Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΤαυτότηταΗ δράση μαςMarxist University 2022: «Ο μαρξισμός, το χρήμα και ο πληθωρισμός»

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Marxist University 2022: «Ο μαρξισμός, το χρήμα και ο πληθωρισμός»

Παρουσίαση θέματος που θα συζητηθεί στο τετραήμερο γνωριμίας με την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού, Marxist University 2022 (23-26 Ιουλίου). Δείτε πώς μπορείτε να εγγραφείτε για να συμμετάσχετε!

 

 

International Marxist University 2022 #IMU22

«Ο μαρξισμός, το χρήμα και ο πληθωρισμός»

Ημερομηνία: Δευτέρα 25 Ιουλίου

Ώρα: 15:00 – 18:30

Το φάντασμα του πληθωρισμού πλανιέται πάνω από τον παγκόσμιο καπιταλισμό, εξανεμίζοντας τα εισοδήματα των εργαζόμενων και των φτωχών σε όλο τον κόσμο. Το κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, εκτοξεύεται στα ύψη και ήδη προκαλεί μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις, όπως η εξέγερση στο Καζακστάν τον Ιανουάριο.

Οι δεξιοί οικονομολόγοι, όπως οι μονεταριστές, κατηγορούν τους εργαζόμενους και το ύψος των μισθών για την αύξηση των τιμών, αρνούμενοι να δείξουν τον πραγματικό ένοχο για τον πληθωρισμό: τον καπιταλισμό.

Για να αποφευχθεί μια πλήρης κατάρρευση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, οι αστικές κυβερνήσεις ξόδεψαν τρισεκατομμύρια σε προγράμματα «τόνωσης» της οικονομίας. Αλλά αυτό έχει τώρα ανατρέψει την οικονομική ισορροπία, οδηγώντας σε αστάθεια την παγκόσμια οικονομία. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος και το χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές πολλών βασικών εμπορευμάτων.

Όλα αυτά δείχνουν τα όρια των προσπαθειών διαχείρισης και μεταρρύθμισης του καπιταλισμού. Παρά τα όσα υποστηρίζουν διάφοροι υπέρμαχοι του κεϋνσιανισμού και της λεγόμενης Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας, δε γίνεται να ξοδεύουμε χρήματα που δε διαθέτουμε χωρίς συνέπειες.

Λύση δεν είναι η αύξηση ή η μείωση της «ρευστότητας» , αλλά η κοινωνική ιδιοκτησία και ο δημοκρατικός σχεδιασμός της παραγωγής,  με κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες, αντί για τη μεγιστοποίηση των κερδών λίγων παρασίτων.

Εγγραφείτε στο #IMU22 εδώ.

Προτεινόμενο υλικό μελέτης:

Ο μαρξισμός, ο κεϋνσιανισμός και η κρίση του καπιταλισμού

Η παγκόσμια κρίση και ο καπιταλισμός μετά την «καραντίνα»

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα