Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕκδόσειςΒιβλίαΚείμενα για τον Σταλινισμό: Εισαγωγή των εκδοτών

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Κείμενα για τον Σταλινισμό: Εισαγωγή των εκδοτών

Εισαγωγικό σημείωμα των εκδοτών
Μετά την έκδοση του βιβλίου των σημαντικών μαρξιστών συγγραφέων Τεντ Γκραντ και Άλαν Γουντς με τίτλο «Λένιν και Τρότσκι : τι πραγματικά υποστήριζαν» (Απρίλιος 2008), η «Μαρξιστική Φωνή» συνεχίζει την εκδοτική της προσπάθεια, παρουσιάζοντας κείμενα του μεγάλου επαναστάτη Λέον Τρότσκι, ανέκδοτα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Είναι 13 κείμενα που έχουν γραφτεί από το 1927 έως το 1940, στην προσπάθεια που κατέβαλε ο Τρότσκι να υπερασπιστεί τις γνήσιες ιδέες του μαρξισμού και τον τίμιο αγώνα του διεθνούς ρεύματος στο οποίο ηγούταν. Είναι γραπτά που  –  σε συνδυασμό με το υπόλοιπο αξεπέραστης μαρξιστικής αξίας έργο του – εξηγούν με έναν εμπεριστατωμένο και εύστοχο τρόπο το φαινόμενο του σταλινισμού και ταυτόχρονα, παραθέτουν ακλόνητα επιχειρήματα και στοιχεία στην πάλη ενάντια στους ποικιλώνυμους απολογητές του.
Η παρούσα έκδοση συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πτώση του «Τείχους του Βερολίνου». Η επέτειος αυτή, έχει αναδείξει στο προσκήνιο εντονότερα για τις νεότερες και τις παλαιότερες γενιές αγωνιστών τα βασανιστικά πολιτικά ερωτήματα στα οποία η ηγεσία της Αριστεράς μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σοβαρές και αξιόπιστες απαντήσεις. Γιατί η ΕΣΣΔ κατέρρευσε; Ποια είναι η σχέση του μαρξισμού με το σταλινισμό; Πώς πρέπει να είναι ο πραγματικός σοσιαλισμός; Μέσα από τη μελέτη των έργων του Τρότσκι, κάθε καλόπιστος αγωνιστής της Αριστεράς μπορεί να ανακαλύψει έναν ανεκτίμητο πολιτικό θησαυρό που δίνει τις αναγκαίες απαντήσεις σε αυτά τα ζωτικά ερωτήματα.
Ο μεγάλος Ολλανδός φιλόσοφος Σπινόζα έλεγε : «Ούτε να κλαις, ούτε να γελάς. Να καταλαβαίνεις». Το έργο του Τρότσκι – και μέσα σ’ αυτό, τα μεστά σε νοήματα, γεγονότα και μαρτυρίες κείμενα που δημοσιεύουμε εδώ – μας βοηθά να καταλάβουμε τι πραγματικά συνέβη με την υπόθεση του σοσιαλισμού στον 20ο αιώνα. Και είναι μόνο μέσα από αυτή την κατανόηση, που σε τελική ανάλυση μπορούμε να αντιληφθούμε με σαφήνεια και καθαρότητα τα πολιτικά καθήκοντα της Αριστεράς σήμερα. Να γιατί ο Λεόν Τρότσκι είναι εξαιρετικά επίκαιρος.
 
Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ίδιου του συγγραφέα, ηρωικού μάρτυρα της υπόθεσης του παγκόσμιου σοσιαλισμού, καθώς σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του.

«Μαρξιστική Φωνή» (www.marxismos.com )

 

Αθήνα – Δεκέμβριος 2009

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα