Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΟ καπιταλισμός γεννά τα ελλείμματα - Μέρος Α΄

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Ο καπιταλισμός γεννά τα ελλείμματα – Μέρος Α΄

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
 
Οι πρόσφατες εκθέσεις των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών που σημειώνουν την εκτόξευση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, ενεργοποίησαν ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων συρρίκνωσης του εισοδήματος του εργαζόμενου λαού.
Η εκτόξευση του ελλείμματος κοντά στο 6% του ΑΕΠ, είχε σαν αποτέλεσμα το πρώτο κιόλας τρίμηνο του χρόνου να έχουν υπερκαλυφθεί τα ποσά που προβλέπονταν για δανεισμό σε ολόκληρο το 2009. Από τις αρχές του χρόνου έως τον Απρίλιο, ο κρατικός δανεισμός ξεπέρασε τα 46 δισ. ευρώ, με προοπτική πλέον σε ετήσια βάση να αγγίξει τα 60 δισ. και με την πρόβλεψη που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό να είναι μόλις της τάξης των 42 δισ. ευρώ… Όπως μάλιστα αποκάλυψε εδώ και αρκετές βδομάδες η «Καθημερινή» (4/5/09), η Ε.Ε έχει ήδη έτοιμο ένα σχέδιο «στήριξης» της Ελλάδας σε περίπτωση χρεοκοπίας, η εφαρμογή του οποίου θα προβλέπει πολυετές πάγωμα μισθών, δραστική περικοπή κοινωνικών δαπανών, νέα αύξηση των έμμεσων φόρων κ.λπ.
Η επίκληση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων είναι ένα από τα κύρια όπλα που χρησιμοποιεί διαχρονικά η αστική τάξη για να επιβάλει την επίθεσή της στο βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων. Η κυβέρνηση και τα καπιταλιστικά αφεντικά της, σκόπιμα αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες για το διογκωμένο δημόσιο χρέος, με στόχο να ενοχοποιήσουν τους εργαζόμενους και τις στοιχειώδεις κατακτήσεις τους στους μισθούς, τις συντάξεις, την Παιδεία και την Υγεία.
Η γενεσιουργός αιτία που κάνει σήμερα το κράτος σπάταλο είναι ο ταξικός του χαρακτήρας. Το αστικό κράτος είναι σχεδιασμένο για να κρατά υποταγμένη την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία μέσα στα όρια του καπιταλισμού και να διευκολύνει την απρόσκοπτη κερδοφορία της αστικής τάξης. Για να υπηρετηθούν αυτοί οι θεμελιώδεις σκοποί είναι ανάγκη το αστικό κράτος να στηρίζεται σε 3 βασικά στοιχεία που αποτελούν πηγή αδιάκοπων χρεών και ελλειμμάτων : 1) Στην διαρκή τροφοδότηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από διάφορες διόδους (κρατικές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.λ.π). 2)  Σε έναν τεράστιο γραφειοκρατικό διαχειριστικό μηχανισμό, σχεδιασμένο για να αποκλείει τον εργαζόμενο λαό από κάθε ουσιαστικό έλεγχο και για να παρέχει τεράστια προνόμια και περιθώρια καταχρήσεων σε μια πλειάδα «ειδικών» της εξουσίας. 3) Σε έναν ισχυρό μηχανισμό φυσικής και πνευματικής καταπίεσης με όλα τα εξαρτήματά του, σχεδιασμένο για να υπερασπίζει τα συμφέροντα και την εξουσία της άρχουσας τάξης (αστυνομία, στρατός, δικαστές, κλήρος κ.λ.π).

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ

 
Ας δούμε ενδεικτικά ορισμένες συγκεκριμένες κατηγορίες κολοσσιαίας κρατικής σπατάλης, που φανερώνουν ότι την αποκλειστική ευθύνη για τα χρέη και τα ελλείμματα την έχει ο καπιταλισμός και το κράτος που τον υπηρετεί.
Πολλαπλές επιδοτήσεις στους καπιταλιστές. Ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καλούνται να δεχθούν πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, οι τράπεζες αντλούν από το κράτος, με τη μορφή «ρευστού» ή εγγυήσεων, 28 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ αυτή η προκλητική επιδότηση από μόνη της αυξάνει κατά 12,4% το δημόσιο χρέος της χώρας! Αποτελεί το 50% των ετήσιων φορολογικών εσόδων του κράτους και ισοδυναμεί με τις δαπάνες για την Παιδεία τεσσάρων ετών και με τα κονδύλια για την Υγεία πέντε ετών. Επίσης, οι προβλεπόμενες από τον προϋπολογισμό του 2009 επιδοτήσεις σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες είναι 810 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που για την αντιμετώπιση της φτώχειας 2,3 εκατομμυρίων πολιτών διατίθενται μόλις 350 εκατ. ευρώ (πηγή : Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
Φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο : Από το 2004 έχει μειωθεί σταδιακά κατά 10% ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των Α.Ε από 35% σε 25%, ενώ στο ίδιο διάστημα σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής εταιρείας ICAP, τα κέρδη των  300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αυξήθηκαν κατά 365%. Αυτό σημαίνει ότι πολλές δεκάδες δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία χαρίστηκαν στους καπιταλιστές. Το κράτος επίσης, χάνει κάθε χρόνο 1,2 δισ. ευρώ από τις πολλαπλές φοροαπαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο (πηγή : «Ριζοσπάστης» www.rizospastis.gr ). Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο φορολογικής εύνοιας στο κεφάλαιο είναι η πολυσυζητημένη κατάργηση του «τέλους ταξινόμησης», δηλαδή του δασμού που επιβάλλεται στις εισαγωγές οχημάτων. Μόνο το 2009 από αυτό το μέτρο θα χαθούν φορολογικά έσοδα ύψους 1,16 δισ. ευρώ προς όφελος των ελλήνων μεγαλοεισαγωγέων οχημάτων και των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το κόστος αγοράς 29 εκατομμυρίων μεγάλων δέντρων για δεντροφύτευση…
Ιδιωτικοποιήσεις: Την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο από τα μερίσματα των μετοχών που περνούν στους ιδιώτες, στο κράτος προκαλείται έλλειμμα  περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (πηγή : www.syriza.gr , ομιλία Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2006).
Κερδοσκοπία των δανειστών του κράτους: Με βάση στοιχεία που δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη» (www.rizospastis.gr ) το 67,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων του 2009 προορίζονταν για τα χαρτοφυλάκια των μεγαλοδανειστών του κράτους, δηλαδή κυρίως για ντόπιες και ξένες τράπεζες, αλλά και για τους λοιπούς παρασιτικούς εισοδηματίες κατόχους ομολόγων και εντόκων γραμματειών του Δημοσίου! Αυτοί οι κύριοι, κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι τα υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, η διαφορά των οποίων συγκριτικά με τα αντίστοιχα γερμανικά προσεγγίζει τις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, ένα τεράστιο τμήμα των κρατικών εσόδων πηγαίνει στις τσέπες παρασίτων. Το συνολικό κονδύλι που προορίζονταν από τον προϋπολογισμό του 2009 για τους κάθε λογής δανειστές του ελληνικού κράτους ήταν 41,15 δισ. ευρώ, ενώ το προβλεπόμενο κονδύλι για μισθούς και συντάξεις ήταν 25,19 δισ. ευρώ και οι ετήσιες δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία ανέρχονται φέτος σε 8 και 6,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ιδού λοιπόν, προς όφελος ποιών μειώνονται διαρκώς οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες.
Εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών: Οι αστοί μας λένε ότι μια σοβαρή πηγή ελλειμμάτων είναι το ασφαλιστικό σύστημα. Όμως στην πραγματικότητα, η πιο σοβαρή πηγή ελλειμμάτων είναι, συγκεκριμένα, η εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας. Η ανασφάλιστη εργασία σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ υπολογίζεται ότι στοιχίζει περίπου 2 δισ. ευρώ το χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία. Η άμεση διοχέτευση αυτών των χρημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία θα εξαφανίσει σχεδόν το έλλειμμα τους, που το 2008 σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στις 5/11/2008 ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ.
Φοροδιαφυγή της αστικής τάξης:  Η ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ, με την «μερίδα του λέοντος» να την καταλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» (12/4/09) μόνο το 2008 εντοπίστηκαν 15.300 επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν καν φορολογική δήλωση! Τα χρήματα που κλέβουν οι φοροφυγάδες της μεσαίας και ανώτερης αστικής τάξης θα αρκούσαν για να υπερκαλυφθεί το ετήσιο ταμειακό έλλειμμα της χώρας, το οποίο με βάση τα στοιχεία  
του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2008 ανήλθε στα 18,25 δισ. ευρώ.
Κέρδη εμπόρων οπλικών συστημάτων :  Η Ελλάδα σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη 2007-8, ενώ κατατάσσεται 83η  στον κόσμο σε δαπάνες για την Παιδεία και 56η σε δαπάνες για την Υγεία, κατατάσσεται μόλις 13η σε στρατιωτικές δαπάνες, με ποσοστό 4,1% του ΑΕΠ. Μόνο για το 2008 το ελληνικό κράτος κατέβαλε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες, ποσό που θα αρκούσε για να υπερκαλυφθεί το ετήσιο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα