Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΤαυτότηταΑνακοινώσειςΕργαζόμενοι ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Εργαζόμενοι ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας!

Ανακοίνωση της «Συσπείρωσης Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» που αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο και στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση.

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της «Συσπείρωσης Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» που αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο και στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση. Η ανακοίνωση καταλήγει σε σωστά συμπεράσματα, σχετικά με το ότι «Τα 6 χρόνια λειτουργίας του ναυπηγείου με το Πολεμικό Ναυτικό έχουν αποδείξει ξεκάθαρα πόσο πιο φθηνά εκτελούνται έργα, όταν απουσιάζουν από την παραγωγική διαδικασία οι κρατικοδίαιτοι επενδυτές, εξοικονομώντας έτσι τεραστία ποσά για το Ελληνικό Δημόσιο.» και ότι μόνο με την κρατικοποίηση «μπορούν τα ναυπηγεία να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας όσο και των εργαζόμενων.» Παρ΄ότι διαφωνούμε με την λογική της «κρατικοποίησης» σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ (που αποτελεί κρατικοποίηση των ζημιών για να σωθούν τα κέρδη των καπιταλιστικών παρασίτων) συμφωνούμε στο σωστό συμπέρασμα των εργαζομένων ότι μόνο η κρατικοποίηση μπορεί να δώσει πραγματική λύση στα προβλήματα τους και να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας συνολικά.

Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να τεθεί ως στόχος, η κρατικοποίηση με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, χωρίς αποζημίωση στα καπιταλιστικά παράσιτα και με στόχο την ένταξη των ναυπηγείων, μαζί με τα υπόλοιπα ναυπηγεία σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διοίκηση. Επίσης πιστεύουμε, ότι είναι αναγκαία η κοινή πάλη με τους εργαζόμενους στα άλλα ναυπηγεία της χώρας που αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα, με αυτόν τον κοινό στόχο, αλλά και με τους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων που κλείνουν ή υπολειτουργούν ή ζητούν την στήριξη από το κράτος. Τα ναυπηγεία πρέπει να περάσουν στην ιδιοκτησία του κράτους και στην υπηρεσία και τον έλεγχο των εργαζόμενων και της κοινωνίας, με αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, μόνο όπου υπάρχει αποδεδειγμένη ανάγκη. Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί η γιγάντωση της ανεργίας και ο «θάνατος» μεγάλων τμημάτων της εγχώριας παραγωγής, για τα οποία δεν ενδιαφέρονται οι καπιταλιστές, αν δεν έχουν τα κέρδη που θέλουν.

Π.Κ

Εργαζόμενοι ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας!

Απέναντι στην επιστροφή στην κανονικότητα, που μας επιβάλλει η  κυβέρνηση,με την μη καταβολή μέχρι σήμερα της μισθοδοσίας,

Εμείς απαντάμε: ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση διπλασιάζει μισθούς στα golden boys που αυτή τοποθέτησε σε μια σειρά οργανισμούς και πολλαπλασιάζει τις αμοιβές για συμμετοχή σε ΔΣ αντίστοιχων οργανισμών, εδώ στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για ακόμα μια φορά παίζει με την αξιοπρέπεια και την ζωή των εργαζομένων, καθυστερώντας προκλητικά και αδικαιολόγητα την καταβολή των κουτσουρεμένων  μισθών μας.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ, οι αρμόδιοι και γνώριζαν και όπως αποδεικνύεται συνειδητά καθυστερούν.  Αυτοί που μόλις πριν 2 μήνες, μέσω συνδικαλιστών, έταζαν αυξήσεις και μπόνους και μάλιστα τις μέρες των  εκλογών στο σωματειο, με ανάρτηση τους στο site του υπουργείου Άμυνας προπαγάνδιζαν για τρόπους υποστήριξης και ενίσχυσης, πολύ γρήγορα επανέφεραν την «κανονικότητα» στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Όχι μόνο αποδείχθηκαν φούμαρα οι όποιες δεσμεύσεις για αυξήσεις, όχι μόνο έκοψαν πάλι τα λεωφορεία για την μετακίνηση του προσωπικού, αλλά έφτασαν και στο σημείο να καθυστερούν να ανταποκριθούν και στα αυτονόητα, δηλαδη να καταβάλουν κανονικά την μισθοδοσία. Είναι οι ίδιοι που στην καθυστερημένη και πάλι ψήφιση τροπολογίας για την χρηματοδότηση του προγράμματος τον περασμένο Οκτώβριο χωρις ίχνος ντροπής βάφτιζαν από το βήμα της Βουλής την μισθοδοσία μας, που προκύπτει από τις εργασίες κατασκευής, επισκευής και συντήρησης πλήθους πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, ως  κοινωνική και φιλεργατική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι όσο και αν κάποιοι μέσω των καθυστερήσεων της μισθοδοσίας μας αυτό επιδιώκουν, δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν και συγκεκριμένες πολιτικές μας τα έκοψαν. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από το ΣΥΝΟΛΟ των  διεκδικήσεων μας.

Απαιτούμε την καταβολή ολόκληρου του μισθού μας στην ώρα του, και όχι του πετσοκομμένου  κατά 35% και μάλιστα κατ επανάληψη καθυστερημένα.

Όσο και αν επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα για τα ναυπηγεία με την ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ, ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ 18 μηνών που μας στερούν ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και των δικαιωμάτων μας.

Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες των ιδιωτικοποιήσεων, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που με βάση τα λεγόμενα των διαχειριστών, απαιτούσε τις απολύσεις μας!!! από τις 19/3 καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν ουσιαστικά σε ενισχύσεις και κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων όπως είναι τα ναυπηγεία. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση της ΕΕ όπως έχει αναδεχθεί και σε επίκαιρη ερώτηση  πάνω από 50 βουλευτών της αντιπολίτευσης, είναι ξεκάθαρη.  Μέσα από αυτή την διαδικασία είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν, τόσο  τα χρήματα που μας οφείλονται, όσο και οι θέσεις εργασίας.

Τα 6 χρόνια λειτουργιάς του ναυπηγείου με το Πολεμικό Ναυτικό έχουν αποδείξει ξεκάθαρα πόσο πιο φθηνά εκτελούνται έργα, όταν απουσιάζουν από την παραγωγική διαδικασία οι κρατικοδίαιτοι επενδυτές, εξοικονομώντας έτσι τεραστία ποσά για το Ελληνικό Δημόσιο.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η μόνη ρεαλιστική λύση για την επόμενη μέρα των ναυπηγείων είναι η αξιοποίηση της κατεύθυνσης που δίνει η ΕΕ προς την κρατικοποίηση. Μόνο έτσι τα ναυπηγεία μπορούν να λειτουργούν τόσο προς όφελος της κοινωνίας όσο και των εργαζομένων.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα