Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΌχι στην Ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Όχι στην Ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ

 

Η κυβέρνηση  του κεφαλαίου, πιστή στη φύση της επιταχύνει την πορεία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ) και συνολικά του λιμενικού συστήματος της χώρας. Κλιμακώνει έτσι την πολιτική που είχε οδηγήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη μετατροπή των λιμανιών σε ΑΕ.

Με αυτό τον τρόπο ανοίγει το δρόμο για τον έλεγχο των λιμανιών από διεθνή μονοπώλια, από τους λεγόμενους Παγκόσμιους Διαχειριστές (Global Operators), που ελέγχουν ήδη το 56% της παγκόσμιας δυναμικότητας των λιμενικών υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση στα ιδιωτικά χέρια των μεταφορών, των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά  και του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης. Επίσης χρησιμοποιώντας σαν όχημα τον Οργανισμό Λιμένα Λαυρίου, παραχωρεί λιμενική ζώνη δίπλα από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να δημιουργήσουν Λιμάνι (βλέπε ΣΕΜΠΟ) οι ιδιώτες. Παράλληλα, σχεδιάζει παραπέρα παραχωρήσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (τα περίφημα ΣΔΙΤ) για όλο το λιμενικό σύστημα. Τέλος,  με πρόσχημα την «απειλή της τρομοκρατίας», για να θωρακίσει από τις εργατικές αντιδράσεις τα νέα αφεντικά των λιμανιών, θέλει να τα μετατρέψει σε φρούρια απέναντι στη συνδικαλιστική δράση ενισχύοντας τη φύλαξη  και ιδιωτικοποιώντας τη.

Με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας το μεγάλο κεφάλαιο θα θέσει κάτω από τον άμεσο έλεγχό του την κύρια είσοδο – έξοδο εμπορευμάτων της χώρας, με μια σειρά αρνητικές συνέπειες. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις πλήρους εργασίας και φυσικά οι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα εισβάλλουν στο ΣΕΜΠΟ θα επιβάλουν την εκτίναξη των τιμολογίων εισαγωγών – εξαγωγών στα ύψη, με ό,τι αυτό εύλογα σημαίνει για την τσέπη των εργαζόμενων καταναλωτών. Γι΄΄ αυτό οι εργαζόμενοι όχι μόνο στα λιμάνια, αλλά και σε όλους τους κλάδους, πρέπει να αγωνιστούν για να ματαιωθούν με κάθε τρόπο τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.

ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΓΚΙΔΟΥ

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα