Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΠροκλητική η κυβερνητική απραξία - Νέες ΜΕΘ - περισσότερους αναπνευστήρες εδώ και...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Προκλητική η κυβερνητική απραξία – Νέες ΜΕΘ – περισσότερους αναπνευστήρες εδώ και τώρα!

Οι ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας σε κλίνες ΜΕΘ και αναπνευστήρες είναι τεράστιες και η ολιγωρία της γενναιόδωρης προς τους ιδιώτες κλινικάρχες κυβέρνησης, ώρα με την ώρα, γίνεται όλο και πιο εγκληματική!

Όταν πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση τοποθετούταν για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, δήλωνε πως είχε φροντίσει ώστε το εθνικό σύστημα Υγείας να είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει την επιδημία. Συγκεκριμένα ως προς την επάρκεια σε κρεβάτια εντατικής (κλίνες ΜΕΘ), δήλωνε πως είχε προχωρήσει, αλλά και θα συνέχιζε να προχωρά, σε «άνοιγμα» νέων κλινών, καθώς και ότι αν χρειαστεί, θα γίνονταν και επιτάξεις κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών μονάδων υγείας. Ωστόσο, πάνω από ένα μήνα μετά την εμφάνιση των πρώτων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα, η πραγματικότητα απέχει πολύ από εκείνη την ειδυλλιακή εικόνα.

Ως αντανάκλαση της διαχρονικής καθυστέρησης του ελληνικού καπιταλισμού αλλά και των σκληρών μνημονιακών (και «μετα-μνημονιακών») περικοπών, η Ελλάδα αποτελεί για πολλά χρόνια μια από τις ευρωπαϊκές χώρες – ουραγούς σε διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου η υπερπληρότητα των νοσοκομείων έχει οδηγήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, υπολογίζεται ότι υπάρχουν ανά 100.000 κατοίκους διπλάσιες κλίνες ΜΕΘ απ’ ό,τι στην Ελλάδα: στην Ιταλία υπάρχουν 12,5 και στην Ισπανία 9,7 ενώ στην Ελλάδα 6!

Συνολικός αριθμός κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους
Κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους στις ευρωπαϊκές χώρες: η Ελλάδα στην τρίτη θέση από το τέλος με μόλις 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.

Η έρευνα που παρουσιάζει τα στοιχεία αυτά είναι από το 2012, αλλά θεωρείται η πιο πλήρης για την Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα και είναι αυτή που αναφέρουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς κατά την περίοδο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένα στην Ελλάδα η κατάσταση κατά τα έτη που ακολούθησαν, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά επιδεινώθηκε δραματικά. Αποκαλυπτική έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) που δημοσιεύτηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει πως υπήρχαν μόνο 557 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα – δηλαδή 5,2 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους! Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα, ούτε μία ΜΕΘ δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη.

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν, το κίνητρο για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει έγκαιρα σε δραστικούς περιορισμούς της κυκλοφορίας συγκριτικά με τις αστικές κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών: αν η Ιταλία και η Ισπανία μετρούν εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα και οι γιατροί εκεί πρέπει να αποφασίζουν ποιος θα νοσηλευθεί και ποιος θα αφεθεί να πεθάνει, η Ελλάδα – με τις μισές κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους – κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, που καμία αστική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί.

Όμως, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς. Η κυβέρνηση έχει επιδείξει χαρακτηριστική αδράνεια στο σκέλος του εξοπλισμού και της στελέχωσης των νοσοκομείων. Βρισκόμαστε πέντε εβδομάδες μετά την εμφάνιση των πρώτων καταγεγραμμένων κρουσμάτων και οι κλίνες ΜΕΘ από 557 που ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ τον Νοέμβριο έχουν φτάσει μόλις τις 902, από τις οποίες οι 247 μόνο προορίζονται για ασθενείς κορονοϊού, σύμφωνα με το ίδιο το Υπουργείο Υγείας.

Τόσο οι 247 κλίνες για τους ασθενείς του κορονοϊού όσο και οι υπόλοιπες 655 για όλες τις άλλες περιπτώσεις συνιστούν ένα ακραία αποψιλωμένο σύστημα Υγείας. Η προαναφερθείσα έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, πριν από την επιδημία και άρα για τις εκτός κορονοϊού περιπτώσεις, μιλά για ανάγκη πάνω από 3000 κλινών ΜΕΘ. Εξηγεί επίσης, ότι όταν τα κρεβάτια εντατικής είναι τόσα λίγα και εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο ποσοστό τους βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, αυτό σημαίνει ότι ολόκληρες περιοχές της επαρχίας είναι αποκλεισμένες από την υποτυπωδώς άμεση πρόσβαση σε μονάδες εντατικής.

Για τις περιπτώσεις κορονοϊού δε, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid-19 σχεδιάζεται να φτάσει τις 400 και ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου υπάρχει σχέδιο να λειτουργήσουν ακόμα περισσότερες και να ξεπεραστεί ο αριθμός των 1000». Αναρωτιέται κανείς εύλογα πότε περιμένει η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτόν το σχεδιασμό. Ήδη με την ως τώρα ιδιαίτερα αργή εξέλιξη της διασποράς του ιού υπάρχουν περισσότεροι από 90 ασθενείς σε ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνοντας στην πιο κρίσιμη (σύμφωνα και με την ίδια την κυβέρνηση) περίοδο και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ταχεία εξάπλωση του ιού, ήδη πάνω από το 1/3 των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς κορονοϊού έχουν δεσμευθεί! Και πρέπει βέβαια να ληφθεί υπόψη ότι η δημιουργία νέων κρεβατιών ΜΕΘ δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς χρειάζονται εργασίες αρκετών εβδομάδων για να ολοκληρωθεί.

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των τρομερών ελλείψεων που υπάρχουν στο ελληνικό σύστημα Υγείας και στη μάχη του ενάντια στην πανδημία, ιδιαίτερα καθοριστικές είναι οι ελλείψεις σε αναπνευστήρες. Ο πρώην υπουργός και καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science, Ηλίας Μόσιαλος, σε συνέντευξή του στις 26/03 στην ΕΡΤ-1 ανέφερε σχετικά με αυτό το καυτό ζήτημα: «Έκανα την εκτίμηση ότι αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ΄ αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο – στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10% – χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1000 αναπνευστήρες».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι όταν η κυβέρνηση έλεγε πως «είμαστε προετοιμασμένοι», «προχωράμε σε προσλήψεις στην Υγεία», «θα κάνουμε αν χρειαστεί επιτάξεις ιδιωτικών μονάδων», στην πραγματικότητα είχε στο μυαλό της κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που κατάλαβε κάθε νοήμων άνθρωπος. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η αποκάλυψη πως για την ενοικίαση των κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών μονάδων από το κράτος, θα καταβάλλεται πανάκριβη αποζημίωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά ότι «όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος», αποκαλύπτοντας αφοπλιστικά ότι οι επιτάξεις που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση στην πραγματικότητα θα είναι πανάκριβες ενοικιάσεις κρεβατιών από τις ιδιωτικές μονάδες. Μάλιστα μετά από την κυβερνητική απόφαση αυτή, ακολούθησε σωρεία δελτίων τύπου από τους ομίλους – κολοσσούς της ιδιωτικής Υγείας, στα οποία παρουσιάζουν ως «κοινωνική προσφορά» την από μέρους τους διάθεση των κρεβατιών αυτών για τα οποία αποζημιώνονται αδρά, αφήνοντας συχνά να εννοηθεί ψευδώς ότι πρόκειται για δωρεές – με την κυβέρνηση μάλιστα να ενισχύει αυτό το ψέμα (στην πραγματικότητα, μόνο ένας μεγάλος ιδιωτικός όμιλος έχει δηλώσει ότι θα παραχωρήσει μονάδες δωρεάν)!

Απέναντι σ’ αυτόν τον εγκληματικό κυβερνητικό εμπαιγμό, είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου να διεκδικήσουμε:

– Αποφασιστική αύξηση των δαπανών για την Υγεία τώρα ! Στάση πληρωμών του κρατικού χρέους, άμεση διακοπή κρατικών δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, σώματα ασφαλείας και για εκκλησιαστικές δαπάνες ώστε να υπάρξει δραστική αύξηση κλινών ΜΕΘ, αναπνευστήρων, μέσων προστασίας των εργαζομένων στην υγεία, ασθενοφόρων και μέσων αεροδιακομιδής κλπ.

– Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς – νοσηλευτές – διασώστες και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, μαζικές προσλήψεις ανέργων για τις αυξημένες ανάγκες της δημόσιας υγείας σε λοιπό προσωπικό (καθαριότητα, διοίκηση κλπ).

– Άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας. Είναι κυριολεκτικά εγκληματικό σε κατάσταση πανδημίας να αφήνονται αχρησιμοποίητες κλίνες ΜΕΘ, ιατρικός εξοπλισμός και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, στα χέρια ιδιωτών που περιμένουν να τα διαθέσουν έναντι πανάκριβων αντιτίμων!

Πάτροκλος Ψάλτης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα