Η ομιλία του Chavez στη Βιέννη

Ο ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΗΑNDS OFF VENEZUELA!» ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

 

Από το Αυστριακό τμήμα της καμπάνιας «HANDS OFF VENEZUELA!»

Μετάφραση: Στέλλα Μανωλιουδάκη

 

Την Πέμπτη 12 Μαΐου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μίλησε στην αίθουσα «Αρένα» της Βιέννης, σ’ ένα ενθουσιώδες κοινό πέντε χιλιάδων νεολαίων. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το αυστριακό τμήμα της καμπάνιας «Κάτω τα Χέρια από την Βενεζουέλα!». Η συγκέντρωση σημείωσε τεράστια επιτυχία, αφού είχε μαζική προσέλευση και ήταν η πιο μεγάλη συγκέντρωση που έγινε ποτέ από κόμμα ή οργάνωση της Αριστεράς στο συγκεκριμένο χώρο.

Η συγκέντρωση  ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 18:30, αλλά λόγω απροβλέπτων δυσκολιών, ο Τσάβες άργησε κάποιες ώρες και η συγκέντρωση άρχισε τελικά στις 22:00.

Η αίθουσα γέμισε γρήγορα με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να μείνει στον δρόμο. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των παρευρισκομένων ήταν 5.000, με τους 3.000 να βρίσκονται μέσα και τους 2.0000 απ’ έξω.

Αρχικά δημιουργήθηκε ένταση λόγω της φήμης ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορέσει να έρθει. Στην πραγματικότητα ο Τσάβες είχε πολύ «βαρύ» πρόγραμμα λόγω της συνάντησης κορυφής με τους ηγέτες της Ε.Ε, όμως την προηγουμένη μέρα είχε πει στους υπευθύνους της ΗΟV: «Γνωρίζω για την συγκέντρωση και θα κάνω ότι μου είναι δυνατό για να παραβρεθώ.».

Και πράγματι κράτησε το λόγο του. Στο βάθρο της συγκέντρωσης ήταν πολλές επιφανείς προσωπικότητες του Μπολιβαριανού κινήματος, όπως ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο δήμαρχος του Καράκας, ο υπουργός προγραμματισμού, ένα μέλος το UNT, της νέας δηλαδή γενικής συνομοσπονδίας εργατών στη Βενεζουέλα, καθώς και ο Κουβανός πρέσβης στην Βιέννη.

              Στο πάνελ των ομιλητών, εκτός από τον  ίδιο τον Tσάβες ήταν η Aλέιδα Γκεβάρα (κόρη του Τσε Γκεβάρα) και ο Άλαν Γούντς, ιδρυτής της παγκόσμιας καμπανιάς «HANDS OFF VENEZUELA!». Η Αλέιδα Γκεβάρα άνοιξε την συζήτηση με ένα πύρινο λόγο, μνημονεύοντας την ηρωική προσπάθεια του πατέρα της για την νίκη της επανάστασης στην Λατινική Αμερική  και  ταυτόχρονα προτρέποντας την νεολαία να την συνεχίσει. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην καμπανιά για την απελευθέρωση 5 Κουβανών που κρατούνται παράνομα  σε αμερικανικές φυλακές.

              Επόμενος ομιλητής  ήταν ο Άλαν Γούντς, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία της μαζικής αυτής συγκέντρωσης, ενώ παράλληλα τόνισε: «Δεν ήρθαμε εδώ μονό για να μιλήσουμε και να φύγουμε χωρίς καθήκοντα. Αυτή η συγκέντρωση πρέπει να είναι η αρχή για την γιγάντωση του κινήματος αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα παγκοσμίως» και στο τέλος του λόγου του, παρότρυνε τους παρόντες  να συμμετάσχουν  στην καμπάνια «Κάτω τα Χέρια από την Βενεζουέλα!» .

              Ο Τσάβες στην ομιλία του που ενθουσίασε το συγκεντρωμένο πλήθος, τόνισε την ανάγκη για αγώνα εναντία στον καπιταλισμό, που καταστρέφει τον πλανήτη και βάζει το μέλλον της ανθρωπότητας σε κίνδυνο. Εστίασε στη φράση της  Ρόζας Λούξεμπουργκ «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» αναφέροντας  επίσης : «Όταν η Ρόζα έκανε αυτή την δήλωση αναφερόταν στο μακρινό μέλλον, άλλα η κατάσταση του κόσμου σήμερα είναι τέτοια που ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα δεν είναι στο μακρινό μέλλον, αλλά στο παρόν». Και συνέχισε τονίζοντας: «Ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός έκλεψαν το μέλλον μας. Πιστεύω ότι μονό οι νέοι έχουν τα απαραίτητα πνευματικά και ψυχικά εφόδια να κάνουν την επανάσταση και να ενωθούν για να σώσουν τον κόσμο. Μαζί το μπορούμε.»

Το  αυστριακό τμήμα της καμπάνιας «Κάτω τα χέρια από την Βενεζουέλα!» («HANDS OFF VENEZUELA!») είχε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για την διαφήμιση της εκδήλωσης και παρά την προσπάθεια παραπληροφόρησης και υποβάθμισης του γεγονότος από τον αστικό  Τύπο, ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν μεγάλος και η μεγάλη ανταπόκριση  από τη νεολαία και τους εργάτες προκάλεσε δυσφορία στην αστική τάξη.

Η εκδήλωση αυτή ήταν ένα ισχυρό πλήγμα και για τον Ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, αφού η Ε.Ε. ανησυχεί στον ίδιο βαθμό με τις Η.Π.Α. για την στροφή προς τα «αριστερά» χωρών της Λατινικής Αμερικής. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να δείξουμε την ύπαρξη μιας διαφορετικής Ευρώπης, στην οποία απλοί εργαζόμενοι και νέοι στηρίζουν την Μπολιβαριανή επανάσταση και την εξάπλωση του σοσιαλισμού παγκοσμίως.