απεργία Φλοριανόπολις

Το Συνδικάτο Εργαζομένων του Δήμου της Φλοριανόπολις («Σιντρασέμ») δέχεται επίθεση από τη Δημοτική αρχή της πόλης και το δικαστικό σώμα. Χρειάζεται διεθνής αλληλεγγύη!

Σύντροφοι,

Το Συνδικάτο Εργαζομένων του Δήμου της Φλοριανόπολις («Σιντρασέμ») δέχεται επίθεση από τη Δημοτική αρχή της πόλης και το δικαστικό σώμα. Η απεργία των εργατών ενάντια σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει την κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων και περικοπές μισθών και συντάξεων εγκεκριμένο από τον δήμαρχο Τζην Λουρέιρο (πρόσκειται στο PMDB), κηρύχθηκε παράνομη από το Περιφερειακό Εργατικό Δικαστήριο, το οποίο απαίτησε τον τερματισμό της απεργίας κι ένα ημερήσιο πρόστιμο 15.000 ρεάλ [5.000 δολάρια], ενώ αποφάσισε σκανδαλωδώς ότι οι διαδικασίες θα είναι μυστικές! Σαν να επρόκειτο για μια ποινική υπόθεση εναντίον εγκληματικής συμμορίας!

Τώρα, στις 8 Φεβρουαρίου 2017, ο Γενικός Εισαγγελέας της εκτελεστικής εξουσίας, Ντιόγκο Πίτσικα, ζήτησε την «φυλάκιση των ηγετών του Σιντρασέμ, την απόλυση του προέδρου του συνδικάτου, και την κρατική παρέμβαση στο Συνδικάτο για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

Η απεργία των εργαζομένων του Δήμου έχει αρχίσει από τις 5 Ιανουαρίου, κινητοποιώντας το σύνολο του εργατικού δυναμικού, παρά τον καύσωνα. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονταν σε διακοπές συμμετείχαν στο κίνημα τον Ιανουάριο. Στις 7 Φεβρουαρίου, η μαζικότερη συνέλευση στην ιστορία του Συνδικάτου (με πάνω από 7000 εργαζόμενους παρόντες) αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί απεργία διαρκείας των εργαζομένων του Δήμου (στην εκπαίδευση, την υγεία, και τις υπηρεσίες). Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να μην ξεκινήσουν το σχολικό έτος, και προσχώρησαν στην απεργία.

2. Καμιά διαπραγμάτευση με τη Δημοτική αρχή όσο ο δήμαρχος δεν ανακαλεί ολόκληρο το πακέτο επιθέσεων κατά των εργατών του Δήμου, το οποίο έλαβε οριακή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο με διαφορά μιας ψήφου.

3. Αντιμέτωπη με την απειλή που διατύπωσε ο δήμαρχος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό CBN, ζητώντας τη σύλληψη του προέδρου και της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδικάτου, η συνέλευση επιβεβαίωσε ότι η απεργία συνεχίζεται και ότι κανείς δεν θα υποχωρήσει.

4. Οι εργάτες απεύθυναν κάλεσμα σε όλους τους άλλους τομείς, και ιδιαίτερα στην COMCAP (οδοκαθαριστές), να σταθούν αλληλέγγυοι και να συνταχθούν μαζί τους στον αγώνα.

5. Να οργανωθούν μαζικές συνελεύσεις στις γειτονιές με γονείς, μαθητές και υποστηρικτές του αγώνα για να εξηγήσουν τους λόγους της απεργίας και να ζητήσουν αλληλεγγύη.

Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν μέρος της γενικότερης επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη τα τελευταία χρόνια και η οποία εντάθηκε με την εγκαθίδρυση της παράνομης κυβέρνησης Τέμερ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις, οργανώνει και καθοδηγεί τις τοπικές αρχές ώστε να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν για την κρίση που κατασπαράζει το σύστημα και που δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Το διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο σύστημα προσπαθεί να τσακίσει τις εργατικές κατακτήσεις και να εδραιώσει την συνεχιζόμενη ανισότητα και τα προνόμια μιας εκμεταλλευτικής και καταπιεστικής μειοψηφίας.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου της Φλοριανόπολις αντιστέκονται. Δίνουν ένα παράδειγμα αγώνα και αξιοπρέπειας, δύναμης και αποφασιστικότητας. Είμαστε μαζί τους. Είμαστε μια ενιαία εργατική τάξη. Παλεύουμε για ενότητα και αγώνα για να βάλουμε τέλος στην επίγεια κόλαση που δημιουργούν οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους.

Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας και την πολιτική, οικονομική και ηθική μας υποστήριξη. Επικοινωνήστε με τα σωματεία σας, γνωστοποιήστε ευρέως τι συμβαίνει. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Η τάξη μας είναι η δύναμή μας. Η οργάνωση είναι το όπλο μας. Θα νικήσουμε!

Ζητάμε από όλους να υπογράψουν το ακόλουθο ψήφισμα και να το στείλουν στις αρχές και στους υπεύθυνους για την υπεράσπιση των συνδικάτων.

Προς τον Δήμαρχο της Φλοριανόπολις, Τζην Μάρκες Λουρέιρο
Προς τον Εισαγγελέα της Φλοριανόπολις, Ντιόγκο Πίτσικα
Προς τη Ανώτατη Δικαστή του Δικαστηρίου της Σάντα Καταρίνα, Βέρα Λουτσία Φερέιρα Κοπέττι

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου της Φλοριανόπολις, και ιδιαίτερα στην απαίτηση για ανάκληση του πακέτου μέτρων που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση του Δημάρχου Τζην Λουρέιρο, το οποίο διαλύει τα κεκτημένα δικαιώματα, περικόπτει τους μισθούς και μειώνει τις συντάξεις. Απευθυνόμαστε σε κάθε μία από τις Αρχές που είναι υπεύθυνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε ζητώντας τους:

1. Να αποσύρουν όλα τα μέτρα ποινικοποίησης αυτού του δίκαιου κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ενός απεχθούς παρελθόντος να αντιμετωπίζονται τα συνδικάτα και τα λαϊκά κινήματα ως «αστυνομικές υποθέσεις».

2. Να αποσύρουν την απόφαση που κηρύσσει την απεργία παράνομη.

3. Να αποσυρθούν όλα τα μέτρα καταστολής ενάντια στους εργαζόμενους του Δήμου και το δίκαιο αγώνα τους.

4. Να αποσυρθεί και να απορριφθεί οποιοδήποτε αίτημα φυλάκισης συνδικαλιστών ηγετών και παρέμβασης στο συνδικάτο, σαν να βρίσκεται η Βραζιλία στην περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας.

Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους του Δήμου και το συνδικάτο τους και θα γνωστοποιήσουμε αυτή την εκστρατεία στη Βραζιλία και σε διεθνές επίπεδο. Θα δώσουμε πολιτική και υλική υποστήριξη σε αυτόν τον αγώνα, γιατί βρίσκονται υπό διακύβευση θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, η ελευθερία της έκφρασης και της οργάνωσης. Η υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων έχει γίνει με επαναστάσεις.

Διακηρύσσουμε τα ακόλουθα:

Απαιτούμε σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ανάκληση όλων των δικαστικών αποφάσεων που παραβιάζουν το δικαίωμα στη συνάθροιση. Την απόσυρση του αιτήματος κρατικής παρέμβασης στο συνδικάτο και σύλληψης των εκλεγμένων ηγετών του. Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία και να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου Φλοριανόπολις. Αυτό προϋποθέτει την άμεση ανάκληση του πακέτου μέτρων για περικοπή μισθών, δικαιωμάτων και συντάξεων.

Στείλτε αυτό το ψήφισμα προς:

Δημοτική Αρχή:
[email protected]
[email protected] — Health Secretary
[email protected] —Planning and Management Office
[email protected] —Education Secretary

Δικαστική Αρχή:
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Παρακαλείστε κατά την αποστολή, να κάνετε επίσης κοινοποίηση και στις ακόλουθες διευθύνσεις:

[email protected] – Alex Santos (Πρόεδρος Σιντρασέμ):

[email protected] – Alexander Mandl (Δικηγόρος υπεράσπισης κοινωνικών κινημάτων, μέλος του Εθνικού Δικτύου Λαϊκών Δικηγόρων και Δικαστών RENAP):

[email protected] – Μαρξιστική Αριστερά