Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΜαζικές απολύσεις στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας από τους Αμερικάνους «επενδυτές»

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Μαζικές απολύσεις στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας από τους Αμερικάνους «επενδυτές»

Μετά τη ληστρική εξαγορά, τα κυβερνητικά «δώρα» και τις περικοπές μισθών των εργαζομένων, οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες «εξυγιαντές» των Ναυπηγείων Ελευσίνας προχωρούν τώρα σε μαζικές απολύσεις.

Σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας προχωρά ο νέος τους ιδιοκτήτης, η αμερικάνικη εταιρεία ONEX. Ο νέος «επενδυτής» αγόρασε το 2020 σε σκανδαλωδώς χαμηλή τιμή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και εξασφάλισε κούρεμα του 50% των χρεών της επιχείρησης, με το υπόλοιπο χρέος να επιμηκύνεται σε βάθος χρόνου.

Ο νέος ιδιοκτήτης και η κυβέρνηση υποσχέθηκαν στους εργαζόμενους την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων τους, που είχαν αφεθεί απλήρωτα από τον προηγούμενο εργοδότη, Νίκο Ταβουλάρη, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και σοβαρές επενδύσεις που θα βελτίωναν την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Οργανώθηκε μάλιστα και μεγάλη φιέστα παρουσία του μεγαλομετόχου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το αισιόδοξο κλίμα, στις εκλογές που ακολούθησαν στο σωματείο των εργαζομένων των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, η κυβερνητική ΔΑΚΕ κέρδισε το 70% των ψήφων! Μετά την εκλογή της, η νέα διοίκηση του σωματείου άρχισε να συνεργάζεται με την εργοδοσία για να πείσει τους εργαζόμενους να στηρίξουν ένα σχέδιο «εξυγίανσης» της επιχείρησης.

Το σχέδιο «εξυγίανσης» περιλάμβανε την πληρωμή των μισθών κατά 30% από την εργοδοσία και 70% από το δημόσιο. Επίσης προέβλεπε την κατάργηση των δώρων Χριστουγένων και Πάσχα, του επιδόματος αδείας, των υπερωριών, των Κυριακών και των αργιών. Ωστόσο, πριν από 2,5 χρόνια, τα νέα αφεντικά εκβίασαν τους εργαζόμενους να σταματήσουν να παίρνουν ακόμα και το 30% του μισθού τους για το καλό της επιχείρησης και να ζουν με το 70% του δημοσίου. Η παράταξη του ΚΚΕ έκανε προσφυγή στα δικαστήρια για να την ακύρωση του «σχεδίου εξυγίανσης» η οποία απορρίφθηκε από την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη τον Μάρτη του 2023.

Τώρα οι «επεδυντές» της ONEX ανακοίνωσαν απολύσεις των εργαζομένων (τους οποίους ούτε καν πληρώνανε), χωρίς να διευκρινίζουν αν θα γίνει επαναπρόσληψη τους. Οι απολύσεις αυτές γίνονται ακόμα και κατά παράβαση του λεγόμενου «σχεδίου εξυγίανσης» το οποίο επικυρώθηκε σε αρμόδιο δικαστήριο.

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αγωνίζονται την ανάκληση όλων των απολύσεων. Δεν μπορούν ωστόσο να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην αστική δικαιοσύνη, ούτε στις υποσχέσεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης που ήδη τους έχουν εξαπατήσει. Κανένας επενδυτής δεν μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή εργασία. Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων, για να εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή εργασία, πρέπει να παλέψουν για για την κρατικοποίηση των ναυπηγείων με εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

Ηλίας Κυρούσης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα