Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΣτοιχεία που δείχνουν τη στροφή στ’ αριστερά

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Στοιχεία που δείχνουν τη στροφή στ’ αριστερά

 

Η εκτίμηση που κάναμε στο χθεσινό μας άρθρο για τη σαφέστατη κίνηση του εκλογικού σώματος προς τ’ αριστερά επιβεβαιώνεται με τα στοιχεία της έρευνας που ανακοίνωσε η εταιρεία VPRC σχετικά με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων και την «κοινωνική ανατομία» της ψήφου.
Έτσι σύμφωνα με μια πρόχειρη επεξεργασία αυτών των στοιχείων, με βάση τον αριθμό ψήφων που είχαν λάβει τα κόμματα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2007, αποδεικνύεται ότι:
1) Από τα αστικά κόμματα (ΝΔ και ΛΑΟΣ) προς τα εργατικά (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) μετακινήθηκαν συνολικά περίπου 427.000 ψηφοφόροι, ποσοστό 6% του εκλογικού σώματος, ενώ την αντίστροφη κατεύθυνση ακολούθησαν μόλις λίγοι περισσότεροι από 90.000 ψηφοφόροι, δηλαδή το 1,2% περίπου του εκλογικού σώματος. Η κύρια και αδιαφιλονίκητη πολιτική τάση του εκλογικού σώματος ήταν λοιπόν από τα δεξιά προς τ’ αριστερά.
2) Το 61% των ψηφοφόρων που δήλωσαν αριστεροί ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δείχνει ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης του θα κρίνει το επόμενο διάστημα την κυβέρνηση του Παπανδρέου από μια αριστερή σκοπιά.
3) Η εργατική τάξη, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ψήφισε συντριπτικά υπέρ των εργατικών κομμάτων. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έδωσαν 57% στα εργατικά κόμματα και 33% στα αστικά, ενώ εκείνοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έδωσαν 58% στα εργατικά και επίσης 33% στα αστικά κόμματα.
4) Η εκλογική διάσωση των κομμάτων της «παραδοσιακής» Αριστερά προήλθε κατά κύριο λόγο από πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά και από τους νέους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα των φοιτητών. Έτσι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν από 30.000 ψηφοφόρους της ΝΔ το καθένα, στους νέους ψηφοφόρους έλαβαν τα υψηλά ποσοστά του 10 και του 11% αντίστοιχα, ενώ στους φοιτητές συγκέντρωσαν και τα δύο από 11%. Τα διψήφια ποσοστά των κομμάτων της «παραδοσιακής» αριστερά στις τάξεις των νεότερων ψηφοφόρων, σε συνδυασμό με το συνολικό άθροισμα  του 63% που συγκέντρωσαν τα εργατικά κόμματα στους νέους ψηφοφόρους έναντι μόλις 26% των αστικών, μαρτυρούν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αριστερή κατεύθυνση της συνείδησης της κοινωνίας.

Μαρξιστική Φωνή

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα