Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΘανάσης Βέγγος: ο λαϊκός ήρωας της κωμωδίας

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Θανάσης Βέγγος: ο λαϊκός ήρωας της κωμωδίας

Θ. ΒΕΓΓΟΣ:  Ο ΛΑΙΚΟΣ  ΉΡΩΑΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΔΙΑΣ

Ο ελληνικός λαός θρηνεί από χθες για τον θάνατο του Θανάση του.

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1927 στο Νέο Φάληρο. Εργάστηκε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων τον γονιών του, η οικογένειά του βρέθηκε σε δυσχερή οικονομική θέση.
Το 1948 1950 εξορίζεται στην Μακρόνησο, όπου γνωρίζει τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, γεγονός καταλυτικό για την πορεία του. Συμμετείχε για πρώτη φορά στην ταινία «Μαγική Πόλη» του Κούνδουρου το 1954. Συνολικά συμμετείχε σε 120 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες κρατούσε πρωταγωνιστικό ρόλο. Με τον αεικίνητο, συμπαθή και καλοκάγαθο χαρακτήρα που δημιούργησε, καθιερώθηκε στην λαϊκή συνείδηση σαν ένα από τους πιο μεγάλους έλληνες κωμικούς.
Την δεκαετία του 1970 έκανε μια ποιοτική στροφή πρωταγωνιστώντας σε έργα με κοινωνικοπολιτικά μηνύματα όπως το «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» του Ντίνου Κατσουρίδη, με το οποίο ο Βέγγος αποθεώθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1971. Αρκετά χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε την ποιοτική του στροφή πρωταγωνιστώντας με εξαιρετικές ερμηνείες σε δραματικούς ρόλους, σε ταινίες των Παντελή Βούγλαρη («Όλα είναι δρόμος», «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου») και Θόδωρου Αγγελόπουλου («Το Βλέμμα του Οδυσσέα»). Η τελευταία κινηματογραφική του συμμετοχή ήταν στο αμφιλεγόμενο «Ψυχή Βαθειά» του Παντελή Βούλγαρη το 2009.
Ο Βέγγος άφησε εποχή και στο θέατρο σαν μια αριστοφανική φιγούρα, με σημαντικές στιγμές τους Αχαρνείς και την Ειρήνη του μεγάλου αρχαίου κωμοδιογράφου.
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας λαϊκός ήρωας, που εξέφρασε την λαϊκή χαρμολύπη, σαν να κουβάλησε στην πλάτη του την ιστορική πορεία και τις κοινωνικές αντιφάσεις αυτού του τόπου. Αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής συνείδησης.

Μαρία Κοτσώνη

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα