ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ!» ΣΤΟ 4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Την Παρασκευή 5 Μαΐου, το ελληνικό τμήμα της διεθνούς Καμπάνιας «Κάτω τα Χέρια απ’τη Βενεζουέλα!» («ΗANDS OFF VENEZUELA!») μαζί με την γερμανική ομάδα «Δίκτυο Κούβα» και την εφημερίδα της Μαρξιστικής Τάσης «Μαρξιστική Φωνή», οργάνωσαν ένα σημαντικό σεμινάριο με θέμα  «Μπολιβαριανή Επανάσταση και Σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα», στο  πλαίσιο του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα.

Η αίθουσα χωρητικότητας 300 ατόμων, γέμισε ασφυκτικά, κυρίως από νεολαίους αγωνιστές από όλη την Ευρώπη. Αυτή ή μεγάλη συμμετοχή, αντανακλά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στην νεολαία και τους εργαζόμενους της Ευρώπης για την Μπολιβαριανή Επανάσταση. Επίσης, αντανακλά και την πολύ καλή δουλειά της καμπάνιας, αλλά και των υποστηρικτών της εφημερίδας «Μαρξιστική Φωνή», που είχαν οργανώσει μια ειδική ανοικτή συνάντηση για την προετοιμασία αυτού του σεμιναρίου, μοίρασαν χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια και τοποθέτησαν εκατοντάδες αφισών σε όλη την Αθήνα που καλούσαν τον κόσμο να συμμετέχει στο σεμινάριο. 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ο πρώτος ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο Βίκτωρ Τσιρίνος, αντιπρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας. Στην ομιλία του έκανε μια ιστορική αναδρομή στην Μπολιβαριανή Επανάσταση και επικεντρώθηκε στις μεγάλες κατακτήσεις της. Μετά τον Τσιρίνος, τον λόγο πήρε η Κιομάρα Τορτόζα, στέλεχος της ομάδας αλληλεγγύης «Salon protagoniko», η οποία εξήγησε τον ρόλο του ιμπεριαλισμού στην προσπάθεια να υπονομευτεί η Μπολιβαριανή Επανάσταση.

Ο τρίτος ομιλητής ήταν ο Κουβανός Κάρλος Ολίβα, στέλεχος της «ALBA» , ο οποίος έδωσε έμφαση στον ρόλο της Κούβας σαν σημείο αναφοράς στην προοδευτική στροφή που συντελείται σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο μεξικάνο – Γερμανός διανοούμενος και σύμβουλος του Τσάβες Χάνς Ντίντριχ, ο οποίος υποστήριξε την ρεφορμιστική θεωρία του όπως την αναπτύσσει στο βιβλίο του «Ο Σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα», προσπαθώντας να πείσει το κοινό ότι ο κύριος στόχος του αριστερού κινήματος στη Λατινική Αμερική θα πρέπει να είναι «η διεκδίκηση ενός κοινωνικού κράτους σαν αυτού της Ευρώπης»…

Ο εκπρόσωπος της «Μαρξιστικής Φωνής» και της Καμπάνιας «Κάτω τα Χέρια απ’τη Βενεζουέλα!» Σταμάτης Καραγιανόπουλος, αντιτάχθηκε στις ρεφορμιστικές θεωρίες του Ντίντριχ αναφέροντας τα λόγια του Τσάβες, ο οποίος έιχε δηλώσει επίσημα εδώ και πάνω από ένα χρόνο πώς δεν υπάρχει χώρος για ένα «ανθρωπιστικό» καπιταλισμό και πως η μόνη λύση για τις μάζες της Λατινικής Αμερικής είναι ο Σοσιαλισμός. «Πρέπει να προασπίσουμε τις μεγάλες κατακτήσεις της Μπολιβαριανής Επανάστασης, αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της επανάστασης να μετατρέψει της αδυναμίες και τα λάθη της, σε πρότυπο για τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου. Η καλύτερη υπεράσπιση της Μπολιβαριανής Επανάστασης έγκειται στο να στηρίξουμε το καθήκον της ολοκλήρωσης της με το πέρασμα της στα σοσιαλιστικά καθήκοντα και την πάλη για την διεθνοποίηση της επαναστατικής διαδικασίας σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο». Αυτά τα λόγια του Σ. Καραγιαννόπουλου προκάλεσαν ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από το κοινό.

Μια επίσης πολύ σημαντική συνεισφορά στην συζήτηση έκανε και ο Παναγιώτης Κολοβός, εκπρόσωπος του φοιτητικού τομέα της Καμπάνιας. Εξήγησε τον ζωτικό ρόλο του εργατικού κινήματος στην επανάσταση και ανέφερε πολλά παραδείγματα εργοστασίων που είχαν κλείσει και τώρα λειτουργούν υπό εργατικό έλεγχο, παρέχοντας στους εργάτες την δυνατότητα να λειτουργούν ολόκληρη την οικονομία. Έπειτα από τους ομιλητές του πάνελ, η συζήτηση άνοιξε στο κοινό. Η Εύη Τούντα, φοιτήτρια μέλος της Μαρξιστικής Τάσης μίλησε αναλυτικά για τον σημαντικό ρόλο της διεθνούς Καμπάνιας «Κάτω τα Χέρια απ’τη Βενεζουέλα!» και αναφέρθηκε σε πολλές από τις επιτυχημένες παρεμβάσεις της καμπάνιας διεθνώς.

Πολύ καλή παρέμβαση έκανε και ο Αμίλκαρ Φιγκερόα, παλιό στέλεχος του Βενεζουελάνικου σοσιαλιστικού κινήματος, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για το άνοιγμα της συζήτησης για τον σοσιαλισμό στην Βενεζουέλα και για τον επαναστατικό ενθουσιασμό των λαϊκών μαζών της χώρας του.

Στο τέλος του σεμιναρίου, δεκάδες παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν ενεργά στην καμπάνια, ενώ επίσης αγοράστηκε και αρκετό από το υλικό της Καμπάνιας.

Το σεμινάριο ήταν μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση της Καμπάνιας «Κάτω τα Χέρια απ’τη Βενεζουέλα!», που απέδειξε ότι η καμπάνια αυτή είναι η πιο δημιουργική και η πιο ενθουσιώδης κίνηση αλληλεγγύης για την υπεράσπιση τη Μπολιβαριανής Επανάστασης σε ολόκληρο τον κόσμο.