Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΗ αυριανή απεργία αρχή για γενική απεργία διαρκείας

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η αυριανή απεργία αρχή για γενική απεργία διαρκείας

Η αυριανή απεργία αρχή για γενική πολιτική απεργία διαρκείας!

Η αυριανή γενική απεργία σηματοδοτεί το πέρασμα του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, την «τρόικα» και τους συμμάχους τους, σε ένα ανώτερο επίπεδο. Η εργατική τάξη εισέρχεται αποφασιστικά στο προσκήνιο εμπνεόμενη από το μαζικό κίνημα στις πλατείες και μπαίνει επικεφαλής του αγώνα των λαϊκών μαζών.

 Η Λαϊκή Συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος έχει ήδη αποφασίσει από τις 28/5 την υποστήριξη μιας γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας. Αυτό υπήρξε ένα σημαντικό βήμα, που αντανακλά την συνειδητοποίηση του καταλυτικού ρόλου που παίζει η εργατική τάξη στον αγώνα από την πλευρά των πιο πρωτοπόρων στοιχείων του μαζικού κινήματος που αναπτύσσεται στις πλατείες, την διάθεση των ίδιων των εργαζόμενων να διεξάγουν έναν αγώνα διαρκείας που θα διαδεχθεί τις εκτονωτικές, σποραδικές 24ωρες γενικές απεργίες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, την ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας παραλύοντας τα οικονομικά κέντρα του συστήματος, καθώς και την διάθεση να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά, θέτοντας το ζήτημα της εξουσίας.
Δυστυχώς όμως, οι μέρες πέρασαν και καμία συγκεκριμένη, οργανωμένη πρωτοβουλία δεν λήφθηκε μέσα στους εργατικούς χώρους και στα συνδικάτα, ώστε να επιβληθεί στη συνδικαλιστική ηγεσία από τη βάση της, η γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Έτσι την πρωτοβουλία πήρε πάλι η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία κάτω από την πίεση των εργαζόμενων, αλλά και από φόβο να μην ξεπεραστεί από τα γεγονότα, έσπευσε να δημιουργήσει «τετελεσμένα» και να προκηρύξει μια ακόμα 24ωρη γενική απεργία, αυτή που διοργανώνεται αύριο, με την πρόθεση να μη δώσει και πάλι αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση.
Οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά, έχουν προσανατολιστεί να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή γενική απεργία, βλέποντάς την όμως, μόνο σαν ένα αποφασιστικό βήμα για έναν αγώνα διαρκείας. Το παράδειγμα της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ που αποφάσισε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 20 του μήνα και ιδιαίτερα εκείνο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που δήλωσε την υποστήριξή της σε μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας, δείχνουν ότι η εργατική τάξη δεν θέλει να αρκεστεί απλά σε μια ακόμα 24ωρη που δεν θα έχει συνέχεια.  Η διάθεση που σαφώς αναπτύσσεται σε κάθε λαϊκή γειτονιά και εργατικό χώρο είναι για ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ, ΜΕΧΡΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙ-ΛΑΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ!
Όμως η αγωνιστική διάθεση από μόνη της δεν μπορεί να φέρει τη νίκη. Χρειάζεται οργανωμένη δράση.
Έτσι άμεσα, στις εργατικές γειτονιές και τους διάφορους εργατικούς χώρους, πρέπει να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα και να εκλεγούν από τις συνελεύσεις απεργιακές επιτροπές, που θα διεξάγουν καμπάνια για να διαδεχθεί την αυριανή γενική απεργία άμεσα, μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας και οι οποίες, θα πάρουν όλα τα μέτρα για να εγγυηθούν την επιτυχία της απεργίας αυτής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας απεργιακών ταμείων και οργανωμένων συσσιτίων για τους απολυμένους και τους άλλους απεργούς που θα αντιμετωπίσουν πιθανά, σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Είναι επίσης, ζωτικό ζήτημα να κατανοηθεί από όλους, ότι μια γενική πολιτική απεργία που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη πρόταση και λύση εξουσίας. Πρέπει να φέρει στην εξουσία μια κυβέρνηση που δεν θα τη συγκροτούν αστοί πολιτικοί καριέρας, αλλά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, βγαλμένοι μέσα από το ίδιο το μαζικό κίνημα. Συνεπώς, η ίδια η δημοκρατική οργάνωση του κινήματος από σήμερα, που θα ξεκινά από το «κύτταρο» της συνέλευσης στη γειτονιά και τον εργατικό χώρο και θα φθάνει μέχρι την εκλογή μιας Κεντρικής Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα είναι ζωτική υπόθεση, για να δημιουργηθεί μια νομιμοποιημένη μέσα στο μαζικό κίνημα δύναμη που θα μπορέσει να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να εφαρμόσει μια πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του αγανακτισμένου εργαζόμενου λαού.
Τέλος, είναι ανάγκη, σε αντίθεση με τη σημερινή σύγχυση και την πληθώρα των επιμέρους διεκδικήσεων, στο επίκεντρο του αγώνα να τεθούν οι ακόλουθες 2 θεμελιώδεις πολιτικές διεκδικήσεις:

  • Διαγραφή του χρέους που δημιούργησαν οι ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές και κλέφτες του εργαζόμενου λαού!
  • Για να εξαφανιστεί μια για πάντα ο εφιάλτης του χρέους, της φτώχειας και της ανεργίας χρειάζεται το πέρασμα του ελέγχου των οικονομικών κέντρων και του συγκεντρωμένου πλούτου της χώρας (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, υποδομές, μεταφορές, μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά κλάδο παραγωγής) σε καθεστώς κοινωνικής ιδιοκτησίας και δημοκρατικού έλεγχου από τους εργαζόμενους πολίτες, σαν ένα βήμα για την νίκη της επανάστασης που θα ανατρέψει τον καπιταλισμό στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο!

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα