Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΑναλύσειςΠαπανδρέου κατά Μέρκελ από τη σκοπιά των τραπεζών

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Παπανδρέου κατά Μέρκελ από τη σκοπιά των τραπεζών

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΡΚΕΛ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τα ελληνικά ΜΜΕ αυτές τις μέρες παρουσιάζουν τον Γ. Παπανδρέου σαν τον πρωθυπουργό της φτωχής χώρας, που τόλμησε να σηκώσει το ανάστημά του στην πανίσχυρη Γερμανία και την αδίστακτη Μέρκελ. Μια προσεκτική ματιά όμως στις «μέσα σελίδες» των αστικών εφημερίδων, αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι ο Γ. Παπανδρέου κάνει το «παλικάρι» έναντι της Μέρκελ, όχι για τα συμφέροντα της «πατρίδας», αλλά από τη σκοπιά των συμφερόντων των τραπεζών.

Πίσω λοιπόν από τον ψεύτικο μανδύα της διαμαρτυρίας για τη συμβολή των δηλώσεων της γερμανίδας καγκελαρίου στην άνοδο των επιτοκίων των υπερχρεωμένων χωρών, ο Γ. Παπανδρέου από το Παρίσι στις 15 Νοέμβρη, μιλώντας στο βήμα της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», επέκρινε την Α. Μέρκελ για τη δημόσια τοποθέτησή της, με την οποία υποστήριξε ότι στη διαδικασία «αναδιάρθρωσης» ή «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» που σχεδιάζεται για τους «ευρωπαίους ασθενείς» θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες πιστωτές. Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου αντιτάχθηκε στην προοπτική να επωμιστούν και οι Τράπεζες ένα τμήμα του κόστους μιας προωθούμενης από τη Γερμανία μερικής διαγραφής του δημοσίου χρέους χωρών της Ε.Ε! Τι άλλο από μια παρέμβαση από τη σκοπιά του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου αποτελεί αυτή η «παλικαριά» του έλληνα πρωθυπουργού;

Είναι απόλυτα αποκαλυπτικός, ο θετικός τρόπος που αντιμετώπισαν αυτή την επίδειξη «παλικαριάς» γνωστές, διεθνείς αστικές εφημερίδες, όπως το όργανο του χρηματιστικού κεφαλαίου, οι «Financial Times», που σημείωναν την περασμένη Τετάρτη ότι «ο Παπανδρέου εξέφρασε τον θυμό των Ευρωπαίων» και κορύφωσαν την αποθέωση του έλληνα πρωθυπουργού με την ακόλουθη φράση: «Η Ελλάδα έχει ό,τι λείπει από τη Γερμανία: έναν πραγματικά τολμηρό ηγέτη που κάνει προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος»

Εξίσου αποκαλυπτικός όμως, ήταν και ο τρόπος που αντέδρασαν μερικοί από τους πιο «έγκυρους» αστούς κονδυλοφόρους στην Ελλάδα, έναντι αυτής της παρέμβασης Παπανδρέου υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών μεγαλο-πιστωτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα απόσπασμα από την κριτική που άσκησε σε οργίλο ύφος στον πρωθυπουργό, ο γνωστός αντιδραστικός Μπάμπης Παπαδημητρίου στην «Καθημερινή» (18/11) : «..Η αφορμή, την οποία χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Πύργου της «La Muette», όπου βρίσκεται η έδρα του ΟΟΣΑ, είναι η ερμηνεία που έχουν δώσει οι αγορές σε μια πτυχή της γερμανικής πρότασης για μόνιμο μηχανισμό στήριξης. ..Αυτοί που ανησύχησαν ήταν οι αγορές, δηλαδή οι μεγάλοι παίκτες. Δεν τους άρεσε καθόλου το ενδεχόμενο να πληρώσουν την πτώχευση…Σε κάθε περίπτωση, καμία εξουσιοδότηση δεν είχε ο πρωθυπουργός να παρέμβει στη συζήτηση αυτή τοποθετούμενος με την πλευρά όσων υποστηρίζουν τις αγωνίες των αγορών. Εξάλλου, έκανε ακριβώς το αντίθετο πέρυσι. Τότε χρειαζόμασταν την ηρεμία των αγορών και εκείνος τις «άναβε» με ανούσιες, παρωχημένου ιδεολογικού περιεχομένου, επιθέσεις. Φέτος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τις διεθνείς του παρεμβάσεις, κατηγορώντας τη γερμανική κυβέρνηση ότι οδηγεί τους αδύνατους στη χρεοκοπία, συνηγορώντας προς τα συμφέροντα των «αδίστακτων» αγορών. Με ποιον είναι, τελικά, ο κ. Παπανδρέου;…»

Εδώ έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια έκφραση του ακραίου πολιτικού εκφυλισμού της δεξιάς ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που προκαλεί απορία ακόμα και στους πιο πατενταρισμένους απολογητές της ελληνικής άρχουσας τάξης. Το μέγεθος αυτού του εκφυλισμού είναι αντίστοιχο με το βαθμό σημασίας της πολιτικής ανάγκης που αναδεικνύει: της ανάγκης του αγώνα για μια αριστερή, σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία στηριγμένη στην ενεργή υποστήριξη των εργαζόμενων θα ρίξει στον «καιάδα» τα χρεόγραφα των ντόπιων και ξένων πιστωτών – ληστών και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοκρατικού σχεδιασμού της οικονομίας και κοινωνικοποίησης των βασικών της τομέων, σε πείσμα των κάθε «απόχρωσης» αντιδραστικών απολογητών του κεφαλαίου.

Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα