Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΑναλύσεις2ος γύρος εκλογών τοπικής διοίκησης: Χαστούκι στη ΝΔ με αντικυβερνητική ψήφο –...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

2ος γύρος εκλογών τοπικής διοίκησης: Χαστούκι στη ΝΔ με αντικυβερνητική ψήφο – Επιβεβαιώθηκε η άνοδος του ΚΚΕ με «5 στα 5»!

Συμπεράσματα και εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών για την τοπική διοίκηση.

Ο 2ος γύρος των εκλογών για την τοπική διοίκηση, ολοκλήρωσε τις πολιτικές τάσεις που ανέδειξε ο 1ος γύρος, όπως τις είχαμε αποτιμήσει στη σχετική μας ανάλυση. Η αποδυνάμωση της ΝΔ έγινε ακόμα πιο αισθητή με ένα ηχηρό χαστούκι-ήττα στους μεγάλους Δήμους και τις περισσότερες διεκδικούμενες Περιφέρειες, στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης αντικυβερνητικής ψήφου. Η ενιαία και καθαρή άνοδος του ΚΚΕ, εκφράστηκε με έναν θρίαμβο «5 στα 5» στους Δήμους που το κόμμα διεκδικούσε σήμερα την πρώτη θέση. Κι όλα αυτά, ασφαλώς, με κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα την τεράστια αποχή, η οποία εκτοξεύθηκε στο 64,85% σε εθνικό επίπεδο, και έφτασε μάλιστα στο 73,27% στην πρωτεύουσα, εκφράζοντας ένα μίγμα λαϊκής απογοήτευσης, οργής και έλλειψης προσδοκιών από το καπιταλιστικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες είχε κάνει σαφείς τους βασικούς στόχους της: νίκη της ΝΔ σε 9 κεντρικές μάχες, δηλαδή στις 6 διεκδικούμενες Περιφέρειες και σε 3 διεκδικούμενους μεγάλους Δήμους. Και η αποτυχία της ήταν παταγώδης. Κέρδισε μόλις μία από αυτές τις κεντρικές μάχες. Η αποτυχία της αυτή μάλιστα, συνοδεύτηκε από ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για εκλογές 2ου γύρου. Στις 7 από τις 9 κεντρικές μάχες, πήρε λιγότερες ψήφους από τον 1ο γύρο, δείχνοντας παραστατικά πόσο αποσυσπειρωμένη είναι πλέον η εκλογική βάση της ΝΔ, μόλις 3,5 μήνες μετά την επικράτησή της στις εθνικές εκλογές.

Ο Δήμος Αθηναίων αποτέλεσε το Βατερλώ της ΝΔ. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της ήττας του Μπακογιάννη, πολλοί απολογητές της κυβέρνησης επιχείρησαν να ρίξουν την αποκλειστική ευθύνη στον ίδιο τον απερχόμενο Δήμαρχο και στο γνωστό φιάσκο στο οποίο κατέληξε ο περιβόητος Μεγάλος Περίπατος. Αλλά δεν μπόρεσαν να πείσουν κανέναν, καθώς όλοι θυμούνται ότι ο Μητσοτάκης προσωπικά έριξε όλο το βάρος της υποστήριξης της κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες στη μάχη της ΝΔ στο Δήμο Αθηναίων, με μια κοινή μάλιστα, δημόσια εμφάνιση με τον Μπακογιάννη. Και γι’ αυτό, ήταν εκεί ακριβώς που η αντικυβερνητική ψήφος έκανε την εμφάνισή της ισχυρότερη από οπουδήποτε αλλού.

Ο Μπακογιάννης, από τις 57.800 ψήφους του 1ου γύρου έπεσε στις 50.403, καταφέρνοντας να χάσει από έναν υποψήφιο που βρισκόταν 27 μονάδες πίσω! Μια τέτοια πρωτοφανής συντριβή δεν μπορεί να εξηγηθεί από τον Μεγάλη Περίπατο, αλλά μόνο από τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση. Μεγάλο ήταν επίσης το χαστούκι που εισέπραξε η κυβέρνηση και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ηττημένος Ζέρβας έπεσε από τις 26.092 στις 24.351 ψήφους.

Στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, προς διάψευση του κοινού ρεφρέν περί «επιδοκιμασίας της κυβέρνησης» που τραγουδούσαν μετά τον 1ο γύρο τόσο οι απολογητές της ΝΔ, όσο και διάφοροι κυνικοί πεσιμιστές μέσα στην Αριστερά, το αποτέλεσμα του 2ου γύρου ήταν αποστομωτικό και για τις δύο αυτές συγχρονισμένες «χορωδίες». Ο Αγοραστός, έπεσε από τις 155.704 στις 105.072 ψήφους. Αυτή η εντυπωσιακή απώλεια ψήφων για τον υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ μέσα σε μία βδομάδα, σε συνδυασμό με την πτώση κατά 80.000 ψήφους που είχε γνωρίσει στον 1ο γύρο, συνιστά μία συνολική απώλεια του 55% της εκλογικής του δύναμης σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές!

Το πρωτόγνωρο φαινόμενο της μείωσης του αριθμού των ψήφων σε σύγκριση με τον 1ο γύρο εμφανίστηκε και στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, ακόμα και στη μοναδική περιφέρεια που επικράτησε η ΝΔ στον 2ο γύρο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το ότι στις 4 από τις 5 Περιφέρειες που ηττήθηκε η ΝΔ στον 2ο γύρο, η μάχη χάθηκε από «αντάρτες» προερχόμενους από τη ΝΔ, δεν αλλάζει το ίδιο το γεγονός της αποτύπωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση. Όπως τονίσαμε και στην ανάλυσή μας για τα αποτελέσματα του 1ου γύρου, αυτό το φαινόμενο, σε τελική ανάλυση, απλώς υπογραμμίζει την κολοσσιαία πολιτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ως «αξιωματική αντιπολίτευση».

Το φαινόμενο των ανατροπών μεταξύ 1ου και 2ου γύρου ως αποτέλεσμα μαζικής αντικυβερνητικής ψήφου, με ταυτόχρονες μειώσεις ψήφων για τους συνδυασμούς της ΝΔ αντί για λογικά αναμενόμενες, έστω μικρές, αυξήσεις, δεν εμφανίστηκε μόνο στις κεντρικές περιφερειακές και δημοτικές μάχες, αλλά και σε άλλους σημαντικούς Δήμους στην Αττική. Ενδεικτικά, στον Δήμο Ζωγράφου ο συνδυασμός της ΝΔ έχασε με ανατροπή από τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ που είχε έρθει δεύτερος στον 1ο γύρο, με μια απώλεια 700 ψήφων. Στο Αιγάλεω ο υποψήφιος της ΝΔ ο οποίος πέρασε στον 2ο γύρο όντας στη 2η θέση, ηττήθηκε από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ χάνοντας το ¼ (!) των ψήφων που είχε λάβει στον 1ο γύρο, ενώ στον Βύρωνα εμφανίστηκε το ίδιο σενάριο με μικρότερη απώλεια ψήφων για τον συνδυασμό της ΝΔ, αλλά με ανατροπή στη σειρά μεταξύ πρώτου και δεύτερου.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν τον ενιαίο χαρακτήρα που εμφάνισε σήμερα η τάση αποδυνάμωσης και αποσυσπείρωσης της εκλογικής βάσης της ΝΔ, η οποία πάγωσε τα χαμόγελα των κυβερνητικών στελεχών στα εκλογικά πάνελ και ανάγκασε τον Μητσοτάκη αργά το βράδυ να παραδεχθεί ότι «αυτή δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη ΝΔ». Αυτός ο επίλογος σε μια κατεξοχήν εκλογική χρονιά όπως το 2023, ήταν ο χειρότερος δυνατός για την κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, γιατί επαναφέρει τα σύννεφα της πολιτικής αστάθειας πάνω από τα κεφάλια τους, σε μια περίοδο στην οποία ήδη μεθοδεύουν την όξυνση της επίθεσης στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Είναι το μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ το αναγκαίο αντίπαλο δέος στη ΝΔ;

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσπάθησαν να παρουσιάσουν έμμεσα την αποδυνάμωση της ΝΔ ως επιδοκιμασία της δικής τους πολιτικής. Όμως τα αποτελέσματα του 1ου γύρου είχαν ήδη δείξει ξεκάθαρα, ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, για μία ακόμα φορά τους τελευταίους μήνες, αποδοκιμάστηκε γνωρίζοντας νέα εκλογική κατάρρευση, το δε ΠΑΣΟΚ, εκδήλωσε και πάλι τη μεγάλη του αδυναμία να εισέλθει σε μια ουσιαστική ανοδική τροχιά. Αυτή η αδυναμία απλώς μασκαρεύτηκε με μια τυχοδιωκτική πολιτική επίσημων ή ανεπίσημων συνεργασιών, αλλού με τη ΝΔ και αλλού με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απέφερε τελικά στο ΠΑΣΟΚ δεκάδες θέσεις Δημάρχων σε όλη τη χώρα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιπλέον, δείχνοντας τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αθηναίων, υποστηρίζει ότι το νέο της φετίχ, το «προοδευτικό μπλοκ» με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τη μόνη λύση για να νικηθεί η ΝΔ. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει καθόλου πειστική. Το υποτιθέμενα «προοδευτικό» ΠΑΣΟΚ, την ώρα που συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ταυτόχρονα συνεργαζόταν και με τη ΝΔ στην Κρήτη, αλλά και σε δεκάδες Δήμους (επίσημα ή ανεπίσημα) σε όλη τη χώρα. Το «προοδευτικό μπλοκ» με έναν εταίρο που εμφανίζεται ταυτόχρονα και αντίπαλος αλλά και στήριγμα της ΝΔ, δεν μπορεί ποτέ να είναι ποτέ ούτε αληθινά προοδευτικό, ούτε και να γίνει αληθινός αντίπαλος της ΝΔ.

Στην πραγματικότητα, η νίκη του Κουρέτα στη Θεσσαλία δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας ιδιαίτερης δυναμικής του μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό ανέβηκε μόνο κατά 22.500 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με τον 1ο γύρο, την ώρα που οι 3 συνδυασμοί που δεν πέρασαν στον 2ο γύρο είχαν λάβει συνολικά 92.298 ψήφους. Η νίκη του Κουρέτα ήταν το αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ποσοστών του Αγοραστού, η οποία μετά τον 1ο γύρο συνεχίστηκε αμείωτα και στον 2ο.

Στην δε περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, η νίκη του Δούκα και του μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στον 2ο γύρο, εκτός από αποτέλεσμα της κατάρρευσης του συνδυασμού της ΝΔ, πρακτικά προέκυψε και ως μια ευγενική χορηγία της στενοκεφαλιάς του αριστερισμού. Όπως ήδη έχουμε τονίσει, αν στην Αθήνα δεν είχαμε δύο άλλα έναν συνδυασμό από την πλευρά των αντικαπιταλιστικών-κομμουνιστικών δυνάμεων, είτε μέσω μια συνεργασίας της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανατρεπτικής Συμμαχίας με πρωτοβουλία της πρώτης, είτε μέσω της παροχής κριτικής υποστήριξης στην πρώτη από τη δεύτερη, τότε στην Αθήνα θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα το βράδυ για μια πολύ σημαντική νίκη του κομμουνιστικού κινήματος.

Οι επιτυχίες του ΚΚΕ να γίνουν έναυσμα πάλης για μια κομμουνιστική λύση εξουσίας!

Μετά την επικράτηση στον Δήμο Ικαρίας την περασμένη Κυριακή, η σημερινή νίκη του ΚΚΕ σε 5 ακόμα Δήμους, ήρθε για να επιβεβαιώσει την ξεκάθαρη και ενιαία ενίσχυση της εκλογικής του επιρροής σε όλη τη χώρα. Στην Πάτρα, ο συνδυασμός του Κώστα Πελετίδη, αυτό το πανελλαδικό σημείο αναφοράς για την Αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα, επικράτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά στις εκλογές, παρά την άρνηση του κοινού υποψήφιου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξει στον 2ο γύρο. Ακόμα πιο εμφατική ήταν η νίκη της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Τύρναβο με υποψήφιο Δήμαρχο τον Στέλιο Τσικριτσή, όπου από τις 2.468 ψήφους το 2019 και την 5η θέση, η παράταξη εκτοξεύτηκε στην θέση, υπερδιπλασιάζοντας τις ψήφους της.

Περνώντας στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, στον Δήμο Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση με υποψήφιο τον Ηλία Σταμέλο, ήρθε πρώτη αυξάνοντας τις ψήφους της σε σχέση με τον αντίστοιχο γύρο του 2019, παρότι η αποχή αυξήθηκε. Στον Δήμο Πετρούπολης ο συνδυασμός του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σίμο επικράτησε κρατώντας σχεδόν ανέπαφες τις ψήφους του σε σχέση με το 2019 την ώρα που ο αντίπαλός του έχασε το 30% των δικών του. Την ίδια εικόνα είχαμε σε σχέση με το 2019 και στον 2ο γύρο των εκλογών στο Χαϊδάρι με νικητή τη Λαϊκή Συσπείρωση και υποψήφιο Δήμαρχο τον Μιχάλη Σελέκο.

Η ενιαία εκλογική άνοδος του ΚΚΕ, σε αντίθεση με το ψευτοπροοδευτικό, φιλοκαπιταλιστικό μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είναι η μόνη που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πραγματικό αντίπαλο δέος της ΝΔ, τον μόνο παράγοντα που μπορεί να τη συντρίψει μαζί με την ίδια την άρχουσα τάξη, που δεν είναι άλλος από μια αντικαπιταλιστική-κομμουνιστική λύση εξουσίας. Οι 6 Δήμοι που έδωσε ο λαός στα χέρια του ΚΚΕ πρέπει να αξιοποιηθούν από το κόμμα ως τμήμα μιας γενικότερης πολιτικής γραμμής που δεν θα αυτοπεριορίζεται σε «100% μαχητική αντιπολίτευση» στις κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης, αλλά θα ξεκινήσει τη δραστήρια προετοιμασία για έναν «αγώνα 100%» για μια κομμουνιστική λύση εξουσίας.

Λίγες βδομάδες πλέον πριν από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, οι επείγουσες αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην κεντρική γραμμή του κόμματος στο πνεύμα του συνεπούς λενινισμού, είναι οι μόνες που μπορούν να διασφαλίσουν μια τέτοια προετοιμασία. Γιατί, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει στα κείμενά μας, χωρίς αυτές τις αλλαγές, χωρίς την πλήρη επιστροφή στις λενινιστικές αρχές στη θεωρία, το πρόγραμμα, την πολιτική και την τακτική του ΚΚΕ, οι εκλογικές επιτυχίες του κόμματος που εύλογα χαροποίησαν κάθε εργαζόμενο και νέο αγωνιστή, θα μείνουν χωρίς συνέχεια.

Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα