Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΒενεζουέλα: επανάσταση και αντεπανάσταση στα πρόθυρα μεγάλης αναμέτρησης

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Βενεζουέλα: επανάσταση και αντεπανάσταση στα πρόθυρα μεγάλης αναμέτρησης

Την Κυριακή στις 12 Φεβρουαρίου διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα εκλογές προκειμένου η αντιπολίτευση να εκλέξει τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Cápriles Radonski, κυβερνήτης της πολιτείας της Μιράντα επικράτησε με το 62% των ψήφων έναντι του 28% που έλαβε ο αντίπαλος του Pablo Perez.

Την Κυριακή στις 12 Φεβρουαρίου διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα εκλογές προκειμένου η αντιπολίτευση να εκλέξει τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Cápriles Radonski, κυβερνήτης της πολιτείας της Μιράντα επικράτησε με το 62% των ψήφων έναντι του 28% που έλαβε ο αντίπαλος του Pablo Perez.

Ο Radonski καλλιεργεί έως τώρα ένα δημοκρατικό προφίλ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Economist», παρουσιάζεται σαν ο «σωτήρας» που θα παλέψει για την κατάργηση των «αντισυνταγματικών» νομών και για την «αποκατάσταση των κατασχεμένων περιουσιών». Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος τον Απρίλιο του 2002, ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης πήρε ενεργά μέρος στην πραξικοπηματική ανατροπή του Τσάβες. Ακόμη συμμετείχε και στη βίαιη επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Κούβας κατά τις μέρες του πραξικοπήματος. Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο, εξαιτίας της «μεγαλοψυχίας» της κυβέρνησης Τσάβες, δεν διώχθηκε για κανένα από τα παραπάνω εγκλήματα και έτσι η επανάσταση τον ξαναβρίσκει μπροστά της μασκαρεμένο σε «δημοκράτη»…

Ο Radonski γνωρίζοντας πως η αντεπανάσταση δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρή για να οργανώσει μια βίαιη ολομέτωπη αντεπίθεση, επέλεξε να ακολουθήσει μια πιο ήπια γραμμή. Είναι προφανές πως με αυτό τον τρόπο θέλει να προσεγγίσει ένα στρώμα ψηφοφόρων που – απογοητευμένο από τις απουσία μιας ριζικής αλλαγής στη ζωή του σαν αποτέλεσμα του ανολοκλήρωτου χαρακτήρα της επανάστασης – αμφιταλαντεύεται μεταξύ των Μπολιβαριανών δυνάμεων και της αστικής αντιπολίτευσης.

Οικονομικά προβλήματα

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι σήμερα πολύ κρίσιμη. Είναι αλήθεια ότι η οικονομία έχει ανακάμψει κατά την διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών. Κατά τη διάρκεια του 2010 σημειώθηκε μείωση του ΑΕΠ 1,5%, ενώ το 2011 έκλεισε με αύξηση 4%. Όμως πρέπει να τονίσουμε πως αυτή η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στα υψηλά έσοδα από το πετρέλαιο και όχι σε πραγματική ανάπτυξη και επέκταση της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, έχει παραδεχτεί ότι σχεδόν το 1,8 % της ανάπτυξης προέρχεται από τα έσοδα του πετρελαίου, που διοχετευτήκαν στις κοινωνικές δαπάνες. Αυτό βέβαια είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών . Όμως αυτές οι κρατικές δαπάνες δημιούργησαν πληθωρισμό, που έφτασε το 27,6 % το 2011, εξανεμίζοντας τις αυξήσεις στους μισθούς.

Ωστόσο, η αποχή από τις επενδύσεις και το σαμποτάζ της οικονομίας από την πλευρά των καπιταλιστών συνεχίζονται. Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας δεν έχει παρουσιάσει ακόμη τα στοιχεία για τις ιδιωτικές επενδύσεις το 2011, αλλά κατά την περίοδο 2008-2010 οι ιδιωτικές επενδύσεις σε μηχανήματα, εξοπλισμό και κτίρια μειώθηκαν κατά 43%. Είναι ολοφάνερο ότι οι καπιταλιστές δεν επενδύουν στη Βενεζουέλα επειδή όσο διαρκεί η επανάσταση δεν πιστεύουν ότι οι επενδύσεις τους είναι ασφαλείς. Μόνο το 2011υπήρξε φυγή κεφαλαίων  ύψους 12  δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εκλογές και οι προοπτικές

Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τσάβες διατηρεί ευρεία λαϊκή υποστήριξη, η γραφειοκρατία στη κορυφή του Μπολιβαριανού κινήματος έχει την τάση να υπονομεύει το κίνημα. Για τις Μπολιβιριανές μάζες, ο Τσάβες αντιπροσωπεύει τις κατακτήσεις της επανάστασης. Ωστόσο η ασθένειά του, έθεσε το  ζήτημα της  επιβίωσης της ίδιας της επανάστασης. Οι διάφορες κλίκες εντός της κρατικής γραφειοκρατίας, ήδη αντιπαρατίθενται για το ποιος θα είναι ο διάδοχος. Όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοι, νεολαίοι και αγρότες δεν μπορούν να δουν οποιονδήποτε από τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη ως εκπρόσωπο τους και υπάρχει μια δυσπιστία απέναντι σε όλους.

Η Μπολιβαριανή γραφειοκρατία παίζει σαφέστατα αντεπαναστατικό ρόλο. Προσπαθεί να μπλοκάρει και να υπονομεύσει την επαναστατική πρωτοβουλία των μαζών. Μια κατάσταση αύξησης του πληθωρισμού, αύξησης της εγκληματικότητας, συνέχισης του σαμποτάζ  της οικονομίας από την πλευρά των καπιταλιστών που θα ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, είναι λογικό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μάζες, που βλέπουν πως η επανάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν δίνει ένα τελειωτικό χτύπημα στην οικονομική και πολιτική δύναμη της ολιγαρχίας.

Είναι αδύνατο να προβλέψουμε τα ακριβή αποτελέσματα των εκλογών. Είναι πιθανό, αν κερδίσει ο Τσάβες, οι εξαγριωμένοι οπαδοί της αντιπολίτευσης να ξεκινήσουν μια εκστρατεία για υποτιθέμενη εκλογική νοθεία. Από την άλλη πλευρά αν κερδίσει ο Radonski, θα αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο έργο στην απόπειρα κατάργησης όλων των κατακτήσεων της επανάστασης γιατί αυτή θα προκαλέσει αντεπίθεση από την πλευρά των μαζών.

Έτσι φαίνεται να έρχονται στο προσκήνιο νέες συγκρούσεις μεταξύ της επανάστασης και της αντεπανάστασης, Σε τελική ανάλυση ο αγώνας θα κριθεί  στα εργοστάσια, στους στρατώνες και στις φτωχογειτονιές. Το εργατικό κίνημα αναπόφευκτα θα περάσει στην αντεπίθεση και θα βάλει την σφραγίδα του με επαναστατικές διεκδικήσεις. Όμως αν η επανάσταση δεν προχωρήσει ως το τέλος με την ανατροπή του καπιταλισμού, τότε δυστυχώς θα δώσει τη θέση της στην αντεπανάσταση.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα