Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΟι καλλιτέχνες αλληλέγγυοι στα συσσίτια Σπλάντζιας

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Οι καλλιτέχνες αλληλέγγυοι στα συσσίτια Σπλάντζιας

Μερικά λόγια για την έκθεση και τους διοργανωτές της

Από ποιους διοργανώθηκε η παρούσα έκθεση ζωγραφικής;

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στα συσσίτια της Σπλάντζιας του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα βρεθήκαμε στο χώρο αυτό κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας, που οραματιζόμαστε μια κοινωνία που δίνει χωρίς να περιμένει να πάρει, που πιστεύουμε «στη μαγική δύναμη που γεννιέται από το αγκάλιασμα των ανθρώπων» και προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους και μέσα για να στηρίξουμε το έργο των συσσιτίων της Σπλάντζιας.

Ο Σύλλογος του Φιλόπτωχου Συσσιτίου Σπλάντζιας ξεκίνησε το 1963 με τα συσσίτια. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διοικείται από εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Τα μέλη του εργάζονται αφιλοκερδώς.

Σκοπός του είναι η στήριξη των απόρων, των αστέγων, των μεταναστών και όλων όσων δεν έχουν επίσημη ύπαρξη για την πολιτεία. Για την επίτευξη του σκοπού λειτουργεί καθημερινό συσσίτιο (οι μερίδες έφτασαν πρόσφατα τις 200), οδοντιατρείο, που στελεχώνεται από εθελοντές γιατρούς οι οποίοι δεν αμείβονται και την παιδική – εφηβική βιβλιοθήκη.

Ο Σύλλογος στηρίζεται αποκλειστικά στην κοινωνία της πόλης και δεν έχει καμία σχέση με το φιλόπτωχο ταμείο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας.

Γιατί διοργανώθηκε η συγκεκριμένη έκθεση ζωγραφικής;

Η έκθεση διοργανώθηκε τόσο για την οικονομική ενίσχυση των συσσιτίων, όσο και για την προβολή της δουλειάς της Επιτροπής Αλληλεγγύης και του Συλλόγου του Φιλόπτωχου Συσσιτίου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν παραχώρησαν δωρεάν τα έργα τους και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώλησή τους και από την ενίσχυση που ο κάθε επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να προσφέρει, θα δοθούν στα συσσίτια (για την αγορά τροφίμων και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων). Δεν μπήκε κανείς στη διαδικασία να αξιολογήσει τα έργα που προσφέρθηκαν, αλλά καθορίστηκε ενιαία τιμή πώλησης (100€ έκαστο) διότι προτεραιότητα δίνεται από όλους (καλλιτέχνες και διοργανωτές) στο σκοπό.

Γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος για να στεγάσει την έκθεση;

Ο χώρος του Στεκιού δεν είναι μόνο ένας φιλόξενος χώρος συνεύρεσης ανθρώπων, ένας χώρος που προσφέρεται σε διάφορες ομάδες της πόλης, πολιτικές, πολιτιστικές και άλλες για να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις και τις συνελεύσεις τους. Είναι πάνω από όλα ένας χώρος συμβολικός. Εδώ, η αλληλεγγύη γίνεται πράξη καθημερινά. Η προσφορά είναι εθελοντική. Εδώ, συναντιούνται διαφορετικοί πολιτισμοί και ζυμώνονται διαφορετικές ιδέες. Οργανώνονται δράσεις για να αναδείξουν και να επιλύσουν προβλήματα. Εδώ, όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια αξία και μπορούν να βρουν το χώρο τους.

Από δω και πέρα, τι;

… Μπορούμε να το αποφασίσουμε όλοι μαζί. Άλλωστε τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη στήριξη και την υποστήριξη τη δική σας και όλης της Χανιώτικης Κοινωνίας.

Σε μια περίοδο που η βαρβαρότητα, η εγκατάλειψη, η αποξένωση και η ιδιοτέλεια περισσεύουν, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που τα προβλήματα πληθαίνουν, σε μια περίοδο που μικροί και μεγάλοι πόλεμοι εξαθλιώνουν μεγάλα κομμάτια του παγκόσμιου πληθυσμού, σε μια περίοδο που δίνονται όλο και λιγότερα στους πολλούς και όλο και περισσότερα στους λίγους, εμείς επιλέγουμε να αντισταθούμε αντιπαραθέτοντας την προσφορά, την ανθρωπιά, την συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και συλλογικοτήτων. Επιλέγουμε να κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη.

Επιτροπή Αλληλεγγύης

στα Συσσίτια της Σπλάντζιας

του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών
 

Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες για την προσφορά τους.

 

 

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων

Χ"Μιχάλη Νταλιάνη 5, Χανιά

E-mail: stekichania@gmail.com

Web: www.stekichania.gr

 

afissa_koinwniko_steki.jpg

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα