα πλούσιοι από αυτό το πράγμα. Θυμίζει τη «τουλιπομανία» του 17ου αιώνα και την κερδοσκοπία στη Φλόριντα τη δεκαετία του 1920, όπου κερδήθηκαν και χάθηκαν τεράστια ποσά. Μέχρι στιγμής, η τρέλα των κρυπτονομισμάτων δεν είναι ένας τόσο εμφανής κίνδυνος. Ωστόσο, δεδομένης της ευθραυστότητας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, οι επιπτώσεις από το σκάσιμο τέτοιων κερδοσκοπικών φουσκών θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στην πραγματική οικονομία.

Υπήρξαν 11 διαπραγματεύσιμα είδη κεφαλαίων με βάση το Bitcoin που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ φέτος. Μεγάλοι επενδυτές μπαίνουν στο προσκήνιο, όπως η Black Rock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου – η Morgan Stanley, η Wells Fargo και η Bank of America – βρίσκονται «στη σειρά» για να εμπλακούν. Βλέπετε, θέλουν να «εμπλουτίσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η εμπειρία του κραχ του 2007-2008 – και η επίσημη υπόσχεση για αποφυγή «τοξικών» περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου – φαίνεται ότι έχει ξεχαστεί εντελώς. Οι καπιταλιστές είναι ακριβώς όπως εκείνος ο μεθυσμένος που ορκίζεται επανειλημμένα το επόμενο πρωί «ποτέ ξανά!».

Γιατί όμως να χαλάσει το πάρτι; Όταν ένα «περιουσιακό στοιχείο» είναι πολύτιμο, απλώς και μόνο επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα τέτοιο, τότε όσο περισσότεροι πιστοί, τόσο το καλύτερο! Ο διαχωρισμός μεταξύ της καθαρής κερδοσκοπίας και της «επένδυσης» καταρρέει και πάλι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ένας σχολιαστής στο podcast που εστιάζεται στο Bitcoin, The Wolf of All Streets, «το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο είναι εξίσου απερίσκεπτο και εκφυλισμένο με την “crypto κοινότητα” των κερδοσκόπων». Αυτό είναι αλήθεια.

Μια άλλη εκρηκτική μετοχή αυτού του είδους που έχει τραβήξει την προσοχή είναι η Trump Media and Technology Group. Αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Truth Social του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αυτή η εταιρεία δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση με μια εταιρεία «λευκής επιταγής», γνωστή ως «SPAC».

Οι μετοχές της προσέλκυσαν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια μέρα, με την αξία τους να εκτινάσσεται κατά 56% κατά την έναρξη των συναλλαγών! Λίγες μέρες αργότερα, οι ίδιες μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 1 δισ. δολάρια. Αλλά ο Τραμπ, ως μέτοχος πλειοψηφίας έχει βγάλει δισεκατομμύρια από τη συμφωνία.

Η κερδοσκοπία και ο παρασιτισμός ήταν πάντα ένα εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλισμού – μια περαιτέρω ένδειξη της σήψης του συστήματος. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι «επενδυτές» που θα χάσουν σ’ αυτό το καζίνο. Δεδομένης της αστάθειας της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μια τέτοια απερισκεψία θα μπορούσε να πλήξει ολόκληρο το καπιταλιστικό οικοδόμημα.

Ρομπ Σιούελ

Μετάφραση από την ιστοσελίδα marxist.com: Γεωργία Τζιρκαλλή

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα