Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΚλιμάκωση του αγώνα - Να πληρώσουν οι ένοχοι!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Κλιμάκωση του αγώνα – Να πληρώσουν οι ένοχοι!

–  ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 

– ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ!

 Το σκάνδαλο των ομολόγων αποκάλυψε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τους βασικούς υπεύθυνους για την ελλειμματική κατάσταση των ταμείων, για τις συντάξεις και τις άθλιες παροχές : είναι το κράτος, το κεφάλαιο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την μίζα των 30 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα μπορούσαν να δοθούν αυξήσεις από 10% στους συνταξιούχους του ΤΕΑΔΥ.

 Το σκάνδαλο επιβεβαίωσε τις στενές σχέσεις του κεφαλαίου με τους αστούς πολιτικούς, με τους κυβερνώντες. Επίσης το σκάνδαλο αποκάλυψε την εκούσια ή ακούσια αδυναμία της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος να ασκήσει έλεγχο και να αποτρέψει τη διαχρονική λεηλασία τω ταμείων στις διοικήσεις των ταμείων.

 Οι μόνοι που δεν φταίνε είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι. Ωστόσο όλος αυτός ο συρφετός θα προσπαθήσει να φορτώσει την κρίση των ταμείων στις πλάτες μας, αν δεν αντιδράσουμε, αν συνεχίσουμε να παραμένουμε έξω από τα συνδικάτα. Χρειάζεται λοιπόν να μπούμε ξανά στα σωματεία για να απαιτήσουμε :

–         Κλιμάκωση του αγώνα από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για να επιστραφούν τα λεφτά στα ταμεία από το κράτος και το κεφάλαιο, αθροιστικά από την δεκαετία του 1950. Πάνω από 70 δις ευρώ υπολογίζεται η ζημιά των ταμείων από την σχεδόν άτοκη κατάθεση των αποθεματικών στις τράπεζες μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Προσθέστε σ’ αυτό τη ζημιά από την εισφοροδιαφυγή, από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου 1999-2001, ζημιά 3,5 δις ευρώ και άλλα πολλά, όπως την αφερεγγυότητα του κράτους που ουδέποτε κατέβαλλε τις επιχορηγήσεις που όφειλε στα ταμεία και το χειρότερο, η εισφοροδιαφυγή του κράτους φθάνει αθροιστικά στο ιλιγγιώδες ποσό των 8 δις ευρώ! Με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να αυξήσουν τις συντάξεις, να μειώσουν τα όρια ηλικίας και να βελτιώσουν τις παροχές και τη λειτουργία των ταμείων.

–         Η επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων μπορεί να γίνει με την νομοθετικά κατοχυρωμένη εγγύηση του κράτους ότι θα εξασφαλίσει για πάντα την βιωσιμότητα και την πλεονασματική λειτουργία των ταμείων, χωρίς μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Ο νόμος 3029/2002 προβλέπει την υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση της πλεονασματικής λειτουργίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι το 2032. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να καταβάλει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ποσό ίσο με το 1% – κάτι που γίνεται λειψά μέχρι τώρα. Επίσης ο νόμος προβλέπει κάθε 5 χρόνια να ελέγχεται με αναλογιστική μελέτη η πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ και αν χρειαστεί να δοθεί συμπληρωματικό ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 1,4% του ΑΕΠ. Πρέπει να απαιτήσουμε αυτή η ρύθμιση να επεκταθεί στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και να καταργηθούν όλες οι αντιασφαλιστικές διατάξεις του εν λόγω νόμου. Επιστροφή των κλεμμένων στα ταμεία σημαίνει η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού να καλυφθεί από αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου. Τα τελευταία 3 χρόνια μόνο από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών το μεγάλο κεφάλαιο έχει βάλει στην τσέπη του πάνω από 1,5 δις ευρώ. Χρειάζεται παράλληλα να αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά

–         Επιστροφή των κλεμμένων μπορεί να γίνει με κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Με την παροχή συντάξεων που να καλύπτουν τις ανάγκες των συνταξιούχων, στο ύψος των παροχών του τελευταίου χρόνου όπως ίσχυε σε πολλά ταμεία.

–         Επιστροφή των χρημάτων σημαίνει βελτίωση ουσιαστική των υγειονομικών και νοσοκομειακών παροχών. Βελτίωση των διοικητικών λειτουργιών με προσλήψεις προσωπικού σύμφωνα με τις υποδείξεις των σωματείων. Αυτή η πολιτική μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη μείωση των ορίων ηλικίας.

–         Τα αποθεματικά των ταμείων να τοποθετηθούν σε κρατικά ομόλογα μακράς διαρκείας εγγυημένου κεφαλαίου και απόδοσης τουλάχιστον 2-3 μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό.

–         Αυτοδιαχείριση και εργατικός έλεγχος στα ταμεία. Αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει σωστά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα συνδικάτα από τη γραφειοκρατία και την αδιαφανή της λειτουργία.

–         Να απαιτήσουμε άμεσα την παραίτηση των ανίκανων να ελέγξουν τις διοικήσεις των ταμείων «εκπροσώπων» των εργαζομένων και την αντικατάστασή τους από ικανούς και τίμιους αγωνιστές κοινής αποδοχής.

–         Συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με μέλη κατά το δυνατόν κοινής αποδοχής που θα διερευνήσει το μέγεθος των ευθυνών των «εκπροσώπων» μας στο σκάνδαλο της ληστείας των ταμείων.

Συνάδελφοι,

πρέπει να βάλουμε τέλος στον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία, χρειάζεται να μπούμε όλοι στον αγώνα. Να μπούμε στα σωματεία για να απαιτήσουμε να πληρώσει το κεφάλαιο και το κράτος τη ζημιά στα ταμεία. Για να εξυγιάνουμε τα σωματεία από τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Αυτό συνάδελφοι του ΠΑΜΕ χρειάζεται να το κάνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι σε κοινό αγώνα. Για ταξικές ηγεσίες ενδιαφέρονται να παλέψουν και ΠΑΣΚίτες και συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης και άλλων αριστερών παρατάξεων.

Ας μπούμε λοιπόν όλοι στη μάχη για να πληρώσουν οι ένοχοι για τη ληστεία των ταμείων. Γιατί αλλιώς οι ένοχοι θα μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε τη ζημιά με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, με μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα